nlc.hu
Életmód

Kánikula elleni védekezés

Kicsinál a hirtelen jött kánikula? Így van esélyed a teljes összeomlással szemben

A déli országrészben már 35 fok is lehet ma, a hirtelen jött melegre azonban tudatosan érdemes felkészülni, mert még azt is megviselheti, aki egyébként jól tűri a kánikulát.

Az elmúlt hetek időjárása csak nyomokban tartalmazott meleget és napsütést, tegnap viszont úgy robbant ránk a nyár, mintha valaki nulláról maximumra csavarta volna fel a fűtést. Az országban ma több helyen is 30 fok feletti átlaghőmérsékletre lehet számítani, sőt. Az Időkép meteorológusai szerint az ország déli részein akár a 35 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála. Az átállás még annak is nehéz, aki egyébként szereti a hőséggel járó előnyöket, de a mai nap különösen veszélyes mindenkire nézve, hiszen egyikünk szervezete sincs felkészülve a hirtelen jött éles váltásra.

Víz nélkül egy tapodtat sem

Unalomig ismételt, de tényleg fontos, hogy víz nélkül egy lépést sem érdemes tenni. Alapvetően az emberi szervezet 1,5-2 liter folyadékot igényel egy nap – életmódtól és testalkattól függően természetesen –, de a hidratálásra ilyenkor még inkább szükség van. Akár a dupláját is érdemes elfogyasztani, mert a fokozott izzadás miatt nélkülözhetetlen a folyadékpótlás. Anélkül, hogy a tudományos részletekbe belemennénk, a dehidratált állapot az idegeket is megviseli, sokkal jobb lesz a tűrőképessége annak, aki megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszt, mint annak, aki elblicceli az ivást. A víz mellett a gyógyteák – például a lehűtött menta vagy citromfű – is kifejezetten jó választásnak bizonyulhatnak, akár forrón fogyasztva is, ugyanis erős izzadást váltanak ki, a verejtékezés pedig köztudottan hűti a bőrt, ennek tudományos oldaláról itt olvashatsz bővebben.

Az étkezéssel is sokat lehet csalni az egyébként elgyötört állapoton. Kerüld a nagyon zsíros, fűszeres, a gyomrot elnehezítő falatokat, helyette inkább a zöldséges, gyümölcsös, könnyed ételek mellett voksolj. Két legyet üthetsz egy csapásra, ha ezek közül az alapanyagok közül válogatsz, ezek ugyanis szintén remekül hidratálnak.

csontleves
Megnézem
Összes kép (5)

Hányinger, hasmenés, rossz közérzet esetén

Nem ritka, hogy a nagy meleg kellemetlen változásokat idéz elő a szervezetben, a hányinger, hasmenés, fejfájás és az általános rossz közérzet ilyenkor sokaknál felmerül. Mindezt okozhatja a hőháztartás hirtelen felbolydulása, amit a folyadékfogyasztással és vitaminpótlással könnyen lehet kezelni. Ha úgy érzed, hogy egy falat sem csúszik le a torkodon, legalább az üveg víz legyen előtted, mellé pedig vedd be a szokásos multivitamin-készítményedet, valamint magnéziummal és káliummal is tuningold fel a szervezetedet – az előírt mennyiséget ne lépd túl – ezek ugyanis segítenek a folyadékegyensúly fenntartásában, és a keringési rendszer működését is segítik, ami szintén hozzájárul a jobb közérzethez.

Védekezz!

Az extrém meleg másik kritikus velejárója az UV-sugárzás, ami ma rekordmagasságokba emelkedik. Akár már 15 perc alatt is nagyon csúnyán le lehet égni, úgyhogy a fényvédelemnek szentelj kiemelt figyelmet. (Máskor is, ha már itt tartunk, de ma különösen.) 30 faktoros napvédelem nélkül el se indulj, de még jobb, ha 50 faktort kensz magadra. Emellett továbbra is érvényes, hogy 11 és délután 2 között nem érdemes a napon tartózkodni – fényvédelem ide vagy oda. Ilyenkor a legmagasabb a hőmérséklet és az UV-sugárzás veszélye is.

35 fok

Fotó: Getty Images/Claudio Caridi

A sötét ruhákat érdemes fehérre vagy világosra cserélni, ami visszaveri a nap káros sugarait, emellett pedig egy kalap vagy kendő is jó szolgálatot tehet. A műszálas ruhák nem barátai a kánikulának, ezek nem szellőznek rendesen. Helyette célszerű pamut, len vagy egyéb természetesen lélegző anyagot választani, minél zártabbat – igen, jól olvasod –, hogy minél kevesebb felületet érjen a nap. Nyugi, ha természetes anyagot választasz, nem lesz melegebb, mint egy ujjatlan, mini, de egyébként műszálas változat.   

Számukra a legnagyobb a rizikófaktor

A gyerekek és az idősek különösen ki vannak téve a kánikula viszontagságainak, akárcsak a krónikus betegek, nekik mindenképp ajánlott betartani az íratlan életmódszabályokat, amiket a kánikula megkövetel. Idős családtagokat érdemes naponta többször is emlékeztetni erre, akkor is, ha morognak miatta.

Emellett az állatok is megszenvedik a meleggel járó változást. Mindig figyelj, hogy legyen előttük friss víz, egy olyan árnyékos hely, ahová lepihenhetnek, és a kutyasétáltatást (vagy macskáét, hiszen egyre több gazdi köt hámot a bársonytappancsos kedvencére) lehetőleg a kora reggeli és késő esti órákra időzítsd, amikor hűvösebb van és az aszfalt sincs felforrósodva.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top