nlc.hu
Életmód

Föld bajnoka pályázat 2024

Újító zöld ötleted van? Legyél te a Föld bajnoka!

Szívügyed a fenntarthatóság? Szeretnél egy élhetőbb világot teremteni a következő generáció bevonásával? Már csak a forrás hiányzik, hogy az ötletedből valóság legyen? Akkor ez most neked szól!

Másodjára hirdeti meg az E.ON Hungária Csoport a találóan „Föld bajnokai” névre keresztelt pályázatát, melynek célja a gyerekek környezeti fenntarthatóságra nevelése. Bár rajtunk, felnőtteken és a felelős példamutatásunkon is sok múlik, egyre gyakrabban beszélünk a következő generációk szerepéről. Hatalmas felelősség hárul majd rájuk, hogy egy szebb, zöldebb és élhetőbb jövőt teremtsenek, és erre fel kell készítenünk őket. Ezért keresi az újszerű zöld megoldásokat a Föld bajnokai pályázat, ahol összesen 25 millió forintot osztanak szét, hogy a legjobb intézményi kezdeményezések megvalósulhassanak.

Érdemes nagyot álmodni!

A legtöbbször hajlamosak vagyunk magunknak határokat szabni, mert félünk túl nagyot álmodni. Ez a pályázat a legjobb példa arra, hogyha egy elképzelés kiemelkedő, akkor biztosan lesz olyan, aki a vágyak mögé áll és segít megvalósítani a céljainkat. Erről a tavalyi győztesek mesélhetnének, akik igazi csodákat vittek véghez a kapott összegekből. 

Tíz óvoda, két általános iskola és két középiskola óvodásai és tanulói elképesztő, innovatív ötletekkel álltak elő, és fogtak olyan szemléletformáló projektekbe, amiknek nemcsak társaik, az ott dolgozó pedagógusok, de szülők, sőt a környékbeliek is csodájára jártak.

Apró kezek, zöld célok

A programban győztes óvodák szenzoros, madárbarát vagy fűszernövényekkel teleültetett tanösvényt hoztak létre annak érdekében, hogy a kicsik jobban megismerjék a környezetüket. Az ötletet magaságyásokkal, madáritatókkal és -odúkkal, rovarhotelekkel, gilisztafarmmal, lepkeházakkal, sünsimogatóval egészítették ki, hogy testközelből is megmutassák a gyerekeknek, hogy mennyire fontos vigyázni a környezetre, amiben élünk. Az iskolák és óvodák igyekeztek olyan közösséget kialakítani, ahol edukációs programokkal, a szülők, nagyszülők, sőt akár a település lakóinak bevonásával tovább tudják adni ezt a tudást a kisebbeknek is.

Újító zöld ötleted van? Legyél te a Föld bajnoka!

Más megközelítések is születtek. A Taksonyi Német Nemzetiségi Óvoda a fenntartható közlekedés témájában pályázott. Egyebek mellett kerékpárhoz csatlakoztatható gyermekszállító utánfutókat vásároltak, és arra ösztönzik a szülőket, hogy biciklivel hozzák óvodába nem csak a saját gyermeküket, de az ovistársakat is. A „Majd a nagyszülő elkísér” programban a nagyszülőket is megmozgatják, hogy egy kellemes sétával kössék össze az utat az ovitól hazafelé. Amikor az autók uralják az utakat, különösen nagy szükség van arra, hogy valaki példamutatással elöl járjon és azt hirdesse: lehet ezt másképp is csinálni!

A Józsefvárosi Óvodák Százszorszép Tagóvodája például nem kisebb célt tűzött ki, minthogy komposztálásra, vízspórolásra, illetve tudatos vásárlásra egyaránt megtanítsa a kisebbeket.

Mindenki bevonható és tehet valamit

A pályázat a hátrányos helyzetből induló, nehezebb sorsú gyerekek számára is lehetőséget ad a fejlődésre.  A debreceni DNRE Immanuel Otthon és Iskola fogyatékossággal élő tanulói például egy kiskert gondozását vállalták, ahol növényeket termesztenek az intézményben élő terápiás állatok, nyuszik, szamarak számára. Emellett papírtermékekből brikettet készítenek, ezzel megtapasztalva, hogy nincs előttük lehetetlen, ők is hasznos tagjai a társadalomnak, hiszen képesek másoknak segíteni.

A BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum tanulói egy olyan zöld szigetet hoztak létre, ahol az iskolai tanulói a főváros dzsungelében képesek kapcsolódni a természettel. Az intézménybe járó diákok ötlete nyomán pedig idén áprilisban kétnapos országos diákversenyt tartanak a fenntarthatóságról.

A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiumának tanulói projektjükben az energiahatékonyságot és a közösségépítést célozták meg, pályázatukban egy áramfejlesztő bicikli is szerepet kapott, amit a diákok építettek. Emellett egy olyan környezettudatos applikációt is terveztek, ami jutalmazza az otthoni energiatudatosságot.

A sikert jó ötletekben mérik

Az E.ON hisz abban, hogy a környezeti és fenntarthatósági szempontokra érzékenyítő nevelés kis lépésekkel kezdődik, ahogyan abban is, hogy a változást akár a legkisebb óvodai vagy iskolai közösség is képes előidézni. Az első programok sikere pedig már bizonyította, hogy összefogással jelentős eredményeket érhetnek el azok a közösségek, akik igazán tenni akarnak a fenntartható jövő megteremtéséért.

Úgyhogy idén is várják a pályázatokat, a határidő: 2024. április 5.

És hogy miben érdemes gondolkodni? A pályázatokat a megújuló energia, az energiahatékonyság, a klímavédelem, az üvegházhatású gázok, a levegőtisztaság, a vizek védelme, az újrahasznosítás, a természeti erőforrások és a biodiverzitás témakörében várják.

Olyan új vagy már futó, de például anyagi forrás híján elakadt fenntarthatósági projekteket keresnek, amelyek rendszeres közösségi tevékenységekből állnak, a fenti témákat érintik, osztálytermi és/vagy kültéri megvalósításra is kiterjednek, építenek a diákok ötleteire és önálló munkavégzésére, és képesek arra, hogy bevonják a szülőket, tanárokat, esetleg a helyi közösséget is. A pályázatok célja a fenntarthatóság mellett egy közösségformáló tevékenység, ami összehozza azokat, akik hisznek egy zöldebb jövőben. Így a jó gyakorlatok egyre terjedhetnek.

Ketyeg az óra

A pályázatra olyan közösségek jelentkezését várják, amelyek elkötelezetten tenni akarnak a fenntartható jövőért, de szabad kezet adnak annak tekintetében, hogy ez milyen intézményi keretek között valósul meg, vagyis ugyanúgy várják óvodai, mint általános és középiskolai közösségek – osztályok, szakkörök, szülői munkaközösségek, tanár-diák munkacsoportok, egyéb e körből kikerülő szerveződések – jelentkezését is.

A 25 millió forint összdíjazású Föld bajnokai pályázaton indulók projektenként 2,5 millió forint összegű támogatást nyerhetnek zöld elképzeléseik megvalósításához.

Addig is, míg az iskolai, óvodai közösségek összefogásában formálódnak az újabb zöld programok, érdemes a múlt év győztesei közül inspirálódni. Ők már bizonyították, hogy rengeteg tenni akarás és kreatív zöld kezdeményezés van a hazai óvodák, iskolák és gimnáziumok falai között. Most itt a lehetőség csatlakozni hozzájuk, a Föld bajnokaihoz!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top