Életmód

Reagált a Budapest Pride a Hír TV „meleggyógyítós” riportjára

A szexuális orientáció erőszakos megváltoztatása káros és veszélyes az egész társadalomra nézve.

A Hír Tv Credo című műsorában egy olyan zárt körű konferenciáról számoltak be, amelynek témája a melegek orientációjának megváltoztatása volt.

A Budapest Pride szervezői most közleményt adtak ki, amelyben reagáltak a tévériportra.

„Felszólítjuk a Hír TV-t, hogy hagyjon fel az állampolgárok mentális egészségét, különösen a fiatalokét veszélyeztető áltudományos tévhitek propagálásával, hiszen, míg a reparatív terápia hatékonyságáról egy tanulmány sem értekezik, annak veszélyeiről és káros hatásairól számtalan kutatás született. Azt feltételezni, hogy a szexuális orientáció erőszakos megváltoztatása egyrészt lehetséges, másrészt nem rontja, hanem javítja az életminőséget, káros és veszélyt jelent az egész társadalomra nézve”

– olvasható a Pride szervezőinek közleményében.

Részletesen kifejtik azt is, hogy a „melegek meggyógyítása” nemcsak áltudományos, hanem kimondottan veszélyes is. Az egyik leghíresebb amerikai átnevelő terápia vezetője elismerte, hogy többen a „terápiája” miatt akartak öngyilkosok lenni.

Mint írják, a Magyar Pszichológiai Társaság is kifejezetten elítélendőnek minősítette az átnevelő terápiákat. A társaság állásfoglalása szerint „a szexuális orientáció megváltoztatására irányuló törekvések valós bizonyítékok hiányában, illetve az ilyen beavatkozások károsságát demonstráló vizsgálatok fényében kifejezetten elítélendők”.

A Pride szervezői hangsúlyozzák, hogy nem létezik olyan tudományos kutatás, amely az emberi szexualitás megváltoztatásáról számol be. Abban a néhány esetben, amit sikerként könyvelnek el, csak az alany viselkedését változtatták meg – jellemzően vallási indíttatású bűntudatkeltő vagy erőszakos módszerekkel –, a szexuális orientációját nem.

Több országban egyébként törvény tiltja az úgynevezett reparatív terápiákat.

(Kiemelt kép: Neményi Márton)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top