Az orvosok és táplálkozási szakértők évtizedeken át úgy gondolták, hogy a túl fűszeres ételek fogyasztása gyomorfekély kialakulásához vezet, emellett pedig fájdalmas gyulladásokat okozhat a nyelőcsőben, a gyomorban és a vékonybélben.
Persze, érthető, hogy kialakult ez a tévhit, hiszen a hasonló ételek fogyasztói körében gyakoriak voltak az étkezést követő gyomorégésre irányuló panaszok, amelyek hallatán a legfőbb terápiaként szigorú diétás étrendet írtak elő. A diétás ebben az esetben az ízetlen, mindenféle fűszertől mentes ételeket jelentette – más kérdés, hogy ezek fogyasztása nem szüntette meg a gyomorégést.
A tévhitet a nyolcvanas években sikerült cáfolnia az orvosoknak, sajnos azonban a kommunikációra nem fordítottak kellő figyelmet, emiatt a mai napig tartja magát a képzet, hogy a fűszerek a gyomorfekély előszobáját jelentik.
A félreértésnek az ad alapot, hogy a fűszeres ételek irritálhatják a már kialakult fekélyeket, azokat azonban nem a fűszerek, hanem az úgynevezett helicobacter pylori nevű baktérium okozza. Ha ez a kórokozó bekerül a szervezetbe, olyan enzimeket bocsát ki, amelyek megvédik a gyomorsavtól. Ezután befúrja magát a gyomor nyálkahártyájába, ahogy pedig elszaporodik a gyomorban, kialakulnak a fekélyek.
A gyomorfekélyek kezelésére a modern orvoslás antibiotikumokat alkalmaz, ugyanakkor például az áfonyaléről is kimutatták, hogy jótékony hatással van a fekélyekre, ugyanis megakadályozza, hogy a baktériumok megtapadjanak a gyomor nyálkahártyáján.
Mindazonáltal, az egészséges táplálkozás első szabálya – mindent, csak mértékkel – a fűszeres ételekre is vonatkozik.