nlc.hu
Egészség

Tetoválás kezelése nyáron

Kifakult az új tetoválás? Így óvhatod meg nyáron is!

Végre elkészült a különleges tetoválás, amire mindig vágytunk? Most remekül néz ki, de figyelnünk kell arra, hogy a nyári nap ne tehessen kárt benne.

Az idő múlásával természetesen fakulni fognak tetoválásaink. Ha a nyári hónapokban nem vigyázunk rá, akkor bizony idő előtt kifakulhat a gyönyörű tetoválás.

A tetoválás megfelelő nyári ápolása kulcsfontosságú, különösen az első néhány hónapban. Még ha a tetoválásunk diszkrét helyen is van, és ruházat takarja, akkor is fennáll a veszélye, hogy sunyi UV-sugarak miatt kifakul. Szerencsére van néhány egyszerű megoldás tetoválásunk ápolására. Ezek nem bonyolult lépések, hamar a napi rutinunk részéve válhatnak. 

Naptej

Nő, amint bekeni a kulcscsontján lévő tetoválását.

Sose feledkezzünk meg a naptejről

Naptejet még akkor is kell használnunk, ha nincsen egyetlen tetoválásunk sem. Az év minden napján védekeznünk kell az UV-sugarak ellen, hiszen akkor is veszélyt jelenthetnek, ha éppen borús idő van és nem süt a nap. Ezáltal magától értetődő, hogy tetoválásunk ápolásában kifejezetten fontos szerepet játszik a naptej. 

Miután begyógyult a tetoválás, kenjük be bőségesen az egész felületet minimum 30 faktorszámú naptejjel. Ezt tegyük meg minden egyes alkalommal, amikor kimegyünk nyáron a házból. Legfőképp akkor, ha sok időt töltünk közvetlen napfényben, például a strandon.

Különösen fontos, hogy a tetoválás gyógyulása után, az első hónapban (általában 10-14 nappal a tetoválás elkészülte után) mindig kenjük be naptejjel a tetoválást. Ebben az időszakban a tetoválás a gyógyulás kényes szakaszában van, és nagyon érzékeny.

Jó trükk, ha mindig van nálunk fényvédőt tartalmazó ajakápoló, így bármikor könnyen bekenhetjük vele tetoválásunk. A legbiztosabb módszer, ha az ajakápoló mellett használunk még naptejet is. Figyeljünk arra, hogy 2-3 óránként újra felvigyük a naptejet, leginkább akkor, ha vizes lesz bőrünk.

Sose használjunk olyan naptejet, ajakápolót vagy bármi mást, ami kőolajszármazékot tartalmaz, főleg ne a sebhelyes tetováláson. Ilyenkor a kőolajszármazékot tartalmazó termékek eltömítik a pórusokat, megakadályozzák a gyógyulási folyamatot, és még a tintát is kiszívhatják. Amennyiben nagyon friss még tetoválásunk, akkor az a legjobb, ha egyszerűen lefedve és az időjárás viszontagságaitól védve tartjuk.

Óvjuk a közvetlen napfénytől

Közeli felvétel gyógyuló tetoválásról.

Ápoljuk gyógyuló tetoválásunk

Tegyünk meg mindent, hogy az új tetoválást elkészülte után 1 hónapig, de különösen a 14 napig, ne érje közvetlen napfény. Ez ugyanis megégeti az érzékeny bőrt, és kifakulhat a tinta is. 

Ha a tetoválásunk kevesebb, mint 4 hetes, lehetőleg egyáltalán ne tegyük ki napfénynek. A legjobb, ha lefedve és naptól távol tartjuk. Tudjuk, hogy ez nagyon bosszantó tud lenni, de hosszú távon ez a legjobb. Így minden egyes szín ugyanolyan fényes marad, mint amilyen eredetileg volt, és az UV-sugarak nem tudnak kárt tenni benne.

Vigyázzunk a vízzel

Próbáljunk meg távol maradni a medencéktől, forró fürdőktől, a tengertől. A 14 napos gyógyulási időszak alatt mindenféle hosszabb áztatás, dörzsölés és vegyszerekkel való érintkezés csak árthat a tetoválásnak. Ezek hátráltathatják a gyógyulási folyamatot, és potenciálisan károsíthatjuk a tetoválást. Fürdéskor ne súroljuk erősen a tetovált felületet, és igyekezzünk elkerülni, hogy a víz közvetlenül végigfolyjon a tetováláson.

Gondosan tervezzük meg a tetoválás időzítését

Ha nyaraláson vagyunk, és kísértésbe esünk, hogy csináltassunk egy tetoválást, akkor ezt időzítsük lehetőleg az utazás végére. Így nem kell lemondanunk a tetoválásról, amelyre vágyunk, de nem is hátráltat minket a lazításban, hogy folyamatosan tetoválásunk megóvására figyelünk.

Ne feledjük!

Jó móka lehet egy utazást vagy bármilyen emléket egy új tetoválással megörökíteni. Éppen ezért fontos meggyőződnünk arról, hogy a tetoválószalonban minőségi munkát végeznek, és betartják az egészségügyi intézkedéseket. 

Hallgassunk mindig a tetoválóművészre. Ha valamilyen konkrét utasítást ad a gyógyulási időszakra, akkor azt maradéktalanul tartsuk is be. Ők a mi érdekeinket tartják szem előtt, és azt akarják, hogy egészségesek és szépek maradjanak tetoválásaink.

(Forrás: Majestic Tattoo, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top