nlc.hu
Életmód

Átutalási limitet vezetnek be a hazai bankok

Átutalási limitet vezetnek be a hazai bankok, az OTP már májusban

Az internetes csalások visszaszorítása érdekében napi átutalási limitet vezetnek be a magyarországi pénzintézetek.

Az OTP Bank május 8-tól automatikusan 1 millió forintos napi limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra – közölte a pénzintézet.

A korlátozást bármikor lehet módosítani vagy ideiglenesen akár fel is lehet függeszteni, és nem vonatkozik a saját számlák közötti pénzmozgásokra.

Az intézkedést hátterében az internetes csalások visszaszorítása áll. Ahogy az Economx írja, Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a jegybank korábbi sajtótájékoztatóján is felhívta a figyelmet a napi limit beállításának fontosságára. 2023-ban ugyanis a csalások 85 százaléka 1 millió forint feletti összeg volt, ha lett volna limitük, akkor nem tudtak volna ennyi pénz ellopni tőlük.

Egy nő bankkártyával vásárol a neten, ölében laptoppal

A limittel az internetes csalások számát akarják csökkenteni (Fotó: Pexels)

A Bank360 szerint az intézkedéssel az OTP elébe ment a Magyar Nemzeti Bank egyik ajánlásának, amely az internetes csalásokkal szembeni intézkedéseket vár el a bankoktól. Ebben az is szerepel, hogy 2024. szeptember 1-től az internetbankban, a mobilbankban és a bankkártyáknál legyenek beállítva automatikus limitek.

Ez azt jelenti, hogy szeptembertől a Magyar Nemzeti Bank ajánlása alapján várhatóan minden banknál napi limitösszeget vezetnek be az átutalásokra a csalások ellen. Az OTP mellett már más bankok – például a CIB – is jelezték, hogy bevezetik a korlátozást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top