Életmód

Nyitnak a “szedd magad” eperföldek

Vigyázz! Kész! Rajt! Eperszezon indul! Aki nem tud magának termelni, az szedhet maga is a Szedd magad! akció keretében. Íme néhány hasznos tanács:

Érkezzünk korán az eperföldre! Hétvégén, ha későn érkezünk, könnyen hoppon maradhatunk. A korán kelők megelőznek, és leszedik a termés legjavát.

Vigyünk magunkkal szedődobozt, kosarat, valamennyi italt és harapnivalót! A vakmerők az éhségproblémát közvetlen fogyasztással is megoldhatják, akik viszont nem mernek mosatlan gyümölcsöt enni, most sajnálhatják csak igazán óvatosságukat.

Szedéskor nézzünk a lábunk elé! Ne tapossunk a növényre és csak a piros, érett szemeket gyűjtsük.

Nyitnak a szedd magad eperföldek

Kocsánnyal együtt szüreteljünk! Ha azt szeretnénk, hogy a szüretelt gyümölcs a hazaúton ne menjen tönkre, akkor a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, óvatosan, minél kevésbé összenyomva. Nem tesz jót a friss gyümölcsnek a kosárba való távolba dobás sem, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a szamócát a gyűjtőedénybe.

A púpozott doboz helyett inkább több lapos edénybe gyűjtsük az epret! A dobozokat érkezéskor méressük le, annyival is kevesebb lesz a végszámla.

Tovább eltartható a gyümölcs, ha reggel vagy felhős, hűvös időben szüretelünk, mint ha egy forró napon mennénk. A leszedett szamócát minél kevesebb ideig hagyjuk a napon állni, inkább keressünk árnyékos helyet neki, majd otthon minél hamarabb hűtsük vagy fagyasszuk le.

Hazaérkezve csak annyi szamócát mossunk meg, amennyit rögtön be is kapunk.A tárolni kívánt részből válogassuk ki a beteg, nyomódott szemeket, és a még fogyasztásra alkalmas darabokból készítsünk lekvárt vagy sütit.

A Szedd magad akciók listáját az Illúzió blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top