nlc.hu
Életmód

Halálos diéták a múltból

5 diéta a múltból, amiről kiderült, hogy „kissé” halálos

Vannak a régi diéták között olyanok, amik a mai napig tartják magukat és követőket gyűjtenek, pedig csak ártanak az egészségünknek, sőt, akár halálosak is lehetnek.

A diéták már évszázadok óta az életünk részei, nem is tudjuk elképzelni az életünket egy kis tükör előtti siránkozás és fogadkozás nélkül, hogy holnaptól le fogunk fogyni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a következő öt régi diéta, amit ész nélkül követtek a nők, határozottan ártva ezzel a saját egészségüknek.

Senki ne próbálja ki ezeket!

1. Csak tojás, bor és marha

1962-ben robbant be a köztudatba a népszerű diéta, ami a híres szerkesztőtől, Helen Gurley Browntól indult, aki a 60-as években azzal botránkoztatta meg az olvasókat, hogy a szabad szexualitást hirdette „nő létére”. A diétával állítólag két nap alatt fogyhatunk három kilót, ha követjük az egyszerű, ám kissé egészségtelen szabályokat. Reggelire egy tojást ehetünk bárhogy elkészítve – de vaj nélkül –, mellé pedig inni kell egy pohár fehérbort (a munkahelyen biztos örülnének). Ebédre ugyanazt esszük, mint reggelire, csak megduplázzuk a mennyiséget, tehát két darab tojást két pohár fehérborral fogyasztunk, és ha még nem ájultunk el estére, akkor vacsorára megehetünk egy szelet sült marhahúst magában, hozzá legurítjuk a fehérbort, ami még maradt az üvegben és inkább lefekszünk aludni, hogy ne essen ki a szemünk az éhségtől.

Egészségtelen diéta a múltból

Helen Gurley Brown, aki útjára indította az egészségtelen fogyókúrát (Kép: Getty Images)

2. Tejet zöldséggel a könnyebb szellentésért

George Cheyne-re gyakran utalnak úgy a szakirodalomban, mint az őrült diétás orvosra, aki a 18. században terjesztette kissé furcsa kúráit. Bár a doki nem a fogyás miatt, hanem a páciensek egészsége érdekében találta ki a diétákat, például azt, ami jelentős fogyással is járt mellékhatásként, ennek során csak zöldséget és tejet lehetett fogyasztani. Ezt a diétát az alvászavarokra találta ki az orvos, mert szerinte a felgyülemlett bélgázok nem hagyják aludni a pácienseket, ám ha zöldségeket esznek egész nap és tejet isznak rá, akkor nem lesznek gázos problémáik éjjel, mert álló nap csak szellenteni fognak. A folyamatos puffadás előidézése azonban egyáltalán nem egészséges, senki se kövesse ezt a diétát inkább.

Diéta a szellentésért

George Cheyne diétája sok szellentést generált (Kép: Getty Images)

3. Bárányborda, ananász és fekete kávé

A ‘20-as évek filmsztárja, Nita Naldi mutatta meg a rajongóknak, milyen diétával tartja magát formában, és talált persze hatalmas követőtáborra ebben. A színésznő nem evett semmi mást, csak sült báránybordát, ananászt és cukor nélkül kávét ivott hozzá. Ezzel a diétával dobott le 10 kilót, amikor a bulvársajtó kritizálta a súlya miatt. Bár tény, hogy sikeres volt ez a minimális kalórián tengődés, később Naldi is elismerte, hogy borzalmasan éhezett tőle, volt, hogy majdnem elájult az éhségtől egy interjú során.

Ájulásig éhezett a diéta miatt

Nita Naldi ájulásig éheztette magát (Kép: Getty Images)

4. Dohányozd magad vékonyra

A legborzasztóbb retró diéta, amit sajnos a mai napig gyakran használnak a nők a fogyókúrák során, eredetileg 1930-ban indult útjára, Albert Laskertől, az úttörőnek számító reklámszakembertől. Lasker ugyanis a Lucky Strike cigarettát azzal is reklámozta, hogy a segítségével milyen könnyű lesz a fogyás. A reklámszlogen szerint mindig a Lucky után kell nyúlni az édesség helyett, és máris leperegnek a kilók. Természetesen ez borzalmasan káros az egészségre és leginkább a korai halált kockáztatjuk vele.

Halálos diéták

A Lucky Strike diétás reklámja (Kép: Getty Images)

5. Csak folyékony fehérje

Dr. Robert Linn hírhedt, 1976-os könyve, a The Last Chance Diet olyannyira nagy port kavart, hogy többen be is perelték az orvost, mert számos haláleset volt köthető a benne leírt diétához. A diéta szerint semmilyen szilárd ételt nem ehetünk, csak bizonyos márkájú folyékony fehérjét ihatunk étkezések helyett, ami borzalmas ötlet, mert mindenféle hiányt és alultápláltságot okoz a szervezetben. A gyártó is elismerte végül, hogy a fehérjeitalok nem tartalmaznak elég kalóriát és tápanyagot, ám a felelősséget elhárította azzal, hogy a fogyasztók buták, amiért elhitték a reklámot.

Via

Egészséges életmód:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top