Életmód

Így fejleszd a gyerek önbizalmát!

Ha a gyereked rosszabbul teljesít a többi tanulóhoz képest, az önbecsülése is sérülhet. Ezt sok szülő csak későn veszi észre. De vannak módszerek, melyekkel hatékonyan fejlesztheted az önbizalmát!

Éreztesd vele, hogy különleges és értékes! – Legyen olyan időszak a napotokban, amikor kizárólag rá figyelsz. A telefonod se vedd fel ilyenkor.

Tanítsd meg az önálló döntésekre! – Ha konfliktusa támad egy barátjával, segíts neki, hogy az összes megoldást megtalálja, és kiválassza a leghelyesebbet a probléma megszüntetésére. 

Ne hasonlítsd a testvéreihez! – Ha a nagyobb, erősebb és tehetségesebb testvéreit hozod követendő példának, csak táplálod benne a „nem vagyok értékes” érzést. 

Hangsúlyozd azt, amiben jó! – Mindig dicsérd meg, ha készít egy szép rajzot vagy ügyesen gondoskodik a háziállatáról. Mutasd ki, mennyire büszke vagy rá ezen tulajdonságai miatt. 

Engedd, hogy segítsen! – A gyermekek született „segítők”, fontosnak érzik magukat, ha különféle feladatokba bevonjuk őket. Főzz, süss, mosogass vagy teregess vele! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top