nlc.hu
Életmód

Az arc tünetei betegségre utalnak

3 tünet az arcon, ami akár betegségre is utalhat

Az arcunk az első, amit mások látnak belőlünk, de nemcsak a szépség, hanem akár betegség jeleit is felfedezhetnek rajta.

Az arc az, ami alapján első pillanatban megítélik egymást az emberek, ám nemcsak azt látjuk rajta, hogy milyen szimmetrikusak a szemöldökök vagy mennyire határozott vonalú az állkapocs, hanem érzékeljük a betegségre, egészségügyi állapotra utaló jeleket is az arcon. Kanadai kutatók szerint három fő jelet mérünk fel a találkozás első pillanatában, melyekből villámgyorsan levonjuk a következtetéseket a másik ember egészségével kapcsolatban.

1. Sápadt arc

Amikor egészségesen áramlik az oxigéndús vér az ereinkben, akkor az meglátszik az arcszínünkön is, ami pirosas, halvány rózsaszín színben pompázik ilyenkor. Ha viszont alacsony a vér oxigéntartalma, akkor nem a piros, hanem inkább a fehér szín dominál az arcbőrön, azaz sápadtak leszünk. A sápadtság több betegségre is utalhat, lehet például vashiány a háttérben vagy keringési zavar. De az sem kizárt, hogy csupán annyi a probléma, hogy egészségtelenül étkezünk és keveset mozgunk, ugyanis a kutatók azt találták, hogy aki hetente egyszer végez valamilyen aerobik mozgást 30 percen keresztül, annak máris pirosasabb lesz az arcbőre – nemcsak edzés után, hanem úgy általában.

Az arc tünetei

Az arc sokat elárul az egészségügyi állapotunkról (Kép: Getty Images)

2. Sárgás arcbőr

A kutatások szerint a sárgás színű arcot vonzóbbnak tartja a többség, mint a sápadt arcszínt és alapvetően egészségesnek látjuk az arc gazdáját ezzel az arcszínnel. Sárgás színt okozhatnak bizonyos gyümölcsök, zöldségek, ha sokat eszünk belőlük (mint például répából), és jól is tesszük, ha a sárga gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztjuk rendszeresen, ugyanis olyan anyagokkal vannak tele, amik támogatják az immunrendszert. De azért mindettől függetlenül arra is felhívják a figyelmet a kutatók, hogy a sárgás bőr jelezhet komoly betegséget is, például a máj megbetegedései rendszerint az arcszín besárgulásával járnak.

3. Zsírlerakódások

Az egészségügyi állapotunkra utalhatnak az arcunkon a zsírlerakódások is. Elég, ha csak ránézünk egy pufibb arcra, és máris eszünkbe juthat, hogy a túlsúly és elhízás milyen egészségügyi kockázatokkal jár. Ilyenkor kicsit tévúton járunk a kutatók szerint, ugyanis attól még, hogy valakinek olyan az arcformája vagy több zsírpárnája van az arcán, még lehet normális súlyban. Nem direkt ítélkezünk a pufi arcok felett persze, mindez tudat alatt történik, és általában a találkozás pillanatában egy kósza benyomás marad csak bennünk a velünk szemben álló ember egészségügyi állapotáról, amire ebből a három tünetből következtetünk pár másodperc alatt.

A szakemberek lebeszélnének mindenkit arról, hogy rögtön zsírleszívásra és szoláriumba szaladjon a leírt jelek miatt, csak mert vonzóbb szeretne lenni, helyette inkább javasolják az egészséges étrendet, rendszeres mozgást, ami hat hét alatt sokkal szebbé teszi majd az arcbőr színét, és úgy általában jobban fogod érezni magad a bőrödben tőle.

Via

Egészséges életmód:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top