nlc.hu
Egészség

Élethosszabbító klinikákon lassítják az öregedést

Élethosszabbító klinikákon lassítják az öregedést a leggazdagabbak

A világon számos klinika nyújt segítséget ahhoz, hogy hosszabb életet élhessünk. Munkájukból maga Magyarország egyik leggazdagabb embere is inspirálódna.

Az élethosszabbításra szakosodott, úgynevezett longevity klinikák egyre népszerűbbek a gazdagok körében. A kezeléseikre jelentkező milliárdosok horribilis összegeket kiadva érkeznek ezekre a helyekre azért, hogy minél tovább élhessenek. A klinikák elsőként diagnosztizálják az oda érkezőket, majd személyre szabott gondozási terveket kínálnak számukra a hosszú élet reményében.

Úgy tűnik tehát, hogy mára már nem a luxusautók, kastélyok, jachtok vásárlása a legújabb divat a tehetősek körében. Leváltotta őket ugyanis a hosszabb és egészségesebb életért folyó harc. A Businessinsider.com értekezése szerint ez vált köztük az új státuszszimbólummá. Bár manapság már nem csak a gazdagok igyekeznek tudatosabban és egészségesebben élni, kétségtelen, hogy az efféle klinikák által nyújtott szolgáltatások hasznos segítséget nyújthatnak az állapotfelmérés és a megoldáskeresés tekintetében. Ez pedig egy átlagembernek nem igazán adatik meg…

De mit is jelent maga a longevity szó?

Az angol longevity kifejezés a hosszú és egészséges, betegségektől mentes életre utal. Bár számos tényező befolyásolhatja az élethosszt, mint például a genetika és az életmód, a kutatások mégis azt mutatják, hogy egyes országokban magasabb az egészségben eltöltött évek aránya, mint máshol.

2020-ban az egészségben eltöltött évek átlagolt száma az Európai Unióban a nők esetében 64,5 év, a férfiaknál csupán 63,5 év volt. Érdekesség, hogy míg Svédország az az ország, amelyben a vizsgált országok közül a legtöbb ideig maradnak egészségesek az emberek, addig Lettországra jut a legkevesebb egészséges életév. Magyarország egyébként egy kicsit marad csak el az átlagtól, a nők esetében 63,5 évvel, a férfiaknál pedig  61,5 évvel – tette közzé az Euronews.

Ha a születéskor várható élettartamra vagyunk kíváncsiak az egyes országokban, akkor a spanyolok vannak a legjobb helyzetben, 83,3 évvel. Őket követi Svédország 83,1 évvel, majd Luxemburg és Olaszország, mindkettő 82,7 évvel. A lista alján Lettország 73,1 évvel, Románia 72,8 évvel és Bulgária szerepel a 71,4 évével. Sajnos Magyarország is a mezőny egyik utolsó helyén foglal helyet, az átlagosan 74,3 évével.

Élethosszabbító klinikákon lassítják az öregedést

Minél jobban odafigyelünk magunkra, annál inkább megnövelhetjük az aktív éveink számát (Fotó: @cliniquelaprairie @thewell)

Mit is kínálnak a longevity klinikák?

A Businessinsider.com összegyűjtött öt olyan klinikát a világból, amelyek mind egy hosszabb és egészségesebb életet kínálnak az odalátogatóknak. A rossz hír az, hogy ezek az intézmények már nem mindenki pénztárcájára vannak szabva, azonban érdemes elolvasni, hogy mit kínálnak.

Hooke klinika, London

A londoni hosszúélettartam-központ a korai beavatkozás erejében hisz. Úgy vélik, ha időben diagnosztizálnak egy betegséget, akkor az az esetek túlnyomó többségében még kezelhető. A klinika egy szűrési programon viszi végig pácienseit, majd képet alkotnak az állapotukról, alapot biztosítva ezzel az életmódjuk átalakításához és az orvosi ajánlásokhoz. Aki idelátogatna, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Három tagsági szintet kínálnak, amely közül az egyik évi több mint 14 millió forintba kerül a hosszú életre vágyóknak.

Clinique La Prairie, Genf

A világ egyik legnépszerűbb hosszú élettartamot ígérő létesítménye egy Genfben található klinika. A több mint 90 éve fennálló létesítmény kicsit kevesebb, mint 19 millió forintért kínál luxushetet az öregedési folyamat lelassítására, természetesen egyénekre szabottan. A 35 év felett igénybe vehető prémium revitalizációs csomagjuk egy hétnapos, hat éjszakás „élményt” kínál. Programjukban hosszú élettartamra vonatkozó konzultációkat, alvásminőség-felmérést, DNS-teszteket, személyre szabott táplálkozási útmutatást és személyi edzéseket találhatunk. Ha ez még nem lenne elég, a luxusszállásokhoz limuzinszolgáltatás, gőzfürdő, medence, szauna és zéró gravitációjú ágy is tartozik.

