Életmód

Így készítsd fel a kocsidat és magadat a nyaralásra

Az autós nyaralás számos előnye közül a legfontosabb talán az, hogy nem függünk senkitől – leszámítva magát a gépjárművet. Ha akarunk, megállunk, ha akarunk, továbbmegyünk, de csak akkor tehetjük ezt meg, ha az autó jó állapotban van és megbízhatóan működik. Tegyél meg minden előzetes óvintézkedést azért, hogy ez így is legyen!

Bizonyos dolgokat a kocsival kapcsolatban csak szakember tud felmérni és ő tudja megállapítani, biztonságosan elengedhető-e hosszabb útra az autó, de van jó néhány olyan paraméter, amit maga az autó vezetője is ellenőrizhet. Ezek lényeges, de egyszerű dolgok, amikkel te is éppen úgy elboldogulsz, mint egy férfi sofőr. Indulás előtt és menet közben szánj rájuk egy kis időt, és akkor nyugodtan indulhatsz el hűséges kocsiddal távoli úti célok felé is.

Így készítsd fel a kocsidat és magad a nyaralásra
 

Íme, a checklist

Ha az alábbi ellenőrzéseket elvégzed a kocsin, és mindent rendben találsz, illetve a hibákat megjavítod vagy megjavíttatod egy műhelyben, akkor jó eséllyel gond nélkül elvisz és haza is hoz a vakációról.

1. Ellenőrizd a tartozékokat!

Nézd meg, hogy teljes-e az izzókészleted, nem hiányzik-e belőle izzó és biztosíték. Ellenőrizd, hogy van-e elakadásjelző háromszöged, elsősegélydobozod – ennek tartalma is legyen teljes és használható –, emelőd és kerékkulcsod. Ezek általában a csomagtartóban, a felhajtható rakodólap alatt vannak. Nézesd meg gumissal a pótkereket is, hogy megfelelő-e benne a nyomás és jó-e az állapota. Ezeken kívül legyen még a kocsiban bikakábel (ezzel a lemerült akkumulátorba lehet életet lehelni egy másik autó akkumulátoráról, és a vastagabbik kábeltípust érdemes megvenni belőle), valamint vontatókötél, néhány csavarhúzó, csavarkulcs és fogó. Ne felejtsd el a fényvisszaverő mellényt sem! Tekintsd tartozéknak a friss kiadású térképet is, még akkor is, ha van GPS-ed. A térkép sosem romlik el, nem merül le, ritkán kívánják meg a tolvajok, és bizonyos helyzetekben sokkal jobban lehet róla tájékozódni, mint egy 10 centi átmérőjű képernyőről.

2. Ellenőrizd a lámpákat!

Tarts egy lámpapróbát: sorban egymás után kapcsold fel a reflektort, a tompított fényszórót és a helyzetjelzőt, aztán az indexeket mindkét oldalon és az elakadásjelző vészvillogót is, majd ugyanígy ellenőrizd, hogy égnek-e a féklámpák, a ködlámpák és a tolatólámpa. Ha van vonóhorgod, és utánfutóval, lakókocsival mész nyaralni, akkor csatlakoztasd fel a vontatmány kábelét az autóra és ennek lámpáit is ellenőrizd. Mindehhez szükséged lesz valakire, aki – miközben te kapcsolgatod a kapcsolókat és nyomod a pedálokat – körbejárja a kocsit és nézi, hogy minden működik-e. Tanácsos még a belső világítást is megnézni, mert erre éjjel szükség lehet. Ugyanezért tegyél egy erősebb zseblámpát és egy-két tartalék elemet a kesztyűtartóba. A lámpák ellenőrzését útközben is végezd el időről időre, és mindig tisztogasd meg a lámpákat a portól és bogaraktól, mert ezek igen sokat ronthatnak a fényerejükön és láthatóságukon. Sok bajtól óvhat meg, ha a mögötted jövő látja, hogy felgyullad a féklámpád vagy az indexed, és ezt a fényt nem takarja el a piszok- és bogárréteg a lámpaburán.

