Életmód

A szexizmus annyira durva, hogy még a hurrikánt sem vesszük komolyan, ha női neve van

Egyszerre nevetséges és elképesztően ijesztő, hogy még egy természeti katasztrófát és visszaküldenénk a konyhába pitét sütni, ha női névre keresztelték.

Az elmúlt hetekben több pusztító hurrikán tombolásáról is olvashattunk: először a houstoni katasztrófát okozó Harvey- majd a Karib-térséget letaroló Irma hurrikánról. Ennek kapcsán érdemes lehet előbányászni az amerikai PNAS (Proceeding of the National Academy of Sciences) 2014-es tanulmányát, amiben arról írnak, hogy a női névre keresztelt hurrikánok sokkal veszélyesebbek, mint a férfi nevűek. Méghozzá azért, mert a női neveket egyszerűen nem vesszük komolyan.

Tehát míg az emberek azonnal pusztító erőt feltételeznek mondjuk Harvey-ról, addig azt gondolják, Irmának csak menstruációs hisztije van, épp ezért egyrészt nem mérik fel a valós veszélyt, másrészt nem is készülnek fel rá annyira. A névadást egyébként állítólag azért találták ki a meteorológusok, hogy az emberek könnyebben az eszükbe véssék a fenyegető természeti jelenségeket. A férfi és női neveket felváltva adják, nincs jelentősége, hogy éppen milyen nemet adnak egy hurrikánnak.

Igaz, azt is meg kell jegyezni, hogy a tanulmány nem túl alapos, és nem tér ki minden tényezőre: például az Irmának valószínűleg inkább az érintett térség alacsonyabb GDP-je és gyengébb infrastruktúrája miatt volt több áldozata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top