nlc.hu
Életmód

5 to 9 TikTok trend

Az ötórai csoda – Tényleg aranyat érnek az ébren töltött korai órák?

Az 5-9-ig tartó produktivitásra motiváló trend 2023 egyik kedvence volt. A #5amclub hashtag 314 millió megtekintésnél jár, míg a #morningroutine közel 25 milliárdnál. Tényleg ennyit számítana, ha hajnali 5-re állítjuk a vekkert?
Tényleg aranyat érnek az ébren töltött korai órák?

Teljesen őszinte leszek: irigykedve nézem azokat a nőket a TikTokon és a különböző Reels-videókban, akik hajnali 5 órakor kelnek, hogy produktívan indítsák a napot, mindezt úgy, hogy tudom, az a munkájuk, hogy ezt bemutassák. Hosszú éveken át ébredtem korán, hogy a 6:07 perckor induló buszjáratot elérjem, de ezek a reggelek leginkább a túlélésről szóltak. Nem pedig arról, hogy még a munka előtt valami jelentőset vigyek véghez. A korán kelés – ebben a formában – már nincs nálam napirenden, és tényleg nagyon csábítóan hangzik, hogy hajnali ébredés mellett milyen jól kihasználható a nap, mégis… Egyetlen porcikám sem kívánja, hogy a kakassal – vagy őt megelőzve – ébredjek, irigység ide vagy oda. Különösen nem, ha a macskám úgy dönt, egész éjjel ébren tart, és én még a reggeli meeting előtt is alig bírok magamba lelket verni.

Most, az életmódváltások hónapjában különösen vonzónak tűnik a 5 to 9 módszer, ami egyfajta lifestyle rutinkialakítás a munka előtti órákra hangolva. Kelj fel hajnalban, húzd fel az edzőruhád, ugorj le a konditerembe, ússz néhány hosszt a közeli uszodában, de legalább jógázz, utána zuhanyozz, moss hajat, lődd be. Jöhet a beauty rutin, a jeges, citromos víz, a szuperegészséges reggeli (avokádóval természetesen), aztán egy kis olvasás, hálanapló-vezetés, nyelvtanulás, a ház rendberakása, kutyasétáltatás és minden más, ami ebbe a négy órába még belefér. Mindezt munka előtt. Ez a trend látszólag megtestesíti mindazt, amire az életmódváltás elején járó ember álmodik.

@averyday.eats officially have my morning routine down to a science 🧪 overall, it all comes down to time management and prep. prepping my foods on sunday, laying out my outfit the night before, cleaning my apartment each night, etc are the little things i prioritize that make a big impact! #morningroutine #morning #morningvibes #routine #9to5 #9to5life #vlog #dayinmylife #dayinthelife #morningvlog #corporatelife #corporatetiktok #corporatebaddie #corporatebaddies #officeoutfit #officeoutfits #officelife #office #officefashion #fitcheck #fitness #gym ♬ som original - BFCLL 🇧🇷

És még csak nem is állítom, hogy ez lehetetlen lenne, sőt. Az, hogy a pacsirta kronotípus népszerűsége az elmúlt években milyen népes követőtábort tudott maga mellé állítani, leginkább azzal magyarázható, hogy a hírességek közül is többen a produktív reggelekben látják a siker kulcsát. Oprah Winfrey-től, az Obama házaspáron és Jennifer Anistonon át Tim Cookig (az Apple vezérigazgatója) sokan gondolják azt, hogy minél hosszabbra nyújtják a napot, annál hatékonyabbak tudnak lenni.

Ugyanakkor valljuk be, ez nagyon kevesek igazi kiváltsága, a rohanós hétköznapokban nem annyira megvalósítható. Mi több, most szakértők azt mondják, nem is biztos, hogy egészséges.

Ellopott órák

A TikTokon könnyen eluralkodnak olyan trendek, amik megosztóak, mert valamilyen módon veszélyesek. És bár úgy tűnhet, hogy a 5 to 9-ban nincs semmi olyan, ami fenyegetést jelentene az egészségre nézve, a szakértők ezzel nem értenek egyet. A korán kelés ugyanis egy dolog, de ha az a pihenés rovására megy, máris más megítélés alá esik.

Michael Leiter szervezetpszichológus és a The Burnout Challenge társszerzője szerint nem egyszerű egyenlet az egész rutinformálás. 

Ha lecsípsz valamennyit az alvásból, hogy olyan dolgokat csinálj, amiket igazán szeretsz, vagy olyan emberekkel legyél, akiket igazán szeretsz, akkor nyersz valamit, viszont elveszíted miatta azt a fizikai és pszichológiai felépülést, amit akkor kapsz, ha mélyen alszol.

A hustle culture világában az alvás szerepe nagyon leértékelődött, pedig egyre többször nyer bizonyítást, hogy az igazi életmódváltás nem az étkezésünknél vagy a heti háromszori mozgásnál kezdődik, hanem az ágyban. A jó – értsd kielégítő idejű és minőségű – alvás kiegyensúlyozottá tesz, és rengeteg egészségügyi előnnyel is jár, a kedvező vércukorszinttől az agy optimális működéséig. Ha viszont valaki újra és újra az alvásidőt kurtítja meg más elfoglaltságok miatt, kimerültséget kezdhet érezni, ami a kiégés, sőt, hosszú távon a depresszió előszobája is lehet. Leiter szerint az alvásadósságunk folyamatosan gyarapodik, amíg utol nem ér minket, a következmények pedig nem kecsegtetnek semmi jóval.

