nlc.hu
Életmód

Elítélték Gyönyör Teréz méregkeverőt

25 év letöltendő börtönbüntetést kapott Gyönyör Teréz, az ipolysági méregkeverő

A nagymamakorú Gyönyör Teréz több tucatnyi embert ölhetett meg.

Jogerős ítéletet hirdetett a szlovákiai Legfelsőbb Bíróság kedden a hetven éves Gyönyör Teréz ügyében, akit sorozatos mérgezésekkel összefüggésben vontak felelősségre. Háromrendbeli gyilkossági kísérlet és csalás miatt a bíróság jogerősen 25 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, a tárgyalóteremből egyenesen a fegyházba szállítottak – írja a Paraméter. 

Az ipolysági Gyönyör Teréz elsősorban abban utazott, hogy hiteleket vett fel az ismerőseitől, majd módszeresen atropinnal mérgezte meg őket, amikor a találkozásaikon megittak együtt egy kávét. Ha a méreg hatott, és az illető meghalt, neki nem kellett visszafizetnie az adósságát.

Az asszony sokáig tanítóként dolgozott, később otthagyta a munkáját, és a lakástakaréknál dolgozva „nagy pénzeket keresett”, később pedig még bankigazgató is volt (az OTP helyi fiókját vezette) a városban.

A vád szerint az ipolysági ügyben az atropin nevű méregtől lettek rosszul az áldozatok. Ez az anyag megtalálható például a csattanó maszlagban vagy a nadragulyában is. Az atropin nem a legmegbízhatóbb mérgek egyike, gyakran többször is be kell vetni valakinél, hogy a kívánt hatást elérje, cserébe viszont rövid idő után kimutathatatlanná válik a szervezetben: az áldozatok agyvérzéshez hasonló tüneteket produkálnak, de valódi agyvérzés nélkül, és ha a mérgezést nem rögtön vizsgálják, utólag gyakorlatilag bizonyíthatatlanná válik. Gyönyört nem is a halottakban talált mérgezés nyomai buktatták le, hanem azok az életben maradtak, akiket többször is megitatott méreggel, de túlélték a gyilkossági kísérletet. Összefogtak, és kávézni hívták az asszonyt, majd úgy intézték, hogy lehetősége legyen beletenni valamit a kávéba, majd az italt – ahelyett, hogy bárki is megitta volna – bevitték a rendőrségre, 

a laborvizsgálat pedig végül valóban mérget mutatott ki benne.

A bíró helyben kiadta parancsot a büntetetés-végrehajtási kar számára, ezért még a tárgyalóteremben megbilincselték Gyönyör Terézt, kivezették a teremből, és egyenesen a számára kijelölt fegyházba szállították.

A jogerős ítéletet harmadszorra sikerült kihirdetni: először az ügyvédnő betegedett le, október végén pedig a vádlott egészségügyi okokra hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson, és nem egyezett bele, hogy a távollétében hozzon ítéletet a bíróság. A nagymamakorú asszony több tucatnyi embert ölhetett meg.

börtön cella

(Fotó: Pexels/RODNAE Productions)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top