nlc.hu
Életmód

A világ legellenálló baktériuma

Húskonzervben találták meg a világ legellenállóbb baktériumát

Megtalálható az elefánttrágyában, bírja a sugárzást és a világűrben is simán életben marad.

A világ legellenállóbb baktériumaként szerepel a Guinness Rekordok Könyvében a deinococcus radiodurans nevű baktérium, mely abszolút rá is szolgál erre a címre. A gömb alakú baktériumot mintegy 70 évvel ezelőtt fedezték fel a tudósok egy darálthús-konzervben, mely annak ellenére is megromlott, hogy korábban besugárzásos sterilizálásnak vetették alá. A későbbi kutatások kimutatták, hogy a baktérium tízezerszer annyi sugárzást képes elviselni, mint amennyi normál esetben egy embert már megölne, köszönhetően annak a csodálatos képességének, hogy néhány óra alatt képes kijavítani a DNS kettős szálak töréseit.

Deinococcus radiodurans

Deinococcus radiodurans (Forrás: Wikimedia Commons)

De nem a sugárzás az egyetlen dolog, amelynek a deinococcus radiodurans ellenáll. A tudósok azt találták, hogy hosszú ideig elviseli a rendkívül aszályos körülményeket, a teljes tápanyaghiányt, a szélsőséges hőmérsékleteket, sőt, még a világűrben is kibírja. A Nemzetközi Űrállomáson végzett kísérletek bebizonyították azt is, hogy a deinococcus radiodurans legalább három évig életben marad a világűrben. Sokan úgy vélik, hogy ez a felfedezés alátámasztja a pánspermia elméletét, vagyis azt a hipotézist, hogy az élet „magjai” mindenhol jelen vannak az Univerzumban és a földi élet is ezekből jöhetett létre, de hasonlóképp más bolygókon is kialakulhatott élet.

„Mi lehetünk az a generáció, amely megérti az élet eredetét, hogy mi vagyunk az univerzum közepe vagy sem” – fogalmazott Anne Kinney, a NASA csillagászati ​​eredet- és bolygórendszerek programjának igazgatója egy sajtónyilatkozatában.

A tudósok egyelőre nem tudták meghatározni, hogy mi lehet a deinococcus radiodurans természetes élőhelye, mivel számos változatos környezetben megfigyelték, az elefánttrágyától kezdve és az antarktiszi száraz völgyekben található gránitig.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top