Életmód

Ne keverd a diétákat!

Szinte hetente tûnnek fel sikereket ígérõ diétás módszerek, de mivel a csodában sem lehetünk biztosak, továbbra is számolgatjuk a menük szénhidrátértékét, glikémiás indexét és kalóriatartalmát is. Az eredmény: totális diéta-káosz. Most megtudhatod, miért nem érdemes keverned a különbözõ diétákat!

A divatfogyókúrák dömpingjében egy új és aggasztó jelenség ütötte fel a fejét, melyet angol táplálkozási szakértők koktél-diétázásnak, vagyis a diéták keverésének hívnak. Főleg azokat a fiatal nőket veszélyezteti, akiknek az alakjuk megőrzésén kívül az is fontos, hogy diétájuk kövesse az aktuális trendeket. Minden egyes újdonságot kipróbálnak újabb csodában reménykedve, ám se nem akarják, se nem merik elkötelezni magukat a legújabb fogyókúrás őrületek mellett, és a korábban kipróbált módszerekből is átmentenek néhány általuk hatásosnak ítélt elemet.


Veszélyes kombinációk





Sokan gondolják, hogy a megoldás az Atkins-napok beiktatása lehet, ezért minden hónapban 3-4 napig semmilyen szénhidrátot nem fogyasztanak. Nem sejtik, hogy ez a rapszodikus táplálkozás is komoly veszélyforrás lehet. A diéták közti váltogatás felborítja a szervezet egyensúlyát, és nagyon rossz hatással van az anyagcserére. Gyakori hiba, hogy az elszánt fogyókúrázó néhány napig fehérjedús étrenden él, aztán ha megkívánja a tésztát, áttér a szénhidrát-diétára, és a következő hetekben spagettit eszik kenyérrel. Az ehhez hasonló radikális váltásokat a szervezet úgy értelmezi, hogy bizonyos tápanyagokból időről időre kórosan kevéshez jut, ezért felkészül a jövőbeni éhezésre, lelassítja az anyagcserét és raktározásba kezd. Az eredmény a céllal épp ellentétes: csökkenő kilók helyett biztonsági tartalékok jelennek meg a popsin, a combon és a hason. Ember legyen a talpán, aki aztán képes ezeket eltüntetni.

A másik gyakori diéta-remix az Atkins-diéta zsírszegény verziója. A szénhidrátok fogyasztását drasztikusan tiltó diéta ellen ugyanis a legtöbben azt az ellenérvet hozták fel, hogy nagyon megnöveli a vér koleszterinszintjét. Ezzel a kalóriabevitelt olyan alacsonyra csökkentik, hogy könnyen rosszullét, émelygés léphet fel, ráadásul a tápanyagbevitel is veszélyesen egyoldalúvá válhat.


És jönnek a fogyibogyók…

A diéta-koktélba gyakran fogyókúrás tabletták is kerülnek. Ezek jelenthetik az utolsó cseppet a sorozatos diétáktól meggyötört szervezet számára. Nem nehéz elképzelni, mit művelhet egy pörgetőkből, vérnyomást emelő, az anyagcserét megbolygató összetevőkből álló csodabogyó a tiltó típusú diéta után, amikorra a szervezetből teljesen kiürültek bizonyos létfontosságú tápanyagok. Csontritkulás, a májfunkció zavarai, vérszegénység, depresszió, meddőség – ezek a legsúlyosabb veszélyek, melyet a tiltó diéták és a különböző fogyitabletták kombinálása magában rejthet. Még rémisztőbb, hogy akár évekig is eltarthat, amíg valaki egy ilyen diéta-csapda után helyreáll.

Tihanyi András dietetikus, a Wellness szakértője arra figyelmeztet, hogy a legális fogyasztószerek sem mindig veszélytelenek, ám az illegális fogyasztó hatású szerek még jobban károsítják a szervezetet. „Ezek lehetnek akár serkentő hatású drogok, doppinglistás anyagokat tartalmazó étrendkiegészítők, bizonytalan eredetű gyógynövények, teák és természetes, vagy önmagukban veszélytelen hatóanyagok kombinációi. Adott esetben akár életveszélyesek is lehetnek, szív-érrendszeri, máj- és más problémákat idézhetnek elő, az idegrendszeri tünetekről, álmatlanságról, szorongásról nem is beszélve. Egészségünk érdekében érdemes kikérnünk egy jó szakember tanácsát a diéta mellé szedett étrendkiegészítők biztonságosságáról.”

Lelki hatásokról és a sztárok által elkövetett hibákról itt olvashatsz»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top