Ezzel is számolni kell

A Huffpostnak nyilatkozó szakértők azt is nehezményezik, hogy az önkontroll nem véges, így kár azt sulykolni az emberekbe, hogy ez mindenki számára beválik. Az akaraterő – ahogyan mondják – olyan, mint egy izom. Ha túlhajszoljuk, az önkontroll teljesen kimerülhet. Ez azt jelenti, hogy aki reggel aktív, az a nap későbbi részében beleeshet a hibába, hogy az egészséges szokásokat háttérbe szorítja, mondván, már eleget tett magáért aznapra. Egész egyszerűen azért, mert már nincs meg az akaratereje a továbbiakhoz, amin a kialvatlanság csak tovább ront.

Fáradtan könnyebben nyúl az ember a koffein után, ami még inkább belezavarhat a cirkadián ritmusba. Nem véletlen mondják, hogy a délutáni kávét legkésőbb 2-kor fogyasszuk, mert 6-8 óra szükséges ahhoz, hogy a koffein kiürüljön a szervezetből.

Maria Kordowicz, a Nottinghami Egyetem okleveles pszichológusa és a szervezeti viselkedés docense pedig arra a részletre is rámutatott, hogy ez tényleg valós képet mutathat a videókban szereplőkről, de sok esetben showmanné teszi őket. That Girlnek lenni – ami az Instáról és a YouTube-ról nőtte ki magát – ugyanis azt jelenti, hogy önmagad legjobb verziójává válsz, és ez ott kezdődik, hogy a lehető legjobb képet akarod mutatni magadról. Nem elvitatni szeretném a lifestyle influenszerek fontosságát, mert az egészséges életmódra való törekvésüknek sok pozitív hozadéka van, ám azért ne felejtsük el, hogy ők ebből élnek, és nem hobbiból csinálják. Erre érti dr. Kordowicz azt, hogy egy jó adag kérkedéssel is társul a jelenség, hiszen az elsődleges szabálya: tedd közzé.

Ne vesd el végleg

Persze itt is, mint minden kihívásnál, itt is érdemes megkérdezni magadtól: járható út számomra? Vagy még jobb: hogyan tudom ezt úgy alakítani, hogy az nekem megfelelő legyen? Alapvetően ugyanis a reggeli produktivitás nem rossz dolog, de nem mindenki számára vállalható a korai kezdés. Pláne akkor nem, ha egyébként késői fekvéssel társul, így nincs meg az a minimális 7 órás alvásidő, ami ténylegesen szükséges az egészségmegőrzéshez. Ráadásul sokak életmódjába egyáltalán nem beilleszthető, mert vagy amúgy is korán kelnek, és korán kezdik a munkát, vagy például a gyerekek napját indítják el, így nem jut idejük magukra.

Jeff Sanders, a The 5:00 Miracle című könyv szerzője szerint – igen, egy egész könyv is íródott a témában – az ötórai klub előnyei más napszakokban is megtalálhatók. „Rugalmasabb megközelítést alkalmazok, és elismerem, hogy az élet zavaros. Azt szeretnéd kiválasztani, hogy mi a legmegfelelőbb az idő ahhoz, amit tenni szeretnél? Először tedd fel magadnak a kérdést: mit akarok kihozni a holnapból? Aztán ütemezd be a naptáradba a legésszerűbb időpontra.

Példának azt hozta fel, hogy amíg a meditációt – ami akár 5-10 percet jelent csak – célszerű reggelre időzíteni (ez még az alvási ritmust sem borítja meg túlzottan), a hálanaplót például este is lehet vezetni. Ami a mozgást illeti, az is bármelyik napszakba beilleszthető, a reggeli viszont tényleg a nap legfontosabb étkezése, és megadja az alaphangulatot és közérzetet. „A szénhidrátok, fehérjék és zsírok egyensúlyát tartalmazó, teljes értékű ételekre összpontosító reggeli valóban segít meghatározni a nap alaphangját – mondta Alex Oskian, dietetikus, erőnlét- és kondícióspecialista. – Nemcsak fizikai energiával ruház fel, hanem mentálissal is, ami rendkívül fontos, ha elfoglalt ember vagy.

Ha pedig mégis úgy döntenél, hogy szereted a kihívásokat, és érdekel a 5 to 9 módszere, akkor a következőkre figyelj:

  • Lassan módosítsd az alvástervedet, amíg el nem éred az 5 órát, ez kevésbé éri hidegzuhanyként a szervezetet és segít leküzdeni a fáradtságot is.
  • Ha 5 órakor ébredsz, legkésőbb 11-kor feküdj le, hogy meglegyen a 7 óra alvásidő.
  • Azokon a napokon, amikor fáradtabbnak érzed magad, enged meg magadnak a pihenést, és kerüld el a kávét, mert összezavarhatja az alvási rutint.
  • Ne a külvilágnak csináld, hanem saját magadért, és fogalmazz meg célokat, hogy miért is csinálod, így sokkal könnyebb fenntartani a módszert, és szokássá tenni a mindennapokban.

Forrás: 1, 2, 3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top