nlc.hu
Életmód

Madeline Swegle első fekete női vadászpilóta

Madeline Swegle történelmet írt a haditengerészet első fekete női vadászpilótájaként

Az amerikai haditengerészet a héten jelentette be, hogy Madeline Swegle lett az első fekete női vadászpilótájuk, akit az amerikai sajtóban nem egyszer csak Captain Marvelként emlegetnek.
Vadászpilóta - Fotó: Getty

A történelmi lépésre több mint négy évtizeddel azután került sor, hogy a nőket is a haditengerészet vadászpilótái közé engedik. Az egyik első úttörők egyike volt többek között Rosemary B. Mariner kapitány, az első nő, aki 1974-ben az egyik haditengerészeti repülőszázad parancsnoka lett. Brenda Robison pedig az első fekete nő volt, aki 1980-ban végzett a haditengerészet légiközlekedési akadémiáján.

Swegle szintén nem rég diplomázott, ő vadászpilóta képesítéssel, ezen belül is kitüntetéssel. Felettesei Twitter-bejegyzései alapján nagyon büszkék rá, és fényes szakmai karrier javasolnak neki. Az amerikai sajtó, különösen a Black Lives Matter mozgalom közepette a szokásosnál is jobban ünnepeli Swegle-t mint az Egyesült Államok történetének első fekete vadászpilóta nőjét, akit igazi úttörőnek, egyben példaképnek tartanak. Nem véletlenül.

Az amerikai haditengerészet ettől függetlenül a gratulációkon és a fiatal nő vadászpilótává avatásán túl Swegle karrierjéről egyelőre nem árult el több részletet és közelebbről nem kommentálta az ügyet.

(via)

Még több inspiráló erős női úttörő: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top