nlc.hu
Életmód

Virginia Oliver, a 103 éves homárhalász

„Ezt fogom csinálni, amíg meg nem halok” – Esze ágában sincs nyugdíjba menni a 103 éves homárhalász asszonynak

Az amerikai nő gyerekkora óta, 95 éve homárhalászattal foglalkozik, és 103 évesen is bámulatos formában van.

Virginia Oliver csupán 8 éves volt, amikor először kihajózott rákászni az édesapjával és a bátyjával. Az amerikai Maine államban, Rocklandban élő nő 95 évvel később, 103 évesen sem hajlandó abbahagyni a munkáját, és kisebb celebritásként ünneplik a szülővárosában.

Virginia annak idején az első nő volt a rákhalászok között, majd összeházasodott a szintén halász Max Oliverrel. A házaspár 61 éven keresztül dolgozott együtt, amíg a férfi 2006-ban meghalt.

Virginia Oliver ellenőrzi egy homár méretét fia társaságában a Penobscot-öbölben, Maine államban 2021. július 31-én

Virginia Oliver ellenőrzi egy homár méretét fia társaságában a Penobscot-öbölben, Maine államban 2021. július 31-én (Fotó: Joseph Prezioso / AFP)

Azóta Virginia – akinek négy gyermeke és két unokája született – a 80 éves fiával folytatja a homárgyűjtést: hajnalban kelnek, a néhai férje által Virginiának nevezett hajóval kimennek a vízre, és átnézik a homárcsapdákat (amelyekből 400 van. Az idős nő nem ijed meg a kemény fizikai munkától: vezeti a hajót, kihúzza a csapdákat, megméri a homárokat és leszalagozza az ollóikat „Egész életemben ezt csináltam. Soha nem vagyok tengeribeteg” – mondta.

Az idős asszony azután vált szélesebb körben ismertté, hogy 2021-ben készült róla egy rövid dokumentumfilm Beszélgetések a Homáros Hölggyel (Conversations with the Lobster Lady) címmel, majd nem sokkal később egy életrajzi képeskönyv is megjelent róla.

Virginia június 6-án töltötte be a 103. életévét, de esze ágában sincs lassítani, még mindig nagyon önálló és független, például minden szombaton ebéddel várja a gyerekeit.

És hogy mi Virginia jó tanácsa az élethez? „Mozgásban kell lenned. Azt tervezem, hogy ezt fogom csinálni, amíg meg nem halok.”

(Daily Mail)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top