nlc.hu
Egészség

Ez a szuperzöldség még a rákot is megelőzheti

Ez a szuperzöldség még a rákot is megelőzheti

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületeket tartalmaz, elősegítheti az emésztést, és a rákot is megelőzheti.

Hogy pontosan melyik zöldségről beszélünk? A zellerről!

A száronként mindössze 10 kalóriát tartalmazó zeller régóta népszerű alacsony kalóriatartalma miatt, a diétázók legjobb barátjának is nevezik.  

A zellert több száz éve használja a népgyógyászat, legfontosabb tulajdonságai: pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban, valamint támogatja az alhasi vérkeringést.

Ezenfelül számos egyéb egészségügyi előnye van, hoztunk is hat okot, amiért érdemes beiktatni a zellert az étrendbe.

Zeller, mint szuperzöldség

Fotó: Getty Images

Antioxidáns-bomba

Az antioxidánsok megvédik a sejteket, az ereket és a szerveket az oxidatív károsodástól. A zeller C-vitamint, béta-karotint és flavonoidokat tartalmaz, de legalább 12 további antioxidáns tápanyag található egyetlen zellerszárban.

Támogatja az emésztőrendszert

Állatkísérletek során kimutatták, hogy a zellerben található pektin alapú poliszacharidok, beleértve az apiuman néven ismert vegyületet, csökkentik a gyomorfekélyek előfordulását, javítják a gyomor nyálkahártyáját.

Ezenfelül a zellernek magas a víztartalma – csaknem 95 százalék – plusz bőséges mennyiségű oldható és oldhatatlan rost is található benne. Mindezek támogatják az emésztőrendszer egészséges működését.

Rákmegelőző hatás

A zeller poliacetilént is tartalmaz, amely segít a méreganyagok eltávolításában, az immunrendszer erősítésében és a rákos sejtek kialakulásának megelőzésében, különös tekintettel a mellrákra és a leukémiára.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

A zeller A-, K- és C-vitamint, valamint olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium és a folsav.

Nátriumtartalma és glikémiás indexe alacsony, vagyis lassú, állandó hatása van a vércukorszintre.

Lúgosító hatású

A magnézium, a vas és a nátrium révén a zeller semlegesítő hatással lehet a savas ételekre, nem is beszélve arról, hogy ezek az ásványi anyagok szükségesek az alapvető testi funkciókhoz.

Gyulladáscsökkentő hatású

A krónikus gyulladást számos betegséggel, köztük ízületi gyulladással és csontritkulással hozták összefüggésbe. A zeller körülbelül 25 gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak a szervezetben a gyulladások ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top