Élelmiszer detektív
Szponzorált tartalom

Léböjttel méregteleníthetjük a szervezetünket

Ez is egy tévhit, ráadásul olyan, amivel árthatunk is magunknak

Néhány éve hatalmas divattá váltak a rendszeres méregtelenítő kúrák, se szeri, se száma a különféle módszereknek, „varázsitaloknak” és más recepteknek, amelyre rengetegen esküsznek. Vajon van-e azonban ezeknek a megoldásoknak bármiféle pozitív hatása? Gyorsan le is lőjük a poént: nincs, sőt, potenciálisan saját egészségünket sodorhatjuk veszélybe, ha hasonló léböjtkúrákhoz folyamodunk.

A méregtelenítés nevű folyamatot ugyanis a szervezetünk önmagától is elvégzi, nap mint nap. Erre való a májunk, a vesénk és a beleink, amelyeknek köszönhetően a szervezetünkbe kerülő, mérgező hatású anyagok akár néhány órán belül távoznak is, minimálisra csökkentve annak az esélyét, hogy bármi bajunk legyen tőlük.

upfield léböjt

A szervezetünknek nincs szüksége a méregtelenítő kúrákra, sőt, azokkal árthatunk is magunknak (Fotó: Getty Images)(

„Jobb félni, mint megijedni!” – vágja rá erre az, aki igyekszik minél többet megtenni az egészségéért. Persze, azzal nincs is baj, ha tudatosan odafigyelünk, hogy mit fogyasztunk, azt azonban érdemes átgondolni, hogy épp a léböjt-e a legjobb megoldás erre. A különféle levek, turmixok, shake-ek és smoothie-k, amelyeket gyakran javasolnak a léböjtök rajongói, éppen a legértékesebb tápanyagok egyikét, a rostokat távolítják el a bevinni szándékozott zöldségekből-gyümölcsökből. Ráadásul egyes gyümölcsöknek olyan magas a cukortartalma, hogy simán versenyre kelhetnek az egészségesnek távolról sem nevezhető cukros üdítőkkel.

Ennél azonban jóval nagyobb probléma, hogy a méregtelenítéssel akár károsíthatjuk is az egészségünket. A szervezetünkben valóban felhalmozódó káros hatású anyagoknak ugyanis akár több évre is szüksége lehet, mielőtt lebomlanak – ráadásul eleve csak akkor, ha közben nem viszünk be további hasonló vegyületeket a testünkbe, ami gyakorlatilag lehetetlen, ha éljük az életünket – ezt pedig nem fogjuk tudni felgyorsítani különféle löttyök fogyasztásával. Azt azonban elérhetjük, hogy ennek hatására a zsírsejtjeinkből kioldódjanak a csak évek alatt lebomló méreganyagok, amelyek az endokrin mirigyeink működését megzavarhatják, de a fáradtságérzetünkre is komoly hatást gyakorolhatnak.

A legtöbb komolyan vehető táplálkozási szakértő egyetért abban, hogy hasonló kúrák helyett az egészséges és változatos – na meg persze mértékletes – táplálkozással tehetünk a legtöbbet az egészségünkért.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top