Életmód

Hogyan mesélnél 2020-ról a tavalyi önmagadnak?

Új trend hódít a közösségi oldalakon, rámutatva, hogy mennyi szürreális dolog történt már az idei évben.

Emlékszünk még az ausztrál erdőtüzekre? Arra, hogy az USA és Irán kis híján háborúzni kezdett egymással? Kobe Bryant tragikus halála talán többeknek dereng még, de, ha belegondolunk, hogy a kosaras balesete január végén történt, nem nehéz elcsodálkozni, hogy „jé, az is idén volt”? 

Bizony, a tavasszal érkező koronavírus-világjárvány alaposan átírta az elképzeléseinket 2020-szal kapcsolatban, a házi karanténban töltött hetek-hónapok pedig az időérzékelésünket tréfálták meg. Sokan nehezen viselték az otthon töltött időt, míg mások azon képednek el, hogy az idei évből már nincs hátra három és fél hónap sem. 

Eközben a világban további sajnálatos események is történnek, elég például az USA nyugati partján pusztító újabb erdőtüzekre gondolni, illetve arra, hogy míg nálunk mostanában indul be a koronavírus-járvány második hulláma, a világnak akadnak olyan részei is, ahol még mindig az első hullám miatt tartanak a kijárási korlátozások. 

Mit mesélnél 2020-ról a tavalyi önmagadnak?

Ezüstkolloid-permettel fertőtlenítik a székesfehérvári Vörösmarty Színház színpadát 2020. szeptember 9-én (Fotó: MTI / Vasvári Tamás)

Az emberiség kollektív humorérzékét jól mutatja, hogy a Twitteren mostanában azzal szórakoztatják magukat a felhasználók, hogy elképzelik, mit szólna tavalyi önmaguk, ha meglátna egy-egy fotót 2020-ból, vagy egy olyan főcímet olvasna, amire ma már mindenki csak legyint, de 2019-ben alaposan elcsodálkozott volna.

A jelenség annyiban nem új, hogy egy Julie Nolke nevű nő még áprilisban feltöltötte a YouTube-ra az alábbi videót, amelyen 2020. januári önmagának próbálja elmesélni, mennyi minden történt mindössze három hónap alatt. A felvételt mostanra már több mint 15 millióan tekintették meg, vicces módon pedig épp az első dolog, amit említ az idei évből, a cikkünk elején is említett ausztrál erdőtüzek. 

Az idei év rendkívüli eseményeire jellemző egyébként, hogy Nolke idén júniusban elkészítette a fenti videó folytatását is, amelyben áprilisi önmagának meséli el, hogy mi történt tavasz és nyár között. Ez a felvétel már több mint hatmillió megtekintésnél jár.

A fentiek után pedig lássuk, melyek voltak azok a pillanatok, események vagy fotók, amelyekről a twitterezők úgy gondolják, hogy alaposan sokkolná tavalyi önmagukat. Meredith Haggerty például azt írta az alábbi, San Franciscóban készült fotó alá: „Képzeld el, hogy megmutatod ezt a tavalyi önmagadnak, és el kell magyaráznod, hogy a maszkra nem a narancssárga égbolt miatt van szükség, hanem más miatt.”

Aztán itt van az a fotó, ami nyár elején bejárta a világot, amikor a barcelonai operaházban a zenészek nézők helyett cserepes növényeknek játszanak. Alighanem ezt is hosszasabban kellett volna magyarázni a 2019-es önmagunknak, így szeptemberben azonban már a szemünk sem rebben tőle.

Ha a kedves olvasó megbocsátja a szóviccet, a következő kép is megér egy misét. A szájmaszkkal és plexi védőpajzzsal felszerelt pap, aki vízipisztollyal osztja a szentelt vizes áldást, bizonyára komoly meghökkenést váltott volna ki tavaly, napjainkban azonban már teljesen egyértelmű, hogy miért alakult át az egyházi ceremónia vidám strandszeánsszá. 

A koronavírus az élet minden területét érinti, ez alól a divat világa sem maradt ki. Ahogy az év első felében mi is megtapasztalhattuk a home office-os munkavégzést és a digitális távoktatást, hamar rájöhettünk, hogy a videokonferenciáknak sajátos etikettje van. Nem illik az ágyban heverészve csatlakozni, de a kedvenc, kajafoltos pizsifelsőnket sem árt lecserélni bejelentkezés előtt. A Target áruházlánc ügyes marketingesei hamar rá is jöttek a megoldásra, és ma már kifejezetten deréktől felfelé összeállított kollekciókat kínálnak a Zoom-os vagy Teams-es online meetingekhez. Ezen ma már nem csodálkozunk, 2019-ben azonban egy darabig fejtegetni kellett volna, hogy miért nem foglalkoznak a kamera által nem látható részekkel. 

A sort hosszan lehetne folytatni, de azért reméljük, hogy a 2020-as év már nem tartogat hasonlóan drasztikus meglepetéseket, mint ahogy azt is, hogy Julie Nolke-nak sem kell a közeli jövőben újabb videót készítenie, amelyen nyár eleji önmagának mesél a közelgő zombiapokalipszisről vagy a földönkívüli invázió kezdetéről.

Számodra mi volt az idei év legemlékezetesebb pillanata?

További cikkeink a koronavírus témakörével kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top