nlc.hu
Életmód

Békák színének változása Csernobilban

Feketévé váltak a csernobili zöld leveli békák, hogy jobban bírják a sugárzást

Felgyorsult a békák evoluciós fejlődése Csernobilban.

A kutatók felfedezték, hogy a csernobili elzárt zónában a zöld leveli békák elsötétültek, hogy enyhítsék a sugárzás hatásait.

1986 áprilisában, amikor a csernobili atomerőmű reaktora felrobbant, a Hirosima és Nagaszaki nukleáris bombái által felszabaduló energiának hozzávetőleg 100-szorosára volt tehető a sugárzás, amely drasztikusan megváltoztatta a környező területen élő emberek és az élővilág életét. Ám míg a hatóságoknak sikerült evakuálniuk a legtöbb civilt a nukleáris katasztrófához legközelebb eső területről, az állatokat magukra hagyták. Az azóta eltelt évtizedekben a csernobili tiltott zóna vadon élő állatok menedékévé vált, amely egyedülálló betekintést nyújt a nukleáris összeomlás által kiváltott evolúcióba.

A kutatók szerint a radioaktív sugárzás miatt különféle elváltozások tapasztalhatóak az állatokon. Korábbi kutatások már megállapították, hogy a környéken fészkelő egyes madárfajok csőre deformálódott a sugárzás hatására, emellett eltűntek a pókok, egyes állatokon pedig gyakoribb lett a daganatos betegségek előfordulása – de kizárólag csak a forró zónában, ahol máig nagyon erős a sugárzás.

Egy spanyol kutatócsoport 2016-ban észrevette, hogy a leveli békák (Hyla orientalis) zöld színe sötétre váltott. A levelibékák általában élénkzöldek, ám Csernobilban ezek sokkal sötétebbek voltak, egyes példányok gyakorlatilag koromsötétek lettek.
 
Pablo Burraco biológus és kollégái meg akarták érteni, mi okozta ezt a színváltozást, ezért 2017 és 2019 között megvizsgálták a levelibékák elszíneződését Észak-Ukrajna különböző területein. Több mint 200 hím békát elemeztek, amelyeket különféle tavakban fogtak be, a bolygó legradioaktívabb területeitől egészen tilalmi zónán kívüli helyekig. Az adatok elemzése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az általában zöld leveli békák sötét bőre a sugárzási szintekhez való alkalmazkodásuk egyenes következménye. A csernobili leveli békák sokkal sötétebb színűek, mint a tilalmi zónán kívüli békák, és némelyik teljesen fekete.

Úgy tartják, hogy a békák a sugárzás hatására gyors evolúciós folyamaton mentek keresztül, ahol a sötétebb bőrű békák jobban ellenálltak a csernobili reaktor körüli magas sugárzási szintnek, így nagyobb esélyük volt a túlélésre. Úgy gondolják, hogy a békák bőrének magasabb melaninszintje megvédi őket a sugárzástól. A sötét békák jobban túlélték a sugárzást, jobban szaporodtak10-15 generációval a nukleáris katasztrófa után.

csernobili fekete béka és zöld leveli béka

Fekete csernobili és neonzöld hagyományos béka. Fotó: Youtube

 
(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top