nlc.hu
Egészség

Nőkkel szembeni előítéletek a munkahelyen

Elárulták: ez zavarja leginkább a nőket, munkahelyüktől függetlenül

A nőkkel szembeni munkahelyi előítéletekről született felmérés.

Minden második nő megélte már legalább egyszer, hogy kevesebbre tartják véleményét és nehezebben hagyják őket szóhoz jutni a munkahelyükön a nemük miatt – írja a Yettel friss kutatásának ismertetője. A munkahelyi előítélet témájában válaszadó nők rendszeresen találkoznak a külsejükre (36 százalék), a személyiségükre (33 százalék), az értelmi képességeikre (36 százalék) vagy a szülői szerepükre (36 százalék) vonatkozó negatív sztereotípiákkal.

Elárulták: ez zavarja leginkább a nőket, munkahelyüktől függetlenül

Nemtől függetlenül főleg a fiatalabbak érzik úgy,

hogy a nőket rendszeresen érik ilyen előítéletek munkahelyükön. A válaszadók több mint fele szerint könnyebb férfiként érvényesülni egy munkahelyen, közel felük szerint pedig álláskeresőként is. A kitöltők több mint felétől már legalább egyszer pusztán a nemük miatt várták el bizonyos feladatok elvégzését. A női munkavállalók hattizede érezte már elvárásként, hogy minden helyzetben kedvesnek, megértőnek kell lennie, a férfiaknak csupán harmada.

Jóval több nő kap megjegyzést a külsejére,

műszaki képességeire, vagy bármiféle kompetenciájára. Minden második nővel előfordult már legalább egyszer, hogy a neme miatt kevésbé tartják relevánsnak a véleményét vagy hagyják szóhoz jutni. Emellett sokan jelezték, hogy

volt már olyan, amikor nem találták alkalmasnak egy pozíció betöltésére (44 százalék), esetleg azt éreztették vele, hogy nem tud olyan minőségben elvégezni valamit, mint a másik nem képviselője (41 százalék).

Tízből hat munkavállaló szerint a jelenlegi munkahelye tehetne többet is a nemek közötti egyenlőség megteremtéséért. A férfiak és nők azonos fizetése mellett például a férfi és női szülési szabadság biztosítását említették a válaszadók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top