nlc.hu
Életmód

Az étolaj ára az egekben

Iszonyatosan felmehet az étolaj ára a háború miatt

Itthon ez főleg azután lesz érezhető, hogy lefújják az árstopot, akkor viszont ezer forint környékére emelkedhet egy liter napraforgó olaj ára.

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre, a termék egyik legnagyobb felvásárlója pedig az Európai Unió. Raskó György agrárközgazdász, volt államtitkár szerint amint lejár a kormányzati árstop, a magyar kisboltokba is berobban az orosz agresszió hatása – írja a hvg.hu.

Megjegyzik, hogy az orosz-ukrán háború gazdasági következményei hamarosan érezhetőek lesznek a világ jelentős részén, így Magyarországon is, és hogy ez pont az egyik befagyasztott árú fogyasztási cikken csattannak majd: az étolajon

étolajban a rántott hús

Rántott hús nincs étolaj nélkül / Fotó: Unsplash

Az étolaj így is látványos dráguláson ment keresztül, erről tavaly szeptemberben írtunk.

Raskó szerint a háború miatt bármilyen növényi olaj drasztikusan meg fog drágulni a világpiacon. „Ez a magyarokra nézve annyit jelent, hogy amikor itt májusban az árbefagyasztásnak vége lesz, 25–30 százalékos drágulás jön a kiskereskedelemben, de nemcsak az étolaj, hanem a cukor meg a liszt ára is nagyon föl fog menni. Ez az áremelkedés egészen biztosan bekövetkezik” – közölte Raskó. Szerinte a boltosok is tisztában vannak azzal, hogy mi az a határ, amit még elviselnek az emberek. A volt államtitkár úgy véli, az áremelkedés olyan szintű lesz, hogy ezt a határt már átviszi, és a fogyasztók az étolaj helyett át fognak térni állati zsírra vagy egyéb zsiradékok fogyasztására.

Raskó gazdasági érvei a következők: ha Ukrajna valamilyen formában devizát akar magának, akkor meg kell oldania a termékek exportját, ami évi 25 milliárd dollár körüli értéket jelent. Az ország kikötői kapacitásait viszont állítólag erősen szétbombázták az oroszok, ami önmagában is árerősítő tényező, folytatja a szakember, és ha emiatt az unió nem tud vásárolni tőlük, akkor bármely más forrásból szerzi is be a hiányzó termékmennyiséget az államszövetség, az biztos, hogy a váltás miatt további drágulással kell számolnia.

A szakember szerint a literes, jó minőségű étolaj ára meg fogja közelíteni az ezer forintot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top