nlc.hu
Aktuális

Több tucatnyi embert mérgezhetett meg egy ipolysági nő

Kávéba tett méreggel ölhetett meg több tucatnyi embert egy ipolysági nő

A felvidéki Ipolyságban élő Gyönyör Teréz nagy összegekkel tartozott a hitelezőinek, akiket kávéba vagy teába tett idegméreggel próbált meg eltenni láb alól.
Kávéscsésze az ágyon

Több tucatnyi embert ölhetett meg egy ipolysági asszony, aki éveken keresztül mérgezte a hitelezőit. A Gyönyör Teréz nevű felvidéki nőt egyelőre tíz gyilkosságért ítélte el ősszel a Bazini Specializált Büntetőbíróság 25 évre. A krimibe illő történetről az Új Szó számolt be.

Rejtélyes rosszullétek

A rendőrség öt éve kezdett vizsgálódni az ügyben, miután három ipolysági származású nő, Zdenka Uhlárová, Janka Kucharíková és Rigó Klaudia leleplezték méregkeverő barátnőjüket. Teréz mindhármuktól pénzt kért kölcsön. Szívesen adtak neki, mert jó családból származott, és a kétezres évek elején az OTP Bank ipolysági fiókját vezette. Eleinte minden visszafizetett kamatostul, de később halogatta a kölcsönök megadását.

„2015 tavaszán meglátogattam őt Ipolyságon, kávéval kínált. Hazafelé megálltam a városházán, ott lettem rosszul. Kiszáradt a szám, forgott velem a világ. Bementem a mosdóba, rengeteg vizet ittam, és vártam, hogy jobban legyek. Annyira sikerült összeszednem magam, hogy elvezettem Léváig, elmentem az ügyeletre, de nem állapítottak meg semmit”

– emlékezett vissza Zdenka Uhlárová az első mérgezési kísérletre. A nőnek eszébe sem jutott, hogy Teréz meg akarta ölni, ahogy a két későbbi alkalom után sem, amikor ásványvizet, illetve kávét ivott a nő társaságában, és nagyon rosszul lett. A kórházi vizsgálatok során soha nem találtak semmit.

A másik két áldozat ugyancsak nagy összegeket kölcsönzött Teréznek.

„Amikor megtudta, hogy földeket adtunk el, nagyobb összeget kért egy állítólag kiválóan jövedelmező befektetésre. Nagy nehezen, több kis részletben a felét visszaadta, de a másik felével késett. Egy délután bejött a városi hivatalba, ahol akkor dolgoztam, és megkért, hogy fénymásoljak neki valamit. Ehhez ki kellett mennem az irodámból, a teám az asztalon maradt. Amikor visszajöttem, megittam és azonnal mentem a testületi ülésre. Ott lettem rosszul. Kitámolyogtam az utcára, nekidőltem egy oszlopnak. Két kolléganőm látott meg, ők hívtak mentőt” – mesélte Klaudia, akit később újra mérgezett teával akart megölni Teréz.

Egy orvos gyanút fogott

Az egyik lévai orvost nem hagyta nyugodni az eset, felhívta ipolysági pszichiáter kollégáját, Artúr Ivančíkot, mi lehet az a titokzatos kór, amely az utóbbi időben a helyi nők között szedi áldozatait. A pszichiáter jól ismerte mindhárom nőt, és komolyan foglalkoztatni kezdte a dolog.

Egyszer csak eszembe jutott Gy. Teréz. Tudtam, hogy Janka és Zdenka rosszullétekor a helyszínen volt, ezért azonnal felhívtam Klaudiát. Amikor azt mondta, hogy ismeri és kávézott is vele, már tudtam, hogy atropinról van szó

– mondta az orvos.

A három nő még aznap találkozott, és egyértelművé vált, hogy Teréz mérgezte meg őket a nyáltermelést gátló, hallucinációkat, egyensúlyvesztést okozó atropin nevű idegméreggel. Végül csapdába csalták a tettest: Janka meghívta az irodájába, kávét főzött, majd kiment. Mikor visszament, Teréz nem győzte kínálgatni kávéval. Janka azt mondta, inkább odaadja a kávét az alkalmazottjának, aki szintén be volt avatva, a mérgezett italt pedig elvitték a rendőrségre. Végül kimutatták az atropint, de mivel azt mondták, nem tudni, ki tette bele, majdnem elhalt az ügy. Csak a kitartó fellebbezéseknek köszönhetően nem söpörték le az asztalról.

Időseket házát íratta a nevére

Teréz ellen érthetetlen módon nem gyilkossági kísérlet, hanem testi sértés miatt emeltek vádat, ezért maradhatott évekig szabadlábon, és Magyarországon, Drégelypalánk környékén portyázott. Idős emberek bizalmába férkőzött, elkábította őket, majd aláíratott velük egy olyan nyilatkozatot, amelyben minden vagyonukról lemondtak a javára.

A három megmérgezett nő és a pszichiáter derítette ki, hogy a Teréz által megkörnyékezett idősek közül gyanúsan sokan haltak meg hirtelen agyvérzésben, előtte pedig mindannyian neki ajándékozták a házukat. Tesmagon állítólag egy egész családot irtott így ki, de az áldozatok pontos száma talán soha nem fog kiderülni. Segítői is lehettek, az ipolyságiak szerint egy kétes múltú orvostól szerezte a mérget, a szerződések megírásában egy helyi ingatlaniroda tulajdonosa volt segítségére, és a férje is mindenről tudhatott, mert mindenhová ő fuvarozta.

Gy. Teréz a rendőrségen és a bíróság előtt is azt állította, segíteni akart vádlóinak, fogalma sincs, hogy került az atropin a kávéjukba, és amikor rosszul lettek, egyszerűen részegek voltak. A nő továbbra is szabadlábon van, és remélhetőleg senki nem ül már le vele kávézni.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Buse Doga Ay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top