nlc.hu
Életmód

Csodálatosan dobol Milán, a látássérült kisfiú

Csodálatosan dobol Milán, a látássérült kisfiú

Az édesanyja szerint a zene iránti érdeklődése már pár hónaposan megmutatkozott.
dob

A Blikk írt egy riportot Milánról, a látássérült budapesti kisfiúról, aki alig pár éve fogott először a kezébe dobverőt, de máris olyan dalokat játszik, mint a legendás Can’t Stop: a Red Hot Chili Peppers ikonikus száma.

A cikkből kiderül, hogy egy ritka génbetegség miatt látássérültként jött a világra. Három hónapos korában derült ki szülei számára, hogy látása a jövőben sem fog javulni, állapota végleges. 

Hamarosan kiderült, hogy Milánnak tehetsége van a zenéhez, különösen a doboláshoz. Az édesanyja szerint a zene iránti érdeklődése már pár hónaposan megmutatkozott. Féléves sem volt, amikor egy kis zongora a keze közé került.

Ülni még nem tudott, de a lábával már ütögette a hangszert. Láttuk, hogy van ritmusérzéke, teljesen elbűvöli a hangzás, maga a zongora, amin egyébként még mindig játszik a dob mellett” – mesélte a lapnak a gyermek édesanyja, Ferik Judit.

Milánnak volt honnan örökölni zenei tehetségét, nagypapája ugyanis szintén dobol, nagymamája pedig orgonaművész. Milán végül elkerült egy dobiskolába, jelenleg a Budai Dobiskolába jár, ahol egyébként a tanára, Gál Dániel autista, tanulási zavarokkal küszködő, hiperaktív, diszlexiás és diszkalkuliás gyerekekkel is foglalkozik.  Mivel kottát nem tudnak olvasni, ezért mindent eldúdol, részletesen elmagyaráz neki, hogy egy belső vizuális képet kaphasson, ami segít a gyakorlatokat elsajátítani. „Mivel nem látja, hova üt, pontosan a fejében kell lennie egyes pergők, cintányérok elhelyezkedésének. Milán sokkal inkább a fülére hagyatkozik, mint más érzékszerveire, ami előnyös is lehet számára, ezáltal jobban ráérezhet egy-egy szám ritmusára” – mesélte a tanár.

Milán tehetségesnek bizonyul, a szülei szerint még sikeres zenei karrier állhat előtte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top