Életmód

Semmi sem kerül a szemétbe ebben a svéd kisvárosban

Amit csak lehet, újrahasznosítanak vagy megetetik az állatokkal. A svédországi Eskilstunában semmi sem vész kárba.

Eskilstuna egy svéd kisváros, aminek nevére egyre többen figyelnek fel világszerte. Hírnevét leginkább lakói környezettudatosságának köszönheti: itt mindenki komolyan veszi a szelektív hulladékgyűjtést, és egy olyan bevásárlóközpontot is nyitottak, ahol minden portéka újrahasznosított, vagy használt, de szép állapotú, vagyis még jól jöhet másoknak, ha korábbi tulajdonosa számára feleslegessé vált.

Menő, csilli-villi és újrahasznosított. ReTuna áruház Eskilstunában. (Fotó: Wikimédia)

A Stockholmtól egy órányira fekvő városka akkor élte virágkorát, amikor gőzerővel működött az acélgyára, amit azután, a ’70-es évek ipari válsága miatt be kellett zárni. A helybéliek azonban nem akarták, hogy az otthonuk lecsússzon a lejtőn, ezért a fejükbe vették, hogy mindent megtesznek azért, hogy a lakóhelyük Svédország ökofővárosává váljon, sőt, Eskilstuna azóta nemcsak Svédország, de a világ ökofővárosává nőtte ki magát.

A buszok és a köztisztviselők autói mind biogázzal vagy elektromos árammal működnek, a vízmelegítéshez pedig raktározott hőenergiát használnak. Rendkívül jól szervezett a szelektív hulladékgyűjtés: az itt lakók hét különböző módon válogatják szét a szemetet. A zöld kukákba kerülnek az élelmiszerek, a rózsaszínekbe a textíliák, a szürkékbe a fémhulladékok, a sárgákba a papír, a sötétkékekbe az újságok, a narancssárgákba a műanyagok és a feketékbe minden más.

Nem szemét, csak felesleges, de másnak jól jöhet

A városban már négy éve működik egy olyan gyűjtőállomás is, ahová az itt élők elvihetik azokat a jó állapotú ruhákat és használati tárgyakat, amikre nekik már nincs szükségük, de sajnálnák a szemétbe dobni. Eskilstuna legfőbb zöld attrakciója a ReTuna nevű bevásárlóközpont, ahol az összes eladásra kínált termék használt (de cseppet sem elhasznált!) vagy újrahasznosított.

Eleinte kissé gyanakodva tekintettek a ReTunára az eskilstunaiak, de mára teljesen természetessé vált számukra, hogy ide is benézzenek, ha vásárolni indulnak. A világon egyedülálló bevásárlóközpontban 14 üzlet, egy étterem és egy kiállítóterem is található, a kereskedelem mellett pedig az oktatásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az érdeklődők egész évben részt vehetnek olyan kurzusokon, ahol hasznos ötleteket kaphatnak az újrahasznosítással és a környezetvédelemmel kapcsolatban. Az áruház ma már rendkívül sikeres, naponta körülbelül 700 vásárló fordul meg náluk, évente pedig 300 turistacsoport látogat el a ReTunába. 

Az egyre növekvő számoknál is fontosabbnak tartják, hogy a különleges bevásárlóközpontnak köszönhetően jelentősen csökkent az itt élők hulladéktermelése, azt a kevés szemetet pedig, ami a kukákban végzi, precízen szelektálják. A ReTunában tényleg minden kapható a bútoroktól a lakásdekoráción, a játékokon és ruhákon át a könyvekig. Azt, hogy a ReTuna megnyitásának ötlete jónak bizonyult, igazolja az is, hogy a nyitás utáni évben, 2016-ban már 8,1 millió svéd koronás bevételre tettek szert, ami megközelítőleg 254 millió forintnak felel meg. 

Eskilstunában a feleslegessé vált holmikra nem szemétként, hanem erőforrásként tekintenek.

Amit nem értékesítenek a ReTunában – ahol egy olajozottan működő csapat dolgozik azon, hogy csakis jó állapotú, tiszta áru kerüljön a polcokra, ezért a beérkezett holmikat megtisztítják, és amit lehet, megjavítanak – azt elszállítják a közeli Lilla Nyby-be, ahol egy olyan hulladékválogató rendszer működik, aminek pontossága 97 százalék feletti.

Élelmiszerpazarlás sincs

Amellett, hogy mesterfokon űzik a szelektív hulladékgyűjtést, az újrahasznosításban is élen járnak: a konyhai hulladékokból komposztot készítenek és méltányos áron kínálják eladásra a gazdáknak, egy kisebb hányadát pedig biogáz fejlesztésére használják, ami a helyi buszjáratokat működteti.

Amellett, hogy Eskilstuna jelene zöldebb, mint bármelyik másik városé, a jövőre is gondolnak. A ReTuna raktárépülete mögött egy kis kutatóközpont működik, ahol az Uppsala Egyetem hallgatói azon dolgoznak, hogy kitenyésszenek egy olyan lárvát, amelyik kizárólag háztartási hulladékkal táplálkozik. Ez a szemléletmód az elmúlt években a svéd kisváros minden lakójára átragadt, így minden családban természetessé vált a szelektív hulladékgyűjtés és a hétköznapi élet részévé vált az újrahasznosítás. Az újonnan épülő otthonok mindegyike ökoház, amelyik tökéletesen megfelel Eskilstuna zöld filozófiájának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top