nlc.hu
Életmód

A reggeli bőrápolási rutin hét lépése

A reggeli bőrápolási rutin hét lépése

Az egészséges, ragyogó bőr nem írható kizárólag a genetika számlájára, az az étrenden, az életvitelen és napi szépségápoláson is múlik – és bár utóbbi mindenki esetében személyre szabott, van pár alapelv, amit érdemes szem előtt tartani. Mutatjuk, a reggeli szépségápolási rutin legfontosabb lépéseit.

Annak érdekében, hogy a bőrápoló kozmetikumokból a maximumot hozhassuk ki, fontos megtanulni, hogy az egyes termékek, illetve hatóanyagaik mire valók, hogyan és mikor kell alkalmazni azokat, illetve különbséget kell tenni reggeli és esti bőrápolási rutin között.

Fiatal nő frissen mosott hajjal tükörben vizsgálja az arcát

Fontos, hogy különbséget tegyünk a reggeli és az esti bőrápolási rutin között (Fotó: Getty Images)

Ezért fontos a bőrápolási rutin sorrendje

A bőrápoló termékek felhordásának megfelelő sorrendje kulcsfontosságú, ez biztosítja, hogy a bőr valóban hasznosítani tudja a jótékony hatóanyagokat. „Az alkalmazás sorrendje hihetetlenül fontos” – magyarázza Dr. Heather Rogers amerikai okleveles bőrgyógyász és sebész. – Bár a bőr elsődleges feladata az, hogy távol tartson dolgokat, az általunk használt bőrápoló termékek többsége azonban olyan összetevőket tartalmaz, amelyeket szeretnénk bejuttatni. Ezeknek a kulcsfontosságú összetevőknek csak nagyon kis mennyisége képes behatolni a bőrbe, még akkor is, ha tökéletesen összeállítottuk és hibátlanul alkalmazzuk azokat. Ha nem a megfelelő sorrendben hordjuk fel ezeket, csak alig látható eredménye lesz a bőrápolási programnak.”

A sorrend mellett rendkívül fontos lenne azt is figyelembe venni, hogy adott termék mennyi időn belül szívódik fel. Mivel azonban a ma embere legtöbbször rohan, a szakértők azt tanácsolják, hogy a bőrápolási rutin a lehető legegyszerűbb legyen. „Sok termék esetében a megfelelő felszívódás érdekében 5-30 percet is kell várni a következő lépés előtt, na de kinek van erre ideje? Ha túl bonyolulttá tesszük a rutint, idővel egyszerűen nem fogjuk csinálni” – magyarázza Dr. Rogers.

Nappali bőrápolási rutin: útmutató lépésről lépésre

A reggeli rutin a nap, a szennyeződés és az időjárás viszontagságai elleni védelemről szól.

  • 1. Arctisztítás – Reggelente meleg vízzel mossuk át az arcunkat, vagy használjuk a bőrtípusunknak megfelelő, gyengéd arctisztítót!
  • 2. Tonizálás – Bár sokan nem hisznek a tonikok erejében, a kínálatban ma már rengeteg olyan terméket találunk, ami olyan hasznos összetevőket tartalmaz, mint az antioxidánsok vagy a B-vitamin származékok. Aki soha nem használt tonikot, és bőre egészséges, nem kell elkezdenie. „A tonikokat azért találták ki, hogy a szappanok erős lúgossága után segítsenek visszaállítani a bőr pH-értékét” – magyarázza Dr. Rogers.
  • 3. Antioxidáns szérum – A szérumok szuperkoncentrátumok, amelyek speciális problémákat céloznak meg. Nappali használatra az antioxidáns szérumok a leghatékonyabbak, például semlegesítik az UV-sugárzás és a környezeti szennyeződések okozta károsodásokat.
  • 4. Szemkörnyékápoló – Mivel a szem környékén a bőr vékonyabb és érzékenyebb, fontos, hogy napi rendszerességgel óvjuk. Reggel a fényvédős szemkrém a legjobb.
  • 5. Az akné kezelése – A szakemberek szerint az aknéra felírt gyógyszerek, illetve gyógyhatású készítmények akkor hatnak a legjobban, ha a sorrend első lépésében hordjuk fel azokat. Mivel ezek a készítmények gyakran kiszárítják a bőrt, érdemes csak a problémás foltokra, területekre felkenni.
  • 6. Hidratálás – Hidratálásra minden bőrtípusnak – még az olajosnak is – szüksége van. Az extra hidratálásra többek között a napsütés, a zord időjárás és az erős vegyszerek miatt van szükség. A hidratáló felvitele akkor a legideálisabb, amikor a bőr még nedves, vagyis egyből a szérum felvitele után. Akné esetén érdemes az érintett területet kihagyni.
  • 7.  Fényvédelem – A reggeli bőrápolási rutin utolsó lépése a fényvédő, ezen belül is a fizikai fényvédő felhordása, ami fizikailag blokkolja az UV-sugarakat. Más a helyzet, ha kémiai fényvédőt használunk, annak ugyanis fel kell szívódnia a bőrben, hogy hatásos legyen. Szakértők szerint két megoldás lehetésges: vagy olyan kémiai fényvédőt választunk, ami hidratáló is egyben, vagy fizikai fényévődvel zárjuk a reggeli rutint.

Forrás: Dermstore Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top