nlc.hu
Életmód

Tudd meg mi a kronotípusod!

Az oroszlán az új pacsirta: Tudd meg mi a kronotípusod!

Ha eddig úgy gondoltad, hogy az ember csak éjjeli bagoly vagy reggeli pacsirta lehet (és te pontosan tudtad, hová tartozol), akkor most szólunk, hogy valójában négyfajta állathoz hasonlítható az emberek napi ritmusa. És nincs köztük semmilyen madár.

Hogy hogyan alakul a szervezeted napi ritmusa, mikor vagy éberebb és produktívabb, valamint mikorra fáradsz el, azt az úgynevezett kronotípusod határozza meg. Ez a cirkadián ritmusod (vagyis a biológiai órád) fajtája, amit, ha be tudsz azonosítani, akkor könnyebben tudsz a szervezeted természetes üteméhez alkalmazkodni. Így ha a kronotípushoz igazítod a napi teendőidet és programjaidat, akkor sokkal hatékonyabb lehetsz, jobban be tudod osztani az időd és kevésbé leszel nyúzott a nap végére.

A kronotípusokat a legtöbben háromfelé osztják:

  • reggeli,
  • esti,
  • vagy egyik sem.

De egy viszonylag új rangsorolás szerint valójában négy fajta létezik, melyek mindegyikét egy-egy állatról nevezték el. Ismerős lehet a pacsirta-bagoly felosztás – azaz, hogy reggeli vagy esti típus vagy-e –, de az új rendszer ennél precízebben osztja fel az emberiséget, és nem madarakat használ hozzá. Így alakult ki az oroszlán, medve, farkas és delfin kronotípus. Mutatjuk, mi jellemző az egyes típusokra!

Cirkadián ritmus

Fotó: nambitomo/Getty Images

Oroszlán

Az oroszlán a hagyományos értelemben vett pacsirta. Ő a koránkelő, aki már reggel hatkor tele van energiával. A reggeli, délelőtti órákban a legproduktívabb, úgy egészen délig – az oroszlán típusok akkor teljesítenek a legjobban, ha rögtön nekieshetnek a napi teendőknek, és szeretnek mindent inkább előbb kipipálni a to do listájukról, mint később. De az oroszlán nemcsak korán kelő, hanem korán fekvő is: optimális esetben a koraesti órákban már abszolút a pihenésé a főszerep nála, hogy aztán hamar, olyan 9-10 körül már ágyba is kerülhessen. Éppen ezért ő az, akivel inkább brunchot érdemes tervezni, mint esti bulit. Az oroszlánok a társadalomnak 10-20%-át teszik ki.

Medve

Az emberek fele a medve kronotípusba tartozik. Mondanánk, hogy ő is reggeli típus, hiszen a napkeltével ébred – és a naplementével fekszik –, így ő az, aki a leginkább képes alkalmazkodni a szigorú napirendhez. A medvék köré tervezték ugyanis az iskolai és a munkahelyi rendszert: nagyon fekszik nekik, hogy reggel 8-9 körül nekiálljanak a dolguknak (az oroszlánnal ellentétben nekik nem a kora reggel, hanem a délelőtt jelenti a legproduktívabb időszakot), hogy aztán 5-re már készen is legyenek mindennel. A késő délutáni órákra ugyanis már rendesen elfárad a medve típus, akinek szintén viszonylag korán lövik a pizsit.

Farkas

Az oroszlán komplett ellentéte a farkas, vagyis az éjjeli bagollyal azonosíthatjuk. A farkas kronotípusba tartozó emberek jó sokáig fennmaradnak – akár éjfél is lehet, mire lefekszenek aludni –, emiatt tovább is alszanak a többieknél. Ha rajtuk múlna ez késő délelőttöt, egyes esetekben kora délutánt jelent, ezért számukra nem könnyű alkalmazkodni a tradicionális 9-5-ig tartó munka- vagy iskolaidőhöz. De nem is akkor a leghatékonyabbak, mint társaik: a farkas típus leginkább dél és délután 4 óra között teljesít a legjobban, emellett estére is még tele van energiával. A lakosság 15-20%-a tartozik ide.

Delfin

A delfin a legkevésbé jó alvó az összes kronotípus közül. Nincs különösebb minta, amit a szervezete követ, igazából örül, ha el tud aludni. De ha ez megtörténik, akkor is képes felébredni a legkisebb fényre vagy zajra, ezért gyakran a delfinek közül kerülnek ki az inszomniások is. Az emberek 10%-át érinti ez a kronotípus, aminek egyébként jó oldala van: a delfinek kifejezetten hosszú ideig tudnak produktívak lenni, délelőtt 10-től délután 2-ig.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top