Életmód

Itt a megoldás a gyerekek kütyüfüggésére!

Egy indonéz városban sajátos ötlettel próbálják elérni, hogy a gyerekek leszakadjanak az okostelefonokról és táblagépekről.

A nyugat-jávai Bandung városában nemrég indult az a kísérleti program, amelynek keretében mezőgazdasági módszerekkel igyekeznek limitálni a fiatalok kütyünyomkodással eltöltött idejét – írja a CNN hírcsatorna weboldala. A helyi önkormányzat ugyanis kiscsibéket és csilipalántákat osztogat az iskolásoknak, hogy inkább azok gondozásával foglalkozzanak az érintőképernyők helyett.

A bandungi városvezetés tíz általános és két középiskolát vont be a héten útjára indított programba, amelynek keretében eddig 2000 csibét és 1500 tő paprikát osztottak szét a diákok között. Az egyik iskolában ünnepélyes átadási ceremóniát is rendeztek, amelyen részt vett Oded M. Danial bandungi polgármester is, aki elmondta, azt reméli, hogy a madarak és a növények beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A politikus hozzátette, hogy a program hatásait a helyi oktatási hivatal munkatársai elemzik majd.

Angry birds helyett boldog csibét a gyereknek! (Fotó: iStock)

A Hootsuite közösségimédia-platform és a We Are Social digitális marketinggel foglalkozó ügynökség által kiadott Global Digital Report 2019 szerint az ázsiai országban az átlagpolgárok naponta (!) 8 óra 36 percet töltenek internetezéssel, ez csaknem két órával több, mint a globális átlag. Éppen ezért a bandungi szülők többsége üdvözölte a baromfialapú kütyüelvonót, legalábbis a helyi önkormányzat weboldalán megjelent cikk tanúsága szerint.

„Ez egy jó módszer, hogy a gyerekek picit fegyelmezettebbek legyenek – idézi a weboldal Elis Purit, akinek a lánya egy csilipalántával szintén részt vesz a programban. –A növényekkel foglalkozni ugyanis sokkal jobb, mint a telefonon játszani.”

A csibékkel megajándékozott gyerekek között egyelőre megoszlik a projekt fogadtatása: az egyik ötödikes diák azt mondta a CNN riporterének, hogy nagyon szeretne tyúkok tenyésztésével foglalkozni, míg egy pragmatikusabb szemléletű hetedikes úgy nyilatkozott, hogy addig fogja nevelni a csibét, amíg elég nagyra nem nő ahhoz, hogy megfőzhessék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top