Six Senses, Ibiza

Megközelítőleg egy Maldív-szigeteki nyaralás áráért juthatunk el az Ibizában található luxusüdülőhelyre, ahol az ügyfelek egy, három vagy hétnapos programokat foglalhatnak maguknak. A hétnapos program – szállás és ellátás nélkül – megközelítőleg kétmillió forintba kerül az élethosszításra vágyóknak. Hogy mit tartalmaz akkor ez az összeg? Fejlett diagnosztikai teszteket, átfogó wellness-szűréseket, gyógyfürdő kezeléseket, jógaórákat, energiagyógyászati foglalkozásokat és biohacking terápiákat.

The Well wellness-központok, Egyesült Államok

A New Yorkban, Miamiban, Cabóban és Costa Ricában is megtalálható The Well wellness-központok a hollywoodi sztárok egyik kedvenc feltöltődőhelye. A hely hosszú élettartamra összpontosító kínálatában infraszauna, hideg merülések és egészségügyi tréningek szerepelnek. Costa Ricán mindez ráadásul „potom” egymillió forintért igénybe vehető. A vendégek számára itt az is csábító lehet, hogy a közelben található a világ egyik kék zónája, amely arról híres, hogy az emberek ezen a területen hosszabb és egészségesebb életet élnek.

Lanserhof Lans, Ausztria

Az Alpokban található központ célja nem más, mint a belek alapos regenerálása az életerő felélesztése érdekében. Ennek érdekében méregtelenítő, tisztító és savtalanító programokra, a holisztikus orvoslásra, a pszichológiára és a modern orvostudományra támaszkodnak. A központ egyik standard ajánlata egy kicsivel több mint egymillió forintba kerül, szállás nélkül. A résztvevők számos orvosi vizsgálaton, vizeletelemzésen, terápiás masszázsokon, méregtelenítő kezeléseken, hidroterápiás kezeléseken, valamint orvosi előadásokon és csoportos mozgás- és relaxációs terápiákon vehetnek részt. Ha ez az ajánlat nem lenne elég, van egy kéthetes, hosszú távú Covid-csomagjuk is, amely körülbelül 2 millió forintba kerül.

Jákob Zoltán is a hosszú élet titkát kutatja

A longevity klinikák tehát lehetőséget kínálnak arra, hogy segítsenek az életünk meghosszabbításában. Azt azonban fontos tudnunk, hogy sok olyan módszert is alkalmazhatnak, amely orvosilag még nem igazolt.

A témában megkérdeztük az éppen a szigetvásárláson gondolkozó Jákob Zoltánt is, hogy ő mit gondol ezekről a kezdeményezésekről. A milliárdos ugyanis a Nagy Ő-ben való szereplését követően újabb hozzá közel álló projektbe kezdett. A milliárdos elárulta, hogy saját YouTube-csatornáján keresztül egy átalakítós műsorral készül a nézőknek, amelyben ő és a szépségiparban jártas profi csapata fogja széppé varázsolni a jelentkező hölgyeket.

„Az álmom az, hogy a műsoromban szereplő hölgyek ne csak külső, hanem belső megújulást is kapjanak. A Szépség Guruban tehát nem csak szépségipari termékekkel szeretnék a jelentkezőkön segíteni.

Felcsillant most a szemem, mert pont az egészséges és hosszú élet titkát tanulmányozom mesterséges intelligencia segítségével. A saját magam által kidolgozott programba akár ezeknek a klinikáknak a szemléletmódjából is tudok majd ihletet meríteni

– reagált röviden a milliárdos.

Hogyan hosszabbíthatjuk meg az egészséges életéveink számát?

Nem sokaknak adatik meg az a luxus, hogy longevity klinikákban segítsék őket a hosszú élethez. Azt azonban érdemes tudni, hogy néhány hasznos praktikával a hétköznapjaink során is tehetünk azért, hogy minél több ideig élhessünk teljes életet.

A Healthline kutatása szerint, ha az alábbi pár tanácsot megfogadjuk, rengeteget tehetünk az egészségünkért:

  • Sose együk dugig magunkat.
  • Fogyasszunk sok diófélét.
  • Amikor csak tehetjük, együnk egy kis kurkumát.
  • Vezessük be az étrendünkbe a gyümölcsöket és zöldségeket.
  • Legyünk aktívak, sportoljunk rendszeresen.
  • Ne dohányozzunk.
  • Figyeljünk oda az alkoholfogyasztásunkra.
  • Helyezzük előtérbe a saját boldogságunkat.
  • Kerüljük a stresszt és a szorongást.
  • Legyünk szociálisan aktívak.
  • Legyünk rendszerezettek.
  • Igyunk elégséges mennyiségű vizet, alkalomadtán kávét vagy teát.
  • Pihenjünk, aludjunk eleget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top