3. Ellenőrizd a folyadékokat!

Ennél a szakasznál a következő folyadékszinteket kell átnézni: olaj, hűtővíz, fék- és szervoolaj, ablakmosó folyadék. Ha nem akarod összekoszolni magad, ezt szívesen elvégzik helyetted a benzinkúton is ingyen. Tanácsos viszont, hogy tarts az autódban ezekből a folyadékokból valamennyit, hogy szükség esetén utántölthess út közben is. Legyen tehát egy flaska fékolaj, motorolaj, szélvédőmosó és hűtőfolyadék is a csomagtartóban. A benzinkutakon meg tudják mondani, melyikből milyen típusra van szükséged. Méresd meg a hűtővíz forráspontját a kúton, és ha elöregedett, akkor cseréltesd le a folyadékot. Szélvédőmosóból nyáron érdemes bogároldós típust venni! Hasznos lehet még, ha van egy kis üzemanyagkannád (feltöltve üzemanyaggal). A folyadékok ellenőrzését időről időre útközben is végezd el, ha benzinkúthoz érsz.

Így készítsd fel a kocsidat és magad a nyaralásra
 

4. Ellenőrizd a gumikat!

Remélhetőleg már rég nem a téli gumik vannak a kocsidon ilyenkor, ha mégis, akkor cseréltesd le nyárira. Melegben a téli gumi nem tapad jól, balesetveszélyes, és többet is fogyaszt vele a kocsi, ami néhány ezer kilométeres úton már számottevő költség lehet.
A gumikkal kapcsolatban három dolgot kell megnézni: a profilmélységet (a futófelületen lévő barázdák mélységét), az oldalfal állapotát (ez az a rész, amin a különféle feliratok vannak), és a légnyomást. A profilmélység mérésére használhatsz pénzérmét például, amit beleállítasz élével a gumi rovátkájába. Minimum 3 mm mélynek kell lennie a rovátkának a nyári gumiknál. Ha például az 1 eurós érmén a csillagos rész már kilátszik a rovátkából, akkor új gumikat kell venned. Ezen ne spórolj, ne kockáztass, mert a biztonságos abroncson az életed múlhat.
Ezután nézd át alaposan a feliratokat tartalmazó oldalfalat. Keress rajta hajszálrepedéseket, nagyobb repedést, sérülést. Ha ilyet találsz, vidd gumishoz a kocsit, és cseréltesd le az abroncsot.
Végül állíttasd be a keréknyomást! A vezetőülés felőli ajtót kinyitva az ajtó keretében (tehát nem magán az ajtón, hanem a B oszlopon) találsz egy matricát, amire rá van írva, hogy milyen terhelés mellett mekkorának kell lennie a kerekekben a nyomásnak. Menj el egy benzinkútra és a megadott értékek szerint fújd fel az abroncsokat, vagy ha kell, engedd ki a kerekekből a felesleges levegőt. Ezt a műveletet is készségesen elvégzik helyetted a benzinkutasok. Figyeld meg, mennyire púposodik ki alul a jó nyomás mellett a gumi, és útközben, amikor megálltok, vess a kerekekre egy pillantást. Ha laposodni látszik, méresd meg egy kúton a nyomást, és fújass bele levegőt.
A gumikkal együtt nézd meg, hogy milyen állapotban van az ablaktörlő gumilapátja. Ha csíkot hagy törléskor, állíttasd be a benzinkúton vagy vegyél új lapátot.

5. Ellenőrizd az okmányokat!

Érvényes okmányok nélkül ne indulj el, tehát indulás előtt ezeket is nézd át. Lehetőleg több héttel a vakáció előtt ellenőrizd, hogy nem járt-e le valamelyik (jogosítvány, forgalmi engedély, kötelező biztosítás), vagy nem jár-e le épp a nyaralás ideje alatt. Ha igen, hosszabbíttasd meg őket! Az okmányok mellett jó, ha van a kocsihoz szervizkönyved és a típushoz tartozó használói kézikönyv is. Ez utóbbi nagy segítség lehet kisebb hibák javításánál, ha magadra vagy utalva – pl. izzócsere, biztosítékcsere. Ha nincs ilyen a kocsihoz, nézz utána és keress rá a neten, mert a legtöbb esetben le lehet tölteni és kinyomtatni őket, vagy megvásárolhatók olcsón, használtan az aukciós portálokon.

