nlc.hu
Életmód

Megtanulják egymás neveit a macskát

Japán kutatás: megtanulják egymás neveit a macskák

Úgy tűnik azonban, az emberek neveit nem tudják azonosítani a macskák.

Annak ellenére, hogy régóta domesztikáltak, még mindig sok rejtély van a macska elméjében. Az, hogy a farmert részesítik előnyben, és félnek a karikáktól, csak néhány a sok titok közül, amelyeket ezek a különleges lények őriznek. A Kiotói Egyetem és a Kanagawai Azabu Egyetem kutatói azonban folyamatosan egyre többet tanulnak a macskák pszichéjéről. Legújabb kutatásuk kimutatta, hogy azokban az otthonokban, ahol három vagy több macska lakik, az állatok meg tudják tanulni egymás nevét.

Tizenkilenc tesztalanynak különböző macskák fényképét mutatták meg a számítógépen, köztük olyanokat is, amelyekkel együtt élnek, miközben a nevét is mondtak.

Azokban az esetekben, amikor az alanyok által ismert macskák voltak láthatók, de más nevet kiáltottak ki, az alanyok a szokásosnál körülbelül egy másodpercig tovább bámulták a képet, jelezve, hogy rájöttek, hogy valami nem stimmel, és elgondolkoznak.

Hasonló vizsgálatot végeztek emberi arcokkal és nevekkel, de kevésbé sikeres eredménnyel. A kísérleti alanyok a jelek szerint nem ismerték fel olyan egyértelműen az össze nem illő embereket, mint más macskák esetén, de a kutatás azt találta, hogy minél hosszabb a kapcsolat, és minél nagyobb a család, annál valószínűbb, hogy emlékezni fog a cica az emberi nevekre is.

Saho Takagi, az Azabu Unviersity kutatója elmagyarázta, hogy ő maga is macskakedvelő, és szeretne többet megtudni arról, hogyan értik az emberi nyelvet. Az online macskarajongók arra is gyorsan rámutattak, hogy a vizsgálati eredmények megegyeznek a saját tapasztalataikkal is. Egyikük azt állítja, macskája tudja a kutya nevét, valaki pedig elmondta, édesanyja megpróbálta megváltoztatni a cica nevét, de az csak a régire hallgatott.

Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy a macskáknak jobban esik az ingyenétel, mint amiért meg kell dolgozni. Ha választhatnak, hogy minden erőfeszítés nélkül kaphatnak ételt vagy meg kell érte dolgozni, akkor – sokak számára talán nem meglepő módon, inkább azt az ételt választják, amihez minden erőfeszítés nélkül hozzá tudnak jutni. Ez nem annyira általános az állatvilágban, a legtöbb faj inkább megdolgozik a táplálékáért. 

három cirmos cica

Megtanulják egymás neveit a macskák (Fotó: Unsplash)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top