nlc.hu
Egészség

Kanyaróban halt meg egy kisbaba Romániában

7 hónapos csecsemő halt meg kanyaróban Romániában

Oltatlan testvérétől kapta el a fertőzést.
kanyaró

Hét hónapos csecsemő halt meg kanyaróban kedden Romániában, ahol egy hete nyilvánították országos járvánnyá a fertőző betegséget – írja az MTI. A Brassó megyei csecsemő a 3 éves testvérétől fertőződött meg, akit nem oltottak be a fertőző betegség ellen.

Terjed a betegség

A közegészségügyi intézet adatai szerint december első tíz napjában 2010 kanyarós beteget regisztráltak Romániában, a fertőző betegség az ország 41 megyéje közül 29-ben és Bukarestben is terjed. A legtöbb esetet – 628-at – Maros megyéből jelezték, ezt a szintén erdélyi Brassó megye követi 344-gyel.

A román egészségügyi minisztérium egy hete, december 5-én országos járványnak nyilvánította a kanyarót. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy egyéves kor helyett már 9 hónapos kortól kezdődően beadják a gyermekeknek az első védőoltást, és utólag immunizálják azokat is, akiknek a szülei nem adatták be idejében a vakcinát.

Súlyos lefolyású is lehet

Az egészségügyi minisztérium a háziorvosokat is bevonva tájékoztató kampányt indít a szülők körében az oltási program betartása érdekében. Felhívják a figyelmet, hogy a kanyaró egy rendkívül ragályos betegség, amelyet főleg a be nem oltott gyermekek kapnak el, és adott esetben súlyos lefolyású lehet, illetve veszélyes szövődményeket is okozhat.

Romániában a kanyaró elleni átoltottság az utóbbi évtizedben országos szinten 78 százalékra csökkent, a második adag oltást a jogosult gyermekek alig 62 százaléka kapta meg.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top