nlc.hu
Egészség

Útmutató fogfehérítéshez

A legjobb útmutató a hófehér fogakhoz

Hófehér és egészséges fogakra vágyunk? Olvassuk el az alábbi útmutatót ahhoz, hogy fényes és fehér fogakat kaphassunk. Azonban óvatosan, a természetesség a fő!

Szeretnénk, ha fogaink árnyalatokkal fehérebbek lennének? Ez gyakori jelenség, viszont a fogfehérítés elég zavaros procedúra lehet. A vény nélkül kapható lehetőségek, a professzionális módszerek és még a természetes alternatívák között is sok mindent figyelembe kell vennünk.

Nevető rúzsos száj.

Hófehér fogak nem csak a sztároknak járnak!

Hogy segítsünk eligazodni a folyamatban, fogászati egészségügyi szakértők felvázolták a rendelkezésre álló fogfehérítési módszerek előnyeit, valamint a lehetséges kockázatokat és a figyelembe veendő tényezőket. Ezek alapján eldönthetjük, hogy merre induljunk a fogfehérítés útján.

A legegyszerűbb, ha elfogadjuk fogaink természetes színét. Ne pályázzunk hollywoodi mosolyra, hiszen az a természetesség teljes ellentéte. Fogadjuk el fogainkat, úgy ahogy vannak!

Miért színeződnek el a fogak?

„A fogak elszíneződését okozhatják a mindennapi ételek és italok, például a kávé, a bor, a tea, a tésztaszósz és a curry – magyarázza Joyce Kahng fogorvos, aki a népszerű @joycethedentist Instagram-fiókot vezeti. – A fogak elszíneződhetnek a dohányzás, a rossz szájhigiénia és bizonyos gyógyszerek miatt is, amelyek maradandó foltokat okozhatnak a fog belsejében.”

Fehér fog egy pohár víz mellett, barna fog egy pohár barna ital mellett.

A sötét italok és ételek könnyen elszínezik a fogakat

A fogak elszíneződése két kategóriába sorolható, vannak külső és belső elszíneződések. „A külső folt a fog felszínén lévő elszíneződés – magyarázza Sam Jethwa, brit kozmetikai fogorvos. – Ez akkor következik be, amikor az olyan dolgokból, mint az ételek, italok és dohány, származó pigmentmaradványok felhalmozódnak a fogzománcon.”

Eközben, magyarázza Dr. Jethwa, a belső elszíneződések mélyebben vannak a fogban. „Ezeket számos dolog okozhatja, például apró repedések a fogzománcban, egyes antibiotikumok, a fogon belüli vérzés, fogszuvasodás, meggyengült fogzománc vagy túl sok fluorid.”

Vény nélkül kapható fogfehérítő termékek

Amikor először vesszük észre a fogak elszíneződését, az első ösztön valószínűleg az, hogy a vény nélkül kapható fehérítő megoldásokhoz, például fogkrémekhez, csíkokhoz vagy zselékhez fordulunk. Ezek gyakran megfizethetőbbek és kevésbé időigényesek, mint a professzionális kezelések. Nézzük meg közelebbről, hogyan működnek ezek az otthoni kezelések, és hogy okos választás-e, ha fogfehérítésről van szó.

Fehérítő fogkrém

Dr. Kahng lebontja számunkra a rendelkezésre álló lehetőségeket. „A fehérítő fogkrémek valójában egyáltalán nem fehérítik a fogat, hanem a fogon lévő felszíni foltokat célozzák meg. Segítenek megakadályozni, hogy ezek a foltok beszívódjanak a fogba.” Mint ilyenek, hasznos eszközök, de nem elegendőek, ha alapos fehérítésre vágyunk.

Fehérítő csíkok

Fogfeherítő csík használata.

A fogfehérítő csíkokat otthon is használhatjuk

„A vény nélkül kapható fogfehérítő csíkok általában alacsony, körülbelül 6-10 százalék hidrogén-peroxidot tartalmaznak, amely ugyanaz a hatóanyag, mint amit a fogorvosi rendelőben használnánk, de alacsonyabb dózisban – mondja Dr. Kahng. – Mély foltok esetén lehet, hogy nem elég erős. Ráadásul hozzáér az íny egyes részeihez, és az érzékeny íny esetében irritációt okozhat.”

Bár a hidrogén-peroxidot tartalmazó fogfehérítő csíkok nem feltétlenül a legjobbak, mégis remek lehetőséget jelentenek. „A legjobbak, ha otthon, gyorsan és a rendelői költségek nélkül szeretne javítani fogai megjelenésén” – mondja Dr. Jeffrey Sulitzer, a SmileDirectClub klinikai vezetője.

Professzionális fogfehérítés

Ha tartós, mélyreható eredményt szeretnénk elérni, akkor általában a rendelőben végzett fogfehérítés a legjobb megoldás. „A professzionális fogfehérítési megoldások általában két lehetőségben merülnek ki: egy egyórás, rendelőben történő fogfehérítés és egy egyedi fogfehérítő forma” – magyarázza Dr. Kahng.

