nlc.hu
Egészség

Kajakóma tünetei

Mi az a kajakóma és milyen tünetekkel jár?

A kajakóma nagyon gyakori jelenség, biztosan mindenki átélte már életében. Na de mit is takar pontosan és melyek a tünetei? Szakértők válaszolnak!

Sokan tudjuk, milyen érzés eltüntetni egy finom és kiadós vacsorát, majd nem sokkal később álmosan találjuk magunkat a kanapén. Talán még el is szundikálunk, akaratunk ellenére… Ez annyira gyakori, hogy a nagy lakomák (például a karácsonyi vacsora) utáni szundikálás már-már hagyománnyá vált. Ez az étkezés utáni álmosság az úgynevezett kajakóma klasszikus példája – vagy orvosi kifejezéssel élve az étkezés utáni álmosság.

Vendégélőben étkező társaság.

Mindenki ismeri a kiadós étkezés utáni fáradtságot

A jó hír az, hogy a kajakóma nem ad okot aggodalomra, bármennyire is kellemetlen. Valójában elég gyakori, különösen nagy étkezések után.

De mi is pontosan a kajakóma, és mi történik a szervezetünkben, amikor ilyet tapasztalunk? Dietetikusok válaszolnak a legégetőbb kérdésekre, hogy megismerjük a kajakóma tüneteit és okait, valamint tippeket adunk a megelőzésükre.

Mi az a kajakóma?

A kajakóma a fáradtság érzését jelenti egy – általában nagy és kiadós – étkezés után. Ez egy valós dolog, ami azt jelenti, hogy az érzés mögött tudományos magyarázat áll. „Nem jár azonban azzal, hogy tényleges orvosi kómába zuhanunk, illetve eszméletvesztéssel sem jár a jelenség” – mondja Kristen Carli regisztrált dietetikus, táplálkozási szakértő.

Nem változtatja meg a mentális állapotunkat, és nem igényel kórházi látogatást sem. Ehelyett a kajakóma extrém fáradtságot okoz, ami mély alvást válthat ki. Carli szerint ennek nagy része a természetes emésztési folyamathoz kapcsolódik. „Amikor nagy adag ételt eszünk, a szervezetünk jelentős mennyiségű véráramlást irányít az emésztőrendszerbe, hogy így segítse az étel lebontását” – magyarázza.

Az ételben lévő tápanyagok – leginkább a szénhidrátok és a zsírok – szintén szerepet játszanak a kajakóma előidézésében. Kezdetnek: „egy nagy étkezés, különösen a magas szénhidráttartalmú étkezés, a vércukorszint gyors megugrását eredményezheti” – mondja Carli. Ezt gyakran követi a vércukorszint leesése, ami rendkívüli fáradtságérzetet okoz.

Eközben egy magas zsírtartalmú étkezés után a szervezet olyan hormonokat szabadít fel, mint a kolecisztokinin (CCK). „A CCK szabályozza az étvágyat és az emésztést. Lelassítja az étel mozgását a gyomorból a vékonybélbe, meghosszabbítva az emésztési folyamatot – fejti ki Carli. – Ez a hormonális válasz hozzájárulhat a lomhaság és a fáradtság érzetéhez.”

„Amikor megeszünk egy szénhidrátokban és zsírokban gazdag ételt, az inzulin felszabadulását válthatja ki” – magyarázza Valerie Agyeman regisztrált dietetikus. Az inzulin olyan hormon, amely a véráramból a glükózt, vagyis a cukrot a sejtekbe szállítja energiaként. Ez növeli a triptofán (aminosav) termelését az agyban. Onnan a triptofán növeli a szerotonin, a hangulatban és az alvásban szerepet játszó neurotranszmitter szintjét. Agyeman szerint a megnövekedett szerotonin hatására a szervezet ellazul és lecsendesedik, ami úgynevezett kajakómát okoz.

A kajakóma gyakori tünetei

Agyeman szerint a kajakóma tünetei egyénenként eltérőek lehetnek. Súlyosságuk is változhat az egyéntől és az ételtől függően. Ahogy Carli elmagyarázza: „Egyes emberek érzékenyebbek lehetnek bizonyos ételekre vagy ételmennyiségekre, míg mások nem tapasztalnak jelentős álmosságot ugyanazon étel vagy mennyiség elfogyasztása után”.

Általánosságban elmondható, hogy a kajakóma gyakori jelei a következők:

  • Puffadás
  • Teltségérzet
  • Álmosság
  • Fáradtság
  • Alacsony energiaszint
  • Rossz figyelem és koncentráció

Ételek és étkezési szokások, amelyek kajakómát okozhatnak

Az anyagcserétől és szokásainktól függően szinte bármilyen étel elfogyasztása után fáradtnak érezhetjük magunk. Bizonyos élelmiszerek azonban nagyobb eséllyel okozhatnak kajakómát, különösen, ha az alábbi kategóriák közül többe is beleillenek.

