nlc.hu
Egészség

Alíz Csodaországban szindróma tünetei és kezelése

Az Alíz Csodaországban szindróma létező betegség és ezek a tünetei

Tudtad, hogy az Alíz Csodaországban nemcsak egy szürreális elemekkel tarkított mese címe, hanem egy idegrendszeri betegség neve is?

Az Alíz Csodaországban szindróma elnevezését Lewis Carroll meséje ihlette, mert több olyan jelenet is szerepel benne, melyek tökéletesen leírják, hogy érzi magát az, akinél kialakult ez az idegrendszert érintő, roppant kellemetlen betegség.

A tűpontos leírás miatt sokan arra következtetnek, hogy az író nemcsak szabadjára engedte élénk fantáziáját, hanem maga is átélte a zavaró tüneteket. Ezek életkortól függetlenül bármikor, vagyis akár gyerekkorban is jelentkezhetnek.

Alice Csodaországban

Fotó: RTL Sajtóklub

Mégis mi okozza?

Az Alíz Csodaországban szindrómát angol neve (Alice in Wonderland Syndrome) után AIWS-ként is emlegetik. Nagyon leegyszerűsítve egy érzékszervi csalódással kísért neurológiai eltérést jelent, ami sokaknál összefügg a migrénes fejfájással járó rohamokkal, valamint az epilepsziával. 

Emellett fokozott stressz, hosszabb ideje fennálló alváshiány vagy bizonyos vírusfertőzés is kiválthatja. Meglepő, de igaz, hogy többeknél poszt-covid tünetként alakult ki, azaz a lezajlott koronavírus-fertőzés után jelentkeztek az AIWS-ra jellemző panaszok. Mutatjuk is, melyek ezek, és megtudhatod, mi hozza meg a nagyon várt gyógyulást!

Megnézem
Összes kép (5)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top