Életmód

A férfiak jobban szenvednek az influenzától?

A férfiak kellemetlenebb tüneteket tapasztalnak betegségük esetén, mint a nők – állítja egy friss kutatás.

Dr. Amanda Ellison, a Durham Egyetem kutatója elmondta, hogy amikor megfázunk, a szervezet egyik reakciójaként megemelkedik a testhőmérséklet a kórokozók elpusztítása érdekében. Amikor az immunrendszer támadásnak van kitéve, a nucleus preopticus nevű agyi terület megnöveli a testhőmérsékletet a kórokozók elpusztítása érdekében. A férfiak azonban több hőmérséklet-receptorral rendelkeznek, mivel a szóban forgó agyi terület nagyobb, mint a nőkben.
A gyerekek ugyanúgy élik meg a megfázást, mert a fiúkban és a lányokban azonos méretű az érintett agyi terület.
Amikor azonban a fiúk kamaszodni kezdenek, a tesztoszteron hat erre a területre, és a nucleus preopticus nevű terület megnő. „A férfiaknak ilyenkor tehát magasabb a testhőmérsékletük, és rosszabb a közérzetük” – magyarázza dr. Ellison.
„Ha tehát arról panaszkodnak, hogy pocsékul érzik magukat, valószínűleg így is van.” A korábbi kutatások, amelyek egérkísérleteken alapultak, nem hoztak meggyőző eredményeket a „férfiinfluenza” létezését illetően. Dr. Ellison azonban emberi agyakon végezte kutatását, és a férfi és a női agy közötti különbség kimutatásával magyarázta az eltérő viselkedés okát.
A szakértő azonban elismeri, hogy az eredmények így is ellentmondásosak lehetnek, és a férfiinfluenzáról szóló vita minden bizonnyal továbbra sem zárul le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top