Egészség

Így motiváld mozgásra a gyermeked!

A mozgáshiány számtalan betegséget okozhat gyermekkorban is: hatására gyengül az immunrendszer, nem nő a tüdőkapacitás, a mozgásszervrendszer sem fejlődik megfelelően, és helytelen táplálkozással együtt elhízással is fenyeget.

A  gyermekek lételeme a mozgás, mely semmi mással nem pótolható, és szükséges a testi-lelki fejlődéshez. Endorfint szabadít fel, oldja a feszültséget, erősíti a csontokat. Ráadásul a megfelelően átmozgatott gyerekek kiegyensúlyozottabbak, és nemcsak az ügyességük fejlődik, hanem az idegrendszerük is.

Az a gyerek, aki eleget mozog, jobban koncentrál az iskolában, és kevésbé lesz szorongó. Mozgás hatására nő az önbizalma, nyugodtabban alszik, és erősödik az immunrendszere. A rendszeres sport ráadásul a kicsik kitartására és küzdőszellemére is jó hatással van, ezért iskolaidőn kívül is a lehető legtöbb mozgáslehetőséget kell biztosítanunk nekik.

Farkas Zsuzsi YAI Master Yoga Teacher, aki gyermekjóga oktatóként saját módszert is kidolgozott, úgy véli, napjainkban inkább a nagymozgások tekintetében van elmaradás, a finommozgást remekül fejlesztik az okoseszközök. Mozgásfejlődés szempontjából tehát a nagymozgások, vagyis az összes testrészt egyszerre mozgató mozgásformák, mint a kúszás, mászás, forgások, szökdelések, futás, és ezek irány- és helyzetváltoztató variációi fontosak. Ezek fejlesztik az ügyességet, gyorsaságot, sikerélményt adnak, és nem utolsósorban kis helyigényű mozgásformák, melyekre lehetőséget kell teremtenünk a gyermekek számára.

Mutassunk példát!

Ha a szülő a kanapén ülve nyomkodja a telefonját, hiteltelenné válik a mozgás szeretetének átadásában, mivel a gyermek utánzással tanul. A szakember is egyetért azzal, hogy a példamutatás a legfontosabb motiváló tényező, hiszen a gyermekek a szülői mintát követik elsősorban.

Az lesz természetes számára, amit otthon lát.

Ily módon épül be a mozgás szeretete észrevétlenül. Ha anya vagy apa megtalálja az alkalmakat testedzésre vagy például biciklivel jár munkába, a gyermek számára is természetessé válik a mozgásgazdag életmód. Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolnunk: egy kirándulás is átmozgathatja az egész a családot. Ha rendszeresen eljárunk együtt, a gyermektől sem lesz ez idegen, és nagyobb valószínűséggel fog felnőttként is fontos szerepet játszani az életében. Önmagában azonban a példamutatás sem elegendő ahhoz, hogy a gyermeket mozgásra bírjuk.

A mozgáshiány számtalan betegséget okozhat gyermekkorban is

Fotó: Lilian Cazabet/Hans Lucas

Mozogjunk játszva!

Nagyon fontos, hogy a motiválni kívánt gyermeket mindig életkorának megfelelő „eszközökkel” próbáljuk meg mozgásra ösztönözni. „Igyekezzünk az életkoruknak, mozgásigényüknek és saját teherbírásuknak megfelelő feladatokat adni. Ha azt szeretnénk, hogy fusson, játsszunk fogócskát, hiszen úgy a legélvezetesebb a mozgás mindenki számára, ha nem is veszi észre, hogy mozog. A nagyobbakban már erősen él a versenyszellem, velük például lehet versenyezni a lépcsőházban felfelé a lépcsőn.” Feltétlenül játékosan próbáljuk megmozgatni a gyerekeket, mert a közös játék csodákra képes. Ezért kell, hogy ne csak a mozgásban, de a játékban is legyünk partnerek, így miközben átmozgatjuk a kicsiket, minőségi időt is együtt tölthetünk. Ráadásul ők maguk fogják kérni legközelebb is ugyanazt a játékot, ha élvezetessé tettük számukra az adott mozgásformát. Legyünk hát kreatívak, és ők is segíteni fognak az ötletelésben, hiszen játékról van szó.