Vezetési tanácsok

1. Ne siess, tartsd be a sebességi korlátokat és követési távolságokat!

2. Ne bosszantsd fel magad más autósokon! Fogadd el, hogy a közlekedés természete olyan, hogy bármikor bármi megtörténhet az úton. Ha idegeskedsz mások szabálytalansága miatt, magadat is veszélybe sodrod, és a figyelmed nem ott lesz, ahol kellene: a vezetésen.

3. Légy udvarias a közlekedésben, és ha veled valaki udvariatlan vagy erőszakos az úton, ne vedd fel a kesztyűt! Az utak nagymenőitől, a gyorsulási bajnokoktól, a tétova ügyetlenkedőktől, az imbolyogva vezető, fáradt kamionosoktól és más, kimerült, láthatóan sok ezer kilométerről elindult sofőröktől tarts jó nagy távolságot, és hagyd őket menni a maguk útján.

4. Tarts gyakran pihenőt! Ilyenkor mozgasd át a tagjaid, mert sokórányi mozdulatlan vezetés alatt megnő a trombózis veszélye, a koncentráció csökken, mindez úgy, hogy neked fel sem tűnik. Legfeljebb kétóránként állj meg egy rövid pihenőre. Rendszeresen igyál folyadékot, lehetőleg cukormenteset, például tiszta ásványvizet. Alkoholt semmi esetre se fogyassz vezetés előtt és közben, és azt is nézd meg, hogy a gyógyszerek, amiket szedsz, nem hatnak-e a sofőri teljesítményedre negatívan. A túl sok kávétól, energiaitaltól felpörögve éppolyan veszélyes lehetsz magadra, utasaidra és a többi közlekedőre, mintha félálomban bóbiskolva vezetsz.

5. Nem vezetési tanács, de hatással lehet az autód teljesítményére és a vezetésedre az, hogy miként csomagoltál be. Akkor jó, ha a súly a csomagtartóban egyenletesen oszlik meg jobb és bal oldalon. A nehéz dolgok kerüljenek a csomagtér mélyébe, a tengelyekhez és a tömegközponthoz minél közelebb, a könnyebbek pedig ezekre és ezek mögé, a kocsi végébe. Rögzítsd ezeket a csomagokat hálóval, gumipókkal. Az üléseken ne tárolj felesleges holmikat, mert ezek vészfékezésnél a nyakadba borulnak, ütközéskor fejbe vághatnak akár úgy, hogy ez végzetes sérülést okoz. Ha muszáj, akkor az első ülések mögé, a padlóra tedd a dolgokat, de ezt is táskában, hogy ne guruljanak az ülés alatt előre, a pedálok alá a kisebb tárgyak. Sokan szenvedtek már balesetet azért, mert egy odagurult dolog miatt nem tudták kinyomni a fékpedált, amikor kellett volna.

Így készítsd fel a kocsidat és magad a nyaralásra
 

Szabályok, amikről tudnod kell

Indulás előtt tájékozódj arról, hogy a célországban milyen speciális szabályokat kell betartanod. Ezekről felvilágosítást adhatnak a nagykövetségen, konzulátuson, de az Autóklubnál is informálódhatsz. Az autópálya-matrica vagy útdíj használatáról ne egy idegen ország rendőre tájékoztasson, amikor megállít szabálytalanságért, vagy amikor a borsos büntetést megküldik postán, hanem indulás előtt legyél tisztában azzal, mit kell betartanod. Készülj fel a külföldi segélyhívószámokkal is: mentsd el őket a telefonodba és írd fel egy cetlire is, amit a kesztyűtartóban tárolsz. Fontold meg, érdemes-e biztosítást kötnöd a nyaralás idejére (valószínűleg igen), és fejben ismételd el, amiket az elsősegély-tanfolyamon tanultál, ha ez nem megy, keress rá az interneten. Ha ezeket mind elvégzed, akkor elég felkészült sofőr vagy, és a kocsid is készen áll a nagy útra. Jó szerencsével és figyelmes vezetéssel gond nélkül élvezhetitek majd a megérdemelt vakációt!

Így készítsd fel a kocsidat és magadat a nyaralásra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top