nlc.hu
Életmód

Digitális lázmérőket tesztje

Digitális lázmérőket teszteltek, több megbízhatatlan terméket is találtak

Kiderült, hova érdemes nyúlni a polcokon a vásárláskor.
lázmérő

Digitális lázmérőket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A teszteredmények pedig azt mutatják, hogy bőven akad megbízhatatlan termék. Ezért érdemes alaposan utánajárni még vásárlás előtt, hogy melyiktől várhatunk hosszú távú megbízhatóságot.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 17 márka (Alecto, Beurer, Braun, Chicco, dm Market, Domotherm, Famidoc, Geratherm, Hartmann, Hetaida, Laica, Livsane, Medisana, Microlife, Omron, ProfiCare, TrueLife) 31 digitális lázmérőjét tesztelte. A digitális hőmérők mindhárom típusa megtalálható a tesztelt termékek között: kontakt (18 db), érintésmentes (7 db), fülhőmérő (6 db). A mérés pontossága és megbízhatósága számított bele legnagyobb arányban a végeredménybe (30-30 százalékkal). Ugyanis nem csak az a fontos, hogy egyszer-egyszer pontosan mérjünk egy lázmérővel, hanem hogy számíthassunk arra, hogy mindig a lehető legpontosabb értéket mutatja számunkra.

A teszt során többek között kiderült, hogy az Omron GentleTemp 521 fülhőmérője közel sem mér pontosan, miközben az egyik legdrágább tesztelt lázmérő (19 ezer forint). A 4 ezer forintos Omron Flex Temp Smart MC-343F-E kontakt lázmérő viszont már teljesen elfogadható eredményeket produkált. 

Nem érdemes egyértelműen letenni a voksunkat egy márka mellett vagy ellen sem. A drágább a jobb elvet se kövessük vakon. Mindig érdemes utánanézni egy-egy kiszemelt termék valós tulajdonságainak, hogy a későbbiekben ne érjen minket csalódás.

A pontos és megbízható mérésen túl – a teszt során – pontozták a termékeket használhatósági szempontok szerint is. Ezen túl a használati utasítás egyértelműségét is értékelték, illetve úgynevezett ejtésvizsgálatot is végeztek, azaz mennyire jól bírja a strapát. 

A tesztelt lázmérők többsége jól bírja a gyűrődést, akadt azonban néhány termék, amit jobb, ha nem ejtünk el véletlenül se: ilyen például a Medisana TM A79 érintésmentes vagy a Domotherm Rapid kontakt hőmérő. 

A tesztelt termékek átlagára 1500 és 25 ezer forint között mozog. Összesítésben az első három helyen kontakt lázmérők végeztek 3-4000 forintos átlagáron.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Így kell helyesen lázat mérni! Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top