Színátmenetbe rendezett ételek.

Az étel mennyiségétől és fajtájától is függ, hogy kajakómába esünk-e

Magas zsírtartalmú ételek

Carli szerint a magas zsírtartalmú ételek, mint a gyorséttermi ételek (hamburger, sült krumpli és turmix) és a mélyhűtött ételek (sült csirke, mozzarellarudacskák és hagymakarikák), nagyobb valószínűséggel okoznak kajakómát. A desszertek – például a sajttorta, a csokoládépuding és a fagyi – hasonló hatással bírnak.

Finomított szénhidrátok

A finomított szénhidrátok, például a fehér tészta, a fehér rizs és a pizza (amelynek jellemzően fehér liszt alapú a tésztája) Carli szerint gyakori kiváltói a kajakómának. „Ez különösen igaz a nehéz, magas zsírtartalmú feltétekkel, például feldolgozott vörös húsokkal készült pizzákra” – jegyzi meg.

Magas cukortartalmú ételek

Az édesített ételek magas cukortartalma vércukorszint-emelkedést okozhat. A cukrozott élelmiszerek közé tartoznak például az üdítők és a cukros italok (például a sportitalok és a cukrozott teák), az édességek, a pékáruk, a reggeli gabonapelyhek, a jégkrém, az ízesített joghurtok és a hozzáadott cukrot tartalmazó csokoládés tej.

Triptofánt tartalmazó élelmiszerek

Mint említettük, az inzulin elősegítheti a triptofán nevű aminosav termelődését – de a triptofán természetes módon is megtalálható néhány élelmiszerben. Az Iowai Egyetem szerint a triptofánt tartalmazó élelmiszerek közé tartozik például a zab, a méz, a banán, a tejtermékek és a baromfihúsok.

Nagy étkezések

A nagyobb étkezések különösen a magas szénhidrát- és zsírtartalmúak, Carli szerint nagyobb valószínűséggel befolyásolják jelentősen a véráramlást, az emésztést, valamint az étkezés utáni álmossághoz hozzájáruló hormonok és neurotranszmitterek felszabadulását.

Hogyan előzhetjük meg a kajakómát?

Nem feltétlenül kell teljesen elkerülnünk a fenti ételeket ahhoz, hogy megelőzzük az étkezés utáni álmosságot. Az étkezések tudatosabb megközelítésével lehetséges ezeket az ételeket anélkül élvezni, hogy az evés után azonnal elbóbiskolnánk.

A kajakóma megelőzése érdekében vegyük figyelembe az alábbi tippeket:

  • Együnk kisebb adagokat. Az óriási adagok helyett fogyasszunk kisebb, de még mindig laktató adagokat, amelyek kevésbé terhelik az emésztőrendszert.
  • Válogassuk meg a tápanyagokat. Ahelyett, hogy csak magas zsírtartalmú és/vagy szénhidráttartalmú ételeket majszolnánk, válasszunk egyenletesebb tápanyagkeveréket, amely több élelmiszercsoportból, többek között egészséges zsírokból (olívaolaj, diófélék, avokádó), rostokból és fehérjékből áll.
  • Maradjunk hidratáltak. Újabb indok, hogy bevigyük a napi ajánlott folyadékmennyiséget. „Lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hatékonyabban bontsa le az ételt, és hatékonyan szívja fel a tápanyagokat” – magyarázza Carli. Ez csökkentheti az emésztőrendszer terhelését, és megelőzheti az étkezés utáni fáradtságot. A megfelelő folyadékpótlás emellett segít fenntartani a stabil vércukorszintet.
  • Sétáljunk egyet. „A könnyű fizikai aktivitás, például egy rövid séta, segíthet javítani a véráramlást, és csökkentheti az étkezés utáni pangás időtartamát” – mondja Carli.
Parkban sétáló lány.

Egy kis séta segíthet megelőzni a kajakómát

Van-e tartós hatása a kajakómának?

A kajakóma álmos ködössége érthető módon megzavarhatja az egész napra vonatkozó terveinket. Carli szerint az kajakóma általában átmeneti, és nincs hosszú távú hatása. „Végül is a kajakóma normális fiziológiai reakciónak tekinthető a nagy, nehéz ételek fogyasztására – jegyzi meg. – A tünetek jellemzően egy-két órával az étkezés után tetőznek, és néhány órán át tartanak, bár ez egyénenként változó.”

A kajakóma pontos időtartama számos tényezőtől függ, többek között:

  • Étkezés mennyisége
  • Az étel tápanyag-összetétele
  • Egyéni anyagcsere
  • Hidratáltsági állapot

Ha tüneteink néhány óránál tovább tartanak – vagy ha étkezés után továbbra is extrém bágyadtságot tapasztalunk –, beszéljünk orvosunkkal. Ez utalhat mögöttes emésztési problémákra, ételérzékenységre vagy más olyan problémára, amelyhez orvosi segítségre van szükség.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top