nlc.hu
Életmód

Tippek a hétvége meghosszabbítására

Így tűnhet időnyerő nélkül is hosszabbnak a hétvége

Sokszor érzed úgy, hogy valójában az a bizonyos 48 óra édeskevés, és egyetlen szempillantás alatt repül el a hétvége? Két dolgot biztosan állíthatunk: az egyik, hogy nem vagy egyedül ezzel az érzéssel, a másik, hogy egyes praktikák segíthetnek, hogy hosszabbnak érezd a pihenőidőt!

Nem mindenki jár a Roxfortba, hogy egy időnyerő segítségével teremtsen magának plusz lehetőséget az elfoglaltságaira, vagy ebben az esetben a pihenésre, ugyanakkor varázserő híján sem kell szomorkodni, mert léteznek olyan trükkök, amikkel, ha fizikális síkon nem is, de gondolati szinten meghosszabbíthatod a hétvégédet

Homokóra

Fotó: Getty Images/Jordan Lye

Az embereknek fizikai időre és térre van szükségük, hogy kikapcsolódjanak, hogy az elméjük és testük feltöltődjön egy hosszú munkahét után” – mondja dr. Mike Sevilla, amerikai háziorvos. Szerinte a hétvégék még fontosabbak, mint azt bármelyikünk feltételezné, ugyanis mind a testnek, mind a mentális egészségnek szüksége van arra, hogy néhány órát a munkahelytől, és az elvégzendő feladatoktól távol töltsön.  

Tracy Dumas, az Ohio Állami Egyetem menedzsment és humánerőforrás tanszékének docense hozzátette, hogy minden munkaszünet – legyen szó szabadságról, hétvégéről vagy akár esti pihenésről –, hihetetlenül fontos a felépüléshez. Ebben az esetben a felépülés egy olyan kifejezés, amelyet a szervezetpszichológusok használnak, hogy definiálják a munkahelyi erőfeszítések miatt kimerült erőforrások pótlását – valahogy úgy, ahogy a sportolók is pihenőnapot tartanak a kemény edzések után. 

Valószínűleg már érted, mire gondolunk, úgyhogy nem fárasztunk tovább a részletekkel, hiszen ez is csak a hétvége drága idejét rövidíti meg, jöjjenek a gyakorlati tanácsok! 

Időbeosztással a pihenésért

Kicsit paradoxonnak tűnik, hogy pont a pihenéssel töltött időt korlátozod be időbeosztással, de egy hatékony ütemterv segítségével sokkal jobban ki lehet használni a szombatot és a vasárnapot, és ahogy Alayna L. Park, az Oregoni Egyetem pszichológiai adjunktusa is megjegyzi, ha olyan tevékenységeket végzel, amiket élvezel, a vasárnap este nem csalódottsággal fog telni. 

Az előre szervezés nem hosszabbítja meg a hétvégét, de általa azt érezheted, hogy maximálisan kihasználtad az idődet. Ráadásul a heti mókuskereket is könnyebb átvészelni, ha közben már a hétvégi programterven dolgozol. 

Gyere le a közösségi médiáról! 

Könnyű belecsúszni a social media addiktív bugyraiba, azzal a felkiáltással, hogy ó, csak engedélyezek magamnak egy kis Instagramot, amíg lejár a mosás, vagy ránézek a TikTokra, amíg megiszom a kávét. Tedd a szívedre a kezed, hány órát töltöttél már azzal, hogy céltalanul pörgetted a feededet?Tanulmányok igazolják, hogy azok az emberek, akik sok időt töltenek ezeken a platformokon, torz időérzékelést tapasztalhatnak, és sok esetben nem is értik, hogy telhetett el az idő ilyen gyorsasággal. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor a hétvégét a digitális detoxnak kell szentelni – bár ennek is megvan a maga haszna –, viszont érdemes a képernyőidőt korlátozni, és inkább olyan elfoglaltságot, hobbit keresni, ami a valóságban található, és ami boldoggá tesz.

Fedezd fel a másik éned!

Nyugi, a spiritualitást meghagyjuk egy másik alkalomra, itt most arról van szó, hogy próbálj olyan dolgokat a hétvégébe iktatni, amik a hétköznapokra nem jellemzők. Például, ha művészként keresed a kenyered, mondjuk grafikusként, akkor a hétvégét ne töltsd a gép előtt, így el tudsz picit vonatkoztatni a munkától. Próbálj ki egy új sportot vagy járj el tematikus sétákra, bármit, ami mentesít a képernyőtől. Sokkal élvezhetőbb lesz a hétvége, ha nem emlékeztet a mindennapokra.  

Munkastop

Meddig tart pénteken a munkaidőd? 2-ig? 3-ig? 5-ig? Teljesen mindegy, abban a pillanatban, hogy kilépsz az ajtón, vond ki magad a körforgásból. Ha van munkahelyi telefonod, kapcsold ki, a céges e-mail értesítéseket tiltsd le, a munkahelyi laptopodat tedd el szem elől, és eszedbe ne jusson azon pörögni, hogyan fogsz készülni a jövő heti prezentációra! Dr. Sevilla szerint fontos, hogy a

hétvégén megtartsuk a távolságot a munka és a magánélet között, egyrészt mentális okokból kifolyólag, másrészt azért, mert így időben tényleg órákkal is meghosszabbítható a hétvége érzése.

 

Hétvége ágyban

Fotó: Getty Images/Maria Korneeva

Ágyban, párnák közt…

Igen, mi is tudjuk, mennyire jól esik szombaton jó sokáig ejtőzni a takaró alatt, viszont nem kifizetődő, ha az egész hétvégét ágyban töltöd, akármennyire is kellemes. Érdemes a pihenést mindig olyan tevékenységekkel kombinálni, amik élvezetesek, ösztönzőek, amik energiát adnak, hogy végül a feltöltődés boldog tudatával indulj munkába a hétfői rossz érzés helyett. Igen, az alvás és pizsiben töltött Netflix maraton is egy program, viszont könnyen átcsaphat a haszontalannak bélyegzett időtöltésbe. Ha mégis erre vágysz, tervezd be ezt is a beosztásba, és máris jobb szájízzel fogod a hétvégét zárni.

Mikor, ha nem most?

Szándékosan nem mondjuk azt, hogy éld meg a pillanatot, mert sajnos ez sokak számára csak egy kiüresedett frázist jelent, viszont az idő meghosszabbításának tökéletes alternatívája, ha az adott helyzetre koncentrálsz és nem a jövő heti teendőkön pörögsz, tudattalanul is siettetve az idő múlását. Erre szuper technika – és a mindfulnessben is alkalmazzák – az érzékszervek bevonása, amit 5-4-3-2-1 módszernek is neveznek.

  • Nevezz meg öt dolgot, amit látsz.
  • Négyet, ami megérint.
  • Hármat, amit hallasz.
  • Kettőt, amit érzel, érzékelsz.
  • És egyet, amit ízlelsz. 

Ha ezt gyakran megteszed, idővel érezni fogod, hogy mennyire más a jelenre ilyen szinten fókuszálni, és azt is, hogy a hétvége nem volt hiábavaló. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top