nlc.hu
Egészség

Így húzd ki magad a gödörből

Hogyan motiváld magad, ha padlóra kerültél?

Mindannyiunk életében van olyan szakasz, amikor úgy érzi, egy feneketlen gödör alján ragadt. Ilyenkor nehéz motivációt találni. Ezen próbálunk most segíteni.

Sajnos senkit nem kerülnek el azok a helyzetek, amik olyan gyomrost visznek be hirtelen, hogy azonnal kiütéssel győznek felettünk. Ilyenkor nehéz felállni a padlóról, értelmetlennek, kilátástalannak érezzük a valóban szürkévé vált hétköznapokat. Ugyanakkor az élet mégsem áll meg, muszáj továbbra is elvégezni a feladatainkat. Csak onnan lentről valahogy sokkal nehezebbnek tűnik minden. Amikor úgy érezzük, hogy minden motivációnk elveszett, valahogy mégis össze kell kaparnunk magunkata következő tippek reméljük, segíthetnek benne.

Tedd alacsonyra a lécet

Senki nem várja el tőled amikor látványosan rossz passzban vagy, hogy 120 százalékon teljesíts. Hiszen maximum 20 százalékon pörögsz. Így saját magadtól sem követelheted meg, hogy ugyanolyan lendülettel száguldj végig a napjaidon, mint addig. Mert úgysem fogod tudni ugyanazt hozni, mikor pedig ez elkerülhetetlenül bekövetkezik, attól csak idegesebb és túlterheltebb leszel, majd legyőzöttnek érzed majd magad. Ezért apró, specifikus és könnyen teljesíthető feladatokat tűzz ki magad elé. Például: pakolj ki a mosogatóból. Sőt: pakolj ki egyszerre csak három poharat! Több is belefér? Nagyszerű, egy kicsit megemelheted az elvárásokat. 

Szeresd magad

Ne szidd magad azért, mert „ma sem csináltál semmit”, és pláne ne hivatkozz „lustaként” magadra. Ez senkinek sem segít, neked pláne nem, hiszen csak rosszabbul fogod érezni magad. Dobd ki a negatív kifejezéseket, és helyettesítsd őket pozitív, kedves és bátorító gondolatokkal. Tudod, amit a barátaidnak is mondanál egy ilyen helyzetben!

Motiváció

Illusztráció: Boris Zhitkov/Getty Images

Ne félj segítséget kérni

Vagyunk egy páran, akik még akkor is nehezen tudják tartani magukat az elképzeléseikhez, ha éppen abszolút a topon vannak. Kevés motivációval és energiával azonban ez Tom Cruise-szintű lehetetlen küldetés. Ilyenkor nem szégyen segítséget kérni valakitől, akiben megbízol. Kérd meg, hogy segítsen betartani a kötelezettségeidet, menjen el veled a halogatás sorsára jutott jógaórára vagy időről időre gyengéden lökdössön a céljaid felé.

Olyan jó túlleni rajta

Akár egy munkahelyi feladat leadásáról, akár egy egyszerű zuhanyzásról, akár a barátaiddal való találkozásról van szó: ne arra figyelj, hogy ez mennyi befektetett energiát igényel tőled. Ez ugyanis inkább csak visszatartóerő lesz. Inkább képzeld el, milyen jó érzés lesz, amikor végre beszélgethetsz a barátaiddal. Milyen felfrissültnek érzed majd magad zuhanyzás után. És hogy mennyire megkönnyebbülsz, ha végre letudod a melót. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top