Életmód

Törj a csúcsra!

Diploma, nyelvtudás, sokéves tapasztalat. Azt gondolod, ennyi kell, hogy kettesével szedd a fokokat a ranglétrán. Pedig a valóság más: önbizalom nélkül nincs siker. Hiába az oklevél, karrier helyett csak helyben topogsz.

Alapvetően női hiba. Férfikollégáid már tízszer megelőztek, de még a frissen végzett újonc lányka is jobb feladatokat kap a főnöktől. Pedig a titkuk csupán annyi, hogy jól sáfárkodnak a képességeikkel. Nem szerénykednek, és nem kérnek elnézést minden másodpercben, hanem magabiztosan haladnak előre. Hisznek önmagukban.
Most azonban rajtad a sor! Ötleteinkkel te is a ranglétra tetejére törhetsz!

1. lecke: Jó helyen vagy?

„Remeg a lábam, ha csak belépek az irodába. Rettegek, hogy ma milyen feladatot rak elém a főnök, de a kollégáimtól is tartok. Csak nehogy valaki segítséget kérjen! Még kiderül, hogy mennyire nem értek semmihez…”

A folytonos frusztráció semmiképp sem hat ösztönzőleg a munkahelyen. Vajon miért érzed magad ennyire kevésnek? Tényleg ilyen nagy nehézséget okoznak a feladatok? Elsősorban arra a kérdésre kell választ találnod, hogy jó-e ez az állás neked? Szereted-e a munkád, képesnek érzed-e magad, hogy egyszer megálld a helyed? Különösen a fiatal diplomásokkal fordul elő, hogy még nem tudják, milyen irányban keresgéljenek. Elmennek az első álláshirdetésre, aztán ha sikerrel járnak, dolgozni kezdenek. A munkahelyen jönnek rá, hogy micsoda erőfeszítést okoznak nekik a feladatok, arról nem is beszélve, hogy nem tudják élvezni a munkájukat.
Ha semmi örömöd a szakmádban, ha mindig lábremegéssel lépsz be az irodába, talán érdemes változtatnod. Olyan állást kell keresned, ahol van, lesz sikerélményed. Mert siker nélkül nincs önbizalom.

2. lecke: Én is érek annyit!

„Mikor megjelent az az ötven kilós fruska a főnök irodájában, teljesen összeomlottam. Hogy fogom én ezek után elérni, hogy rám figyeljen! Ezzel a külsővel esélyem sincs.”

Amióta a tévében, az újságban, az óriásplakáton csak bombázók mosolyognak, joggal érezheted azt, hogy soha nem éred utol a trendet. Hogy soha nem vagy elég fiatal, elég vékony, elég szép… A munkahely azonban nem casting, ahol a vakítóan fehér fogsorunkkal kell boldogulni. Ide a képességed, végzettséged, kisugárzásod miatt vettek fel, amire igenis légy büszke. Gondold végig, hogy miket értél el eddig a szakmádban, milyen feladatokat oldottál már meg. Hasonlítsd össze néhány évvel ezelőtti önmagad a mostanival! Ugye, mennyit fejlődtél? Mennyit változtál? Nos, a bombázó fruskák még a feladatok előtt állnak. Neked alapvető helyzeti előnyöd van, tehát semmi ok az elkeseredésre!

Hogyan legyen több önbizalmunk?
Ma már léteznek tréningek, ahol az alanyoknak kicsit felpumpálják az önbizalmát.

– Dialógus Akadémia/ Önbizalom fejlesztés »
– Karrier Intézet »
– Mercure Consulting »
– Vezetői Tudás »
– AVRIO Oktatási Bt. » 

Szólj hozzá!
• Önbizalomhiány »
• Önbizalomerősítés »

3. lecke: Meg fogom oldani!

„Ha egy nehezebb munkát kapok, képes vagyok leblokkolni. Se kép, se hang. Mintha egy feneketlen kút mélyén ücsörögnék… és amilyen béna vagyok, képtelen vagyok kimászni.”

