nlc.hu
Életmód

A manifesztálás káros vagy tényleg működik?

A manifesztáció egy csodálatos eszköz, vagy tönkreteszi az életed?

A manifesztációról már szinte minden influenszernél láthattunk posztot, a TikTokon pedig egy éve töretlenül trendingel a téma, pedig nem annyira ártatlan dolog, sőt, akár káros is lehet.

Az önsegítő eszközök között mostanában aranykorát éli a manifesztáció, a közösségi oldalaknak és influenszereknek hála. A manifesztáció arra a gyakorlatra utal, amikor erőteljesen gondolunk valamire, vagy hiszünk a vágyott dolgokban és ezzel életre hívjuk a kívánságainkat.

A manifesztálás kifinomultabb értelmezése magában foglalja a cselekvést is a célok elérése érdekében, azaz hogy tenni is kell azért, hogy teljesüljenek a vágyaink, de a nagy többség nem így használja ezt az eszközt, hanem inkább csak úgy tekintenek rá, mint valami aranyhalra, amitől nemcsak hármat, hanem végtelen mennyiséget lehet kívánni, legyen szó pénzről, sikerről, párkapcsolatról vagy bármi másról. Sokan abban is hisznek, hogy rossz dolgokat is manifesztálhatunk: a negatív gondolatok nem kívánt eseményeket okozhatnak. Dr. Bonnie Zucker Los Angeles-i pszichológus fogalmazta meg, hogy milyen problémák merülnek fel a manifesztációval és a fenti hiedelmekkel kapcsolatban.

Nem vagyunk istenek

A szakember első ellenvetése a manifesztációval kapcsolatban, hogy a gondolataink önmagukban nem képesek befolyásolni a külső eseményeket. Bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy valamit létezésre tudunk gondolni, a valóság az, hogy nem így van. Akármilyen erősen is próbáljuk manifesztálni a lelki társunkat, ha közben otthon ülünk, és nem teszünk semmit. Nem manifesztálhatjuk a lottónyereményt vagy azt, hogy az időjárás azt tegye, amit szeretnénk. És a gondolatainkkal nem tudjuk megállítani a háborúkat vagy a globális felmelegedést sem. A másik oldal – és ez a jó hír –, hogy nem okozhatunk rossz eseményeket sem a gondolatainkkal.

A gondolatok önmagukban nem hívnak életre semmit (Forrás: Getty Images)

A gondolatok önmagukban nem hívnak életre semmit (Forrás: Getty Images)

Önvádhoz vezethet

Tegyük fel, hogy valami rossz történik, például nem kapod meg a kívánt állást, vagy egy családtag megbetegszik. Ha erősen hiszel a manifesztációban, fennáll a veszélye, hogy akaratlanul is magadat hibáztatod, amiért nem tettél eleget azért, hogy elkerüld a nyomorúságos helyzeteket. Nagyobb jelentőséget tulajdoníthatsz a negatív gondolataidnak a hiedelmeid miatt, mint amekkora latban nyomnak a valóságban. Az eredmény akár mentális problémák kialakulása vagy súlyosbodása is lehet.

Segíthet a célok elérésében

A manifesztálás nem feltétlenül rossz dolog, sőt, még hasznos is lehet, ha a hiedelmet kicsit más oldalról közelítjük meg és nem azt várjuk tőle, hogy a gondolataink valósággá váljanak. A pszichológus szerint a manifesztációval tisztázhatjuk az értékeinket, tudatosíthatjuk magunkban a céljainkat és elgondolkodhatunk azon, hogy mi hiányzik ahhoz, hogy elérjük őket.

Ha párkapcsolatot próbálsz manifesztálni, továbbgondolva ráébredhetsz, hogy ez nem fog menni a négy fal között és ki kell menned az emberek közé ahhoz, hogy találkozz a lelki társaddal. Vagy ha jobb munkahelyet manifesztálnál, akkor a folyamat közben tisztázhatod magadban, hogy pontosan milyen állást szeretnél, amivel specifikusabb keresésbe kezdhetsz. De azt fontos észben tartani, hogy nem repíti az univerzum a szádba a sült galambot, hiába sugallják ezt a manifesztációt reklámozó influenszerek. Amíg felismered, hogy a gondolataid önmagukban nem képesek változást létrehozni, addig kitalálhatsz egy stratégiát, hogy cselekvésre váltsd a manifesztáló gondolataidat.

„A bennem élő pszichológus kicsit összerezzen, amikor valaki azt mondja, hogy látott egy közösségi oldalon egy videót a manifesztálásról, és most attól fél, hogy a negatív gondolatai miatt valami szörnyűség fog történni – írja dr. Bonnie Zucker. – Hasonlóan reagálok, amikor azt hallom, hogy az emberek azt hiszik, hogy pozitív dolgot tudnak a létezésbe gondolni. Ha azonban az emberek a manifesztálást eszközként tudják használni arra, hogy tisztázzák az értékeiket, és aztán pozitív lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy a céljaikat elérjék, azt határozottan támogatom.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top