Életmód

Erőtlen és kicsit depis is vagy? A megoldás a csikung!

A csikung ősi kínai meditáció és mozgásforma, ami segít megőrizni a testi és lelki egészségünket, békét és harmóniát hoz életünkbe, ha heti rendszerességgel gyakoroljuk. Mindez szuperül hangzik, de hogyan is működik?

Azért az egyre nyilvánvalóbb, hogy a rohanó, stresszes hétköznapokban mindenkinek szüksége van valami feszültségoldó levezetésre a nap végén. Alkat, elhatározás és életmód kérdése, hogy ki, miben találja meg ezt. Jobb esetben a sport, jóga vagy meditáció jelenti a megoldást.

Qi gong = Csikung

Eredetileg qi gong (csikung) néven ismert kínai ellazulós mozgásforma, a bennünk lévő életerő, a csi áramlását fokozza. A csi jelentése tehát életerő, lélegzet, energia, míg a kung  munkát jelent. Amíg élünk a csi munkálkodik bennünk, amit légzéssel és evéssel táplálunk és meditációval, tornával szabályozhatunk.

A csikung tehát segít abban, hogy a csi a testünk és lelkünk minden részében egyensúlyban legyen, szabadon áramolhasson, így erősítve bennünket a betegségekkel szemben.

Ha bármilyen okból elzáródás van a szervezeten belül, akkor van ahová nem jut elegendő csi, máshol pedig felhalmozódik, ez nem vezet jóra.

A csikung tehát egyfajta öngyógyítás is. Megszabadulunk általa a stressz okozta felgyülemlett feszültségtől, boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Ha a lélek rendben, a test is jól van

A nyugati orvoslásban is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a betegségek lelki háttérének felderítésére, hiszen bizonyított, hogy a lélek nyomorúsága betegíti meg sok esetben a testet, főleg ha krónikus betegségekről van szó. A csikung-terápia segíthet bizonyos betegségek esetén helyreállítani a lelki egyensúlyt:

  • Magas vérnyomás
  • Gyomorfekély
  • Szürke hályog
  • Egyes daganatos megbetegedések
  • Szívinfarktus
  • Asztma

Qigong Full 20-Minute Daily Routine

This video presents "Eight Pieces of Silk Brocade", the ancient Chinese qigong exercises. Practiced daily, it can slow down the aging process and improve health.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top