nlc.hu
Egészség

A Prader–Willi szindrómában szenvedő magyar kisfiú

Képes lenne halálra enni magát a 4 éves Leopold – betegsége miatt nem érzi, hogy jóllakott

Most 28 kiló, a kortársai nagyjából a felét nyomják.
étel,

Állandó éhség kínozza Leopoldot. A 4 éves magyar kisfiúnak nem jelzi a szervezete, hogy jóllakott, így szó szerint képes lenne halálra enni magát. „A betegség lényege, hogy a hipotalamuszban nem jelentkezik a jóllakottság érzete, így az ebben szenvedők állandóan éhesek” – mesélt a Blikknek az édesanyja, Párhon Lili a Prader–Willi szindrómáról.

Elmondása szerint először fel sem ismerték, hogy mi a kisfia betegsége, sokáig azt gondolták róla, hogy SMA-s. Ezeknek a kisgyerekeknek ugyanis a mozgásuk is nagyon nehezen indul meg. Miután diagnosztizálták Leopoldot, gyökeresen megváltozott a család élete: jött az állandó odafigyelés és a kőkemény diéta. Ha a kisfia nem állna állandó felügyelet alatt, szó szerint halálra tudná enni magát. Mivel nem érez jóllakottságot, addig fal, amíg étel van előtte.

Erre a betegségre nincs gyógymód, ám növekedési hormonnal karban lehet tartani: ennek hatására beindul a növekedés, így a túlsúly eloszlik.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top