nlc.hu
Életmód

Hosszú házasság titka

77 éve házasok, elárulták a hosszú boldogságuk titkát

Lassan 8 évtizede vannak együtt jóban-rosszban.
idős pár,

Iris és Cyril Curnow 77 éve házasok. Az angliai Cornwallban élő házaspár egy hét különbséggel ünnepelte nemrég a 100. születésnapjukat.

Tinédzser koruk óta ismerték egymást, de a II. világháború alatt elváltak az útjaik, mivel máshol szolgáltak. Cyril 17 évesen csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, míg Iris 18 évesen Salisbury-ben dolgozott telefonközpontosként. A háború után újra egymásra találtak és összeházasodtak. Cyril akkor kőművesként kezdett dolgozni, majd a nyugdíjazásáig karbantartó volt, Iris pedig évekig egy vendégházat üzemeltetett.

Cyril szerint a boldog házasság titka az, hogy nagyon toleránsnak kell lenni. Felesége pedig abban látja, hogy ha még napközben össze is vesznek, nem szabad haraggal vagy bármilyen rossz érzéssel ágyba bújni.

A házaspárnak amúgy két unokája és három dédunokája van.

A hosszú házasság titka alighanem azóta érdekli az embereket, amióta a házasság intézménye létezik. Manapság, amikor egyre magasabb a válások aránya, különösen aktuális kérdés ez. Korábban már a 70 éve házas József és Ilona is megosztotta a boldogságuk titkát: szerintük a szeretet, a tisztelet, az egymásra és az egymás problémáira való odafigyelést, a tolerancia, a megfelelő napirend kialakítása és az étkezések jó összeállítása. Ám van olyan idős házaspár, aki a tandembiciklizésre esküszik, míg mások a külön hálószobában látják a hosszú házasság titkát, de olyan házaspár is akad, akinél a csokoládé tartja életben a lángot közel 8 évtized után is.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top