nlc.hu
Életmód

Váltságdíjat követelnek három elrabolt csimpánzbébiért

Csimpánzbébiket raboltak el egy menhelyről, váltságdíjat követelnek értük

A menhely nem hajlandó fizetni a „majomrablóknak” akik váltságdíjat kérnek a három kölyökcsimpánzért.
Csimpánz a Jeunes Animaux Confisqués au Katanga menhelyen

Elraboltak három csimpánzbébit egy állatmenhelyről a Kongói Demokratikus Köztársaságban, és most váltságdíjat követelnek az állatokért – számolt be a CNN.

A majomrablók szeptember 9-én hajnali 3 óra körül törtek be a Lubumbashiban működő menhelyre, ahonnan elvittek hármat az idén eddig megmentett öt csimpánzkölyökből. A másik kettőt később a konyhában elrejtőzve találták meg a menhely dolgozói, Césart, Husseint és Mongát azonban magukkal vitték a bűnözők – mondta Franck Chantereau, a Jeunes Animaux Confisqués au Katanga (JACK) nevű állatmenhely alapítója.

Egy órával később Chantereau felesége három üzenetet és egy videót kapott az elrabolt csimpánzokról. A majomrablók váltságdíjat követelnek értük, és azt állították, hogy bántani fogják az állatokat, ha nem kapják meg a pénzt.

Ez az első eset a világon, hogy kismajmokat raboltak el váltságdíjért

– mondta az állatmenhely alapítója.

Chantereau arról is beszélt, hogy nem fognak fizetni. Egyrészt nincs pénzük, másrészt ha engednének a követelésnek, akkor könnyen megismétlődhet ugyanez pár hónap múlva. Ám aggódik, mert most már majdnem két hete kapott utoljára bizonyítékot az emberrablóktól arra, hogy a csimpánzok még életben vannak.

A menhelyet korábban is érték már támadások, volt, hogy felgyújtották, és két kölyökcsimpánz elpusztult a tűzben. Chantereau azonban továbbra is kitart amellett, hogy megmentse a csimpánzbébiket a csempészek karmai közül. Sok gazdag ember egzotikus állatot szeretne otthon tartani, de nem értik meg, hogy mire egyetlen csimpánzbébi eljut hozzájuk, legalább tíz már elpusztult.

„Ahhoz, hogy elkapják a kicsinyeket, meg kell ölniük az egész családot a dzsungelben, általában nyolc-tíz majmot, és a bébik nagy része meghal, mielőtt elérné a végső célállomást” – fogalmazott Chantereau, aki borúsan látja a jövőt. Szerinte egyre gyakoribbak lehetnek a hasonló „majomrablások”, mivel az állatok egyre ritkábbak a természetesen élőhelyükön, és a menhelyeket sokkal könnyebb megtámadni.

(Kiemelt kép: Facebook/Jeunes Animaux Confisqués au Katanga)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top