„A rendelőben történő fogfehérítés során a fogorvosi csapat elzárja az összes lágy szövetet, például az ínyt, hogy közvetlenül érintkezzen a fehérítő géllel. Ez a leggyorsabb módja annak, hogy valaki a legrövidebb idő alatt kifehérítse a fogait. Azonban még így is több kezelésre lehet szükség a nagyszerű eredmények eléréséhez, mivel időbe telik, amíg a fogban lévő mikroszemcséket eltávolítják oxigénnel történő kezelés révén.

Dr. Kahng több okból is erősen ajánlja az egyénre alakított formával történő fogfehérítést. „Az egyedi formák nagyszerű befektetésnek számítanak a páciensek számára, mert segítenek fenntartani a fogfehérítés eredményét otthon. Ugyanakkor a vény nélkül kapható opciókhoz képest hatékonyabban fehérítenek” – mondja.

Barna hajú nő fogfehérítő formát használ.

„Ezek a páciensre szabott műanyag formák a drogériákban kaphatónál magasabb koncentrációjú, professzionális minőségű fogfehérítő oldatot használhatnak. Az erős anyag használatával a páciensek gyorsabban érnek el eredményt, és mivel a fogakhoz igazítják, az érzékeny ínyűek számára is megfelelő.”

Dr. Kahng és Dr. Jethwa is hangsúlyozza, hogy vonjuk be fogorvosunkat is terveinkbe. Ő megállapíthatja, hogy fogaink alkalmasak-e fogfehérítő szolgáltatásokra vagy termékekre. „A biztonságos és hatékony fogfehérítéshez elengedhetetlen, hogy egy képzett és tapasztalt fogorvos alapos felmérést és ellenőrzést végezzen” – mondja Dr. Jethwa.

Fogorvosunk pontosan meg tudja határozni, hogy milyen árnyalatú fogakat szeretnénk, hogy természetes, egészséges megjelenésünk legyen. Az enyhén elszíneződött fogak esetében a higiénikus tisztítás gyakran rendkívül hasznos, és előfordulhat, hogy egyáltalán nincs szükség fogfehérítésre.

Természetes fogfehérítő szerek

A fogfehérítésnek számos otthoni alternatívája létezik, amelyeket az interneten reklámoznak, de a szakértők szkeptikusak biztonságosságukat és hatékonyságukat illetően. Rengeteg „természetes” fogfehérítő megoldás található a közösségi média platformokon, például a TikTokon. „Azt tanácsolnám, hogy ezeket kerüljük el” – mondja Dr. Jethwa.

„Bár az olyan anyagok, mint a szódabikarbóna, ugyan fehéríthetik a fogakat, és néhány fogkrémben is használják, ez nagyon meghatározott mennyiségben történhet. Ha közvetlenül a fogakra kenjük, károsíthatja a fogzománcot” – teszi hozzá a szakértő.

Dr. Kahng számára az aktív szén használata fogfehérítésre szintén nem a legjobb ötlet. „Összességében nem ajánlom az aktív szenet, mert megcsiszolhatja fogzománcot.”

Lehetséges kockázatok

Természetesen mindig konzultáljunk fogorvosunkkal, amikor belevágunk a fogfehérítésbe. A legjobb eredmény elérése és a lehetséges kockázatok elkerülése érdekében a vény nélkül kapható fogfehérítő termékek használata előtt is ajánlott.

Fogfehérítési opciókat választó férfi.

Mindig konzultáljunk orvosunkkal!

„Rendkívül fontos, hogy konzultáljunk fogorvossal, mielőtt bármilyen fogfehérítésbe belevágunk, mert ő alapos szájhigiéniás állapotfelmérést tud végezni, és meg tudja állapítani, hogy melyik típusú fogfehérítés a legjobb számunkra – tanácsolja Dr. Jethwa. – Ha képzett és tapasztalt fogorvos végzi, a fogfehérítés biztonságos.”

Bizonyos tényezők miatt előfordulhat, hogy az otthoni fogfehérítés nem válik be. „Például a tetraciklin nevű antibiotikum okozta elszíneződés ellen egyáltalán nem használnak a fogfehérítő csíkok – mondja Dr. Kahng. – Néhány páciensnek olyan sötét foga van, amely elhalt vagy gyökérkezelésen esett át – ebben a helyzetben a fogfehérítő csík nem segít.”

Hogyan lehet fenntartani a fogfehérítés eredményeit?

Miután átestünk egy fogfehérítő kezelésen – akár otthon, akár professzionálisan – számíthatunk arra, hogy fogaink lassan újra elszíneződnek. Azonban bizonyos életmódbeli szokások betartásával lelassíthatjuk ezt a folyamatot.

„A hosszan tartó fogfehérítési eredmények érdekében a legjobb, ha a lehető legnagyobb mértékben csökkentjük a sötét folyadékoknak vagy ételeknek való kitettséget – mondja Dr. Kahng. – Azok számára, akik kávét isznak, egy kevés tej hozzáadása segíthet csökkenteni az elszíneződést.” A növényi alapú tejek nem érik el ugyanezt a hatást. Szívószál használata is kiváló alternatíva lehet.

Természetesen a fogak megfelelő ápolására és a szájhigiéniára is figyelni kell. „Ajánlom a jó szájhigiéniai rutint, fogselyemmel és enyhe vagy mérsékelten csiszoló hatású fogkrém használatát” – teszi hozzá Dr. Kahng.

(Forrás: Shape, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top