nlc.hu
Életmód

Időzavarban Libanon

Teljes a káosz: csak a fél ország állította át az órát Libanonban

Óriási vita robbant ki az óraátállítás körül.
óra

Libanonban az emberek két rivális időzónában ébredtek fel a politikai és a vallási hatóságok közötti vita nyomán – írja a 444. Nadzsíb Míkáti ügyvivő miniszterelnök bejelentette, hogy a nyári időszámítás a következő hónapban, a Ramadán végén kezdődik, így a muszlimok egy órával korábban törhetik meg a napi böjtjüket. A keresztény hatóságok viszont azt mondták, hogy március utolsó vasárnapján állítják át az órákat.

Mint a portál megjegyzi, az óraátállítás körül kirobbant vita az ország mély megosztottságát érzékelteti. Libanonban a politikai álláspontok ma is vallási alapon oszlanak meg.

A téli időszámítás amúgy Európa-szerte most vasárnap ért véget: hajnali kettőről három órára kellett átállítani az órákat, így egy órával kevesebbet aludhattunk. Az Európai Parlament 2019 tavaszán támogatta az óraátállítás megszüntetését célzó európai bizottsági javaslatot. A kezdő dátumot akkor az eredeti kezdeményezés szerint 2019 helyett 2021-ben határozta meg, azóta azonban a tagállami egyeztetések elhúzódása és egyéb akadályok miatt egyik soros elnökség sem vette napirendjére a kérdést.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top