Életmód

Teszteltük a növényi szterineket

Három héttel ezelõtt a magas koleszterinszint veszélyeirõl írtam önöknek, s megígértem, én is kipróbálok egy új módszert, hátha segít. Nos, bár eredetileg kételkedtem, kiderült: tényleg csökkent a koleszterinszintem.




Azért voltam bizonytalan a módszer sikerességében, mert a koleszterincsökkentés mindössze az étrendem megváltoztatásából állt. Kis kilengésekkel bár, de betartottam egy koleszterincsökkentő étrendet, és naponta 3 dkg növényi szterint tartalmazó margarint fogyasztottam.

Azért tűnt túl egyszerűnek a módszer első ránézésre, mert igaz, hogy sokat hallunk és olvasunk arról, hogy a megfelelően összeállított étrend milyen áldásos hatással van a szervezet működésére – ám valószínűleg csak ritkán szánjuk rá magunkat, hogy erről a hatásról a gyakorlatban is megbizonyosodjunk. Ezúttal azonban elhatároztam magam, hiszen akkor néhány napja derült ki, hogy magas a koleszterinszintem. Aminek a fele sem tréfa, hiszen ez a szív- és érrendszeri betegségek egyik rizikófaktora.

A koleszterincsökkentő étrend tulajdonképpen azokat az elveket ültette át a gyakorlatba, amelyet mindenkinek tanácsolnak, aki meg szeretné előzni a magas koleszterinszintet, illetve csökkenteni szeretné azt. Igen sok zöldség és gyümölcs



Jó tudni

A koleszterinszint csökkentését napi 3 dkg növényi szterint tartalmazó margarin elfogyasztása hatékonyan segíti a diéta mellett.  
kapott helyet, a tojás és általában az állati eredetű ételek viszont a szokásosnál ritkábban fordultak elő benne.
Szerencsére ezek nem jelentettek túl drasztikus változást, ugyanis a disznótoros amúgy sem mindennapi étel az asztalunkon. Leszámítva persze azt a mennyei ritkaságot, amelyet kizárólag sátoros ünnepek idején, egyenest jóféle falusi vágásból kapunk… Ilyen azonban ebben a három hétben nem zavart bele a diétába. Rendben, hogy egy-két kilengés megengedhető, de ahogy már mondtam: most tényleg elhatároztam magam. A szívem miatt.

A hagyományos koleszterincsökkentő diétákhoz képest mindössze annyi újítás szerepelt ebben a verzióban, hogy naponta el kellett fogyasztanom 3 dkg növényi szterineket tartalmazó margarint. Erre azért volt szükség, mert a növényi szterinek segítenek a koleszterinszint hatékony csökkentésében.






A margarinos kalács lett az első „kísérleti tízórai”, némi natúr joghurttal. Meginogtam kicsit a mézzel megkent változat felé, de az édesítést mégis inkább meghagytam a teához, így is remekül sikerült a próba. A sokadik napon még mindig jó volt, igaz, igyekeztem variálni a közeli pékség rozsos-magos-ropogós kiflijével, paradicsommal, paprikával, uborkával. Aztán hétvégén kipróbáltam a margarinon párolt zöldbabot némi tejföllel meglocsolgatva, füstölt sajttal megszórva – ami igen jól sikerült.
Ahogy telt-múlt a három hetem, úgy lettem egyre profibb abban, hogy milyen formában fogyaszthatom el a napi 30 gramm margarint. A kreativitásom pedig nőttön-nőtt, jobbnál jobb recepteken törtem a fejem, hogy változatosabb legyen a „kenyeres műsor”.

A harmadik hét végén már izgatottan vártam a vérvételt, és annak az eredményét, hogy kiderüljön, hatásos volt-e az elmúlt hetek kitartása. És megjött a telefonhívás az eredményről: bizony, a koleszterinszintem a normáltartományba került. 5,5 mmol/liter értékről 4,9-re csökkent. Tehát a normálérték határának számító 5,5 mmol/literes érték alá. Személy szerint is nagyon örültem a hírnek, de akadt olyan olyan kolléga is, aki elgondolkodott rajta: ha tényleg sikerült, mi lenne, ha ő is kipróbálná…

De azért nem bízom el magam, és ezentúl ehhez a három héthez hasonlóan továbbra is odafigyelek a koleszterinszintemre. Hiszen nem elég lecsökkenteni a koleszterinszintet, szinten is kell tartani. A módszer már bevált, csak folytatni kell. Még az is lehet, hogy a héten lemegyek kocogni egy kicsit…

Ördög Virág









Olívás-citromos csirke


194 kcal/adag

Hozzávalók 4 személyre: 2 ek. olívaolaj, 4-4 csirkemell és csirkecomb, 2,5 dl húsleves, 12 kimagozott fekete olívabogyó, 1 ek. provence-i fűszerkeverék, 1 felszeletelt citrom, 1 ek. apróra vágott petrezselyemzöld, 2,5 dkg növényi szterint tartalmazó margarin, 1 ek. méz

Felforrósítjuk az olajat, és pirosra sütjük benne a csirkehúst. Ezután hozzáadjuk a húslevest, az olívabogyókat, a fűszerkeveréket és a citromszeleteket. Lefedve pároljuk 20 percig. Ekkor kivesszük a csirkét a szaftjából, és belekeverjük a petrezselymet, a margarint meg a mézet. Addig főzzük, amíg a leve elkezd besűrűsödni, végül visszatesszük a csirkét a szaftjába, és lazán megforgatjuk benne.



 


 


 


 


 


 


 


 


www.flora.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top