Idegeskedésre semmi okod! Ha pillanatnyilag magadban nem is bízol, bízz a főnöködben! Nyilván nem véletlenül pont téged szemelt ki a munkára. Nyilván nem véletlenül vett fel erre a pozícióra, és utalja neked havonta a fizetést. Ha ő hisz benned, te miért nem hiszel magadban? Miért nem értékeled a saját képességeidet?
Próbáld visszaidézni, hogy milyen projekteken vagy már túl, és meríts a régi sikereidből energiát. Ha akkor meg tudtad oldani, most miért mondanál csődöt? És még egy utolsó: vess egy pillantást a kollégáidra. Ők annyira mások volnának, mint te? Annyival jobbak, ügyesebbek, gyorsabbak? Ugye nem? Akkor hát vágj bele!

4. lecke: Ne add fel már az elején!

„Épp, hogy bemutattak első nap a kollégáknak, máris elém tett a főnök egy halom mappát, hogy holnapra készítsek belőle egy prezentációt. Legszívesebben azonnal bőgni kezdtem volna. De hát ez lehetetlen!”

Senki nem várja el tőled, hogy már az első nap brillírozz. Inkább csak a tűrőképességed, alázatod, szorgalmad tesztelik, így felesleges sötét gondolatokkal terhelned magad. Láss neki a munkának, jegyzetelj, rangsorolj, osztályozz. Aztán munkaidő lejárta előtt kérj egy kis időt a főnöktől. Mutasd meg neki, hogy mire jutottál. Még ha nem is sikerült a munkát elvégezned, tegyed számára világossá, hogy te dolgoztál, csak a feladat volt egy kicsit túl nagy falat.

Minden kezdet nehéz, és ha már az elején feladjuk, sose tudjuk meg, voltaképpen képesek lennénk-e megbirkózni a feladattal.

5. lecke: Mindenki hibázhat!

„Rossz összeget írtam a papírra, így a hibámból rossz összegről ment ki a számla a vevőnek. Egy nap múlva jött a reklamálás. Kiderült, hogy mindez miattam történt. Teljesen összetörtem.”

Az agy nem winchester. Bizony kihagy néha, ha jön a melegfront, nem úgy működik; ha elhagy a kedvesünk, alig pörög. És bármilyen furcsa: a főnöknek is ilyen agya van. Szóval nincs okod az elkeseredésre, lásd be, hogy hibáztál, javítsd ki, és dolgozz még többet. Ez a legjobb módszer minden munkahelyi vétekre!

Soma egyik levelében önbizalomerősítő gyakorlatot írt le egyik levélírójának. Ezek a feladatok most is jól jönnek.

“Ez az egyszerű gyakorlatsor arra épül, hogy a test azon pontjait és meridiánjait (energiapályáit) aktiválja, amik kifejezetten az önmagunkba vetett bizalomra hatnak erősítőleg.
Tehát: ülsz egy széken, és két kezeddel megkeresed a lábszáradon hátul az ún. Achilles-ín részt. Ezt tízszer “megcsipkeded”. (Én úgy szoktam, hogy betámasztom a hüvelykujjamat, és az Achilles-ín érintésével a többi ujjat “rápattintom”.)
Ezután a térdhajlatok következnek – mindkettőt tízszer-tízszer a kézéllel finoman megütögeted.
Végül a harmadik gyakorlatsor jön, amit én “vonatozásnak” hívok. Egyik kezed ráteszed a válladra, a másik kezed ökölbe szorítod, és intenzív vállkörzéssel 12 kört írsz le előre, majd hátra. Érezd, hogy az egész váll-részt alaposan átmozgatod! Ezután csere, és megismétled ugyanezt 12-szer előre, majd hátra a másik oldalon is. Mindez két percedbe kerül.
Még intenzívebben hat, ha kéred is: “Kérlek, Uram (vagy Felsőbb Erő, ahogy te nevezed), add, hogy higgyek és bízzak önmagamban, és növekedjen az önbizalmam”! Hiszen – már annyiszor írtam – a “kérjetek és megadatik” működik!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top