nlc.hu
Életmód

Őszi óraátállítás 2023

Készülj, hamarosan óraátállítás jön!

Kezdődik a téli időszámítás.
óraátállítás,

2023. október 29-én, vasárnap átállunk a téli időszámításra, ezért hajnali 3 órakor hajnali 2 órára kell visszatekerni az órákat, azaz egy órával többet aludhatunk. Az óraátállítás miatt viszont akár egy hétig is szenvedhetünk

Lesz törlés?

A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire. A magyar kormány legutóbb 2021-ben szólalt meg az óraátállítás megszüntetésével kapcsolatban. Akkor annyi derült ki, hogy Magyarország nyitott az óraátállítás eltörlésére, ám a tárgyalások az Európai Unió Tanácsában megakadtak, mert a tagállamok nagyon megosztottak a kérdésben, és csak akkor lehet továbbhaladni, ha megvan az egyetértés.

A kormány szerint Magyarországnak a nyári időszámítás lenne kedvezőbb, de figyelembe kell vennie azt is, hogyan határoznak a szomszédos országok.

Így vélekednek a szakemberek

Korábban a Magyar Alvás Szövetség is megszólalt a témában: szerintük alvásegészségügyi szempontból pozitív fejlemény lenne az óraátállítás megszüntetése. Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan hat. Ám szerintük nem mindegy, melyik időszámítást választjuk. A szövetség az alváskutatás eredményeire alapozva ezért az javasolja, hogy az órákat nem célszerű átállítani, de a korán kelést sem kellene erőltetni.

Szerintük az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.

Egy kis töri

Az óraállítás amúgy csaknem egy évszázados örökségünk, amely eredetileg az energiatakarékosságot szolgálta. Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták. 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás, majd 1980-ban vezették be újra, energiamegtakarítási céllal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top