9 tipp a játékos átmozgatásra suli után

  • Versenyezni lehet bármikor, bárhol, versenyezzetek! Külön idő híján autótól a boltig vagy hazafelé, gesztenyeszedés közben.
  • Vedd elő gyermekkorod játékait: gumizzatok együtt a ház előtt, mielőtt hazamentek!
  • A lakásig tartó lépcsőzést is feldobhatjátok: egyik nap páros lábbal ugráljatok felfelé, másnap pedig szedjétek kettesével a lépcsőfokokat!
  • A négy fal között rendezhettek játékos akadályversenyt, vagy játszhattok limbót is akár.
  • Biztosan minden iskolás odalesz az ötlettől, hogy az általa kidolgozott koreográfiával készítsetek új klipet a kedvenc dalára, ez napokra is adhat mozgásos elfoglaltságot.
  • Az interneten terjedő koala kihívás szupervicces tud lenni, ráadásul erősítés közben közös az öröm, a siker és a mozgás élménye, és nem utolsósorban egyensúlyt is fejleszt a játék.
  • Játszhattok a plüssökkel is: a hanyatt fekvő gyerek fejéhez tegyél kosarat, a lábához borítsd ki a plüssös zsák tartalmát, aztán mérd neki stopperral, mennyi idő alatt hajigálja két lábával összefogva kis barátait a feje feletti kosárba!
  • Dobjatok célba minden este a szennyestartóba!
  • Rendezzetek egy kiadós párnacsatát. Jól megemeli a pulzust, és megfelelően át is mozgat.

Legyen élmény a mozgás!

Jó, ha nem a kötelező jellegét domborítjuk ki, hanem élményszerűvé tesszük a mozgást.

Ez persze nem csupán a szülő feladata, a pedagógusok és edzők felelőssége is, hogy kedvet csináljanak a mozgáshoz. Lehetőleg mi se vegyük el a gyerekek kedvét azzal, hogy folyamatosan javítgatjuk, tanítgatjuk őket, mert esetleg ügyetlennek érezhetik emiatt magukat, és elmegy a kedvük az egésztől.

De ha sikerélményük van, az tovább fogja vinni őket, legyen szó bármilyen sportról. Természetesen, ahogy velünk, a gyerekekkel ugyanúgy előfordul, bármilyen lelkesek is tudnak lenni, hogy egy-egy alkalommal nincs kedvük például edzésre menni. Ilyenkor Farkas Zsuzsi szerint nagyon fontos lenne, hogy kedvet csináljunk nekik az edzéshez. Nyugodtan elmondhatjuk azt is, velünk is megesik, hogy szívesebben feküdnénk a kanapén, mint hogy lemenjünk futni, de segítünk nekik, támogatjuk őket, és meg fogják látni, hogy végül örömmel fognak az óra végén eljönni. Felhívhatjuk a figyelmüket arra is, hogy sokkal frissebbnek fogják érezni magukat egy kis mozgás után. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy a gyermekek ne kényszerként éljék meg a mozgást, mert azzal hosszú időre kedvüket szeghetjük.

Így motiváld mozgásra a gyermeked

A mozgáshiány számtalan betegséget okozhat gyermekkorban is (Fotó: Dominika Zarzycka/NurPhoto)

Legyen rendszer!

Nem kell feltétlenül naponta többórás mozgásra gondolnunk, ha le akarjuk mozgatni a gyereket, hiszen az nehezen beilleszthető a hétköznapokba. Elegendő, ha mindig találunk alkalmat, hogy a kicsik mozogjanak. Már alsós korban – de kellő példamutatással sokkal előbb is – el lehet kezdeni tudatosítani a gyermekben, hogy a rendszeresség és a kötelességtudat elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez és életmódhoz. A rendszeresen sportoló gyermekeket azonban nem csak kötelességtudatra és kitartásra tanítjuk. Az edzéseknek köszönhetően a kicsik önismerete is fejlődik. Megtanulnak nyerni és méltósággal veszíteni, a csapatsportok által pedig fejlődik alkalmazkodó- és segítőkészségük is. Ha heti rendszerességgel szeretnénk gyermekünket sportfoglalkozásra járatni, mindenképp figyeljük meg, mi az, ami testhezálló számára. De ne csak ez alapján döntsünk: az is nagyon fontos, hogy élvezze, amit csinál, akkor is, ha annak van egyfajta kötelező jellege. A szakember szerint egészen biztos, hogy ha a gyerekeknek van napi- és heti rendjük, akkor előbb-utóbb ők is természetesnek fogják érezni a mozgás fontosságát. Egy szülőnek pedig feladata, hogy iskola után is időt találjon, és beépítse így vagy úgy a napirendbe a mozgást, ki-ki vérmérséklete szerint.

 

Ne csak a gyerek miatt, hanem magadért is válts egészséges